Plant stayling jednog minimalističkog stana u Novom Zagrebu

Dečki iz Dnevne doze biljaka ispričali su nam sve o uređenju s biljkama stana čije uređenje potpisuju SKROZ arhitekti

PIŠU: LEON BOŽIĆ I TOMISLAV ŠTRKALJ

Ovaj stan podijelio je komentare na društvenim mrežama – svi su imali nešto za reći. Dok se nekome nije svidio, mi smo ostali oduševljeni pri prvom ulasku u tada još neuređeni stan, ali i pri posljednjem dolasku u kompletno uređen stan kada su i nastale ove fotografije.

Možda je odabran krivi dan za fotkanje – Na modrom nebu iznad Zagreba definitivno nije bio soundtrack tog sivog, kišnog i hladnog dana pa se stan čini nešto hladniji nego što uistinu je.

Međutim, i najbitnije – stan je po mjeri klijenta. Od izbora boja do izbora namještaja, a na kraju i biljaka, u potpunosti je prilagođen željama klijenta i viziji koju je on imao za svoj životni prostor. Ako je klijent na kraju sretan, sretni smo i mi iako možda nismo koristili biljke ili tegle koje su bile naš prvi izbor.

Ekipa iz arhitektonskog studija SKROZ i svi suradnici koje su odabrali za ovaj projekt odradili su odličan posao i kreirali prostor prepun malih i velikih detalja u koje smo se zaljubili. Upravo zbog toga bili smo sretni što smo odabrani za plant styling ovog odličnog prostora.

Priključili smo se projektu još na proljeće, u trenutcima kada su se u stanu još provodili radovi, ali smo izvedbu sadnje i uređenja biljkama odradili na ljeto kako bismo izbjegli oštećenje biljaka i prašnjave listove. Međutim, bilo nam je dovoljno vidjeti tadašnje uređenje stana i čuti kamo projekt dalje ide kako bismo znali koje tegle i biljke odabrati kako bismo pratili dizajn koji se ujednačeno proteže diljem prostora. Poslužila nas je sreća pa smo većinu željenih tegli pronašli u vrtnom centru Flora unatoč vrhu sezone uređenja terasa kada tegle planu prije nego uopće stignu do polica.

Balkone smo vrlo jednostavno ukrasili crnim bambusima u dugačkim, mat crnim žardinjerama. Budući da stan nije bio završen tokom ljeta, bambusi nisu primili ispravnu njegu pa u trenutku snimanja nisu izgledali reprezentativno. Budući da su bambusi vrlo žilave biljke, očekujemo da će se, uz pravilnu njegu, do proljeća oporaviti i vlasniku uljepšati ljetne večeri uz šuškanje lišća na povjetarcu.

Zanimljivo kod crnog bambusa je njegov način rasta – mlade stabljike izlaze svijetlozelene boje, a sazrijevajući poprimaju gotovo crnu boju dok listovi ostaju tamnozelene boje. Budući da ovaj proces sazrijevanja traje 2-3 godine, a biljka kroz taj period neprestano raste, crni bambus svojim šarenilom čini pravu vizualnu poslasticu. Definitivno zanimljiv izbor ako želite bambuse, ali ne sviđaju vam se puno češći bambusi žutih stabljika.

Pogled na terasu iz blagovaonice ukrašen je srcolikim filodendronima, vrlo jednostavnima za održavanje. Iako nisu žilavi poput poznatog zlatnog puzavca, bit će idealna biljka za one koji žele jednostavnu penjačicu simpatičnog rasta i zanimljivih listova. Kao i svaka penjačica, Philodendron scandens bolje će rasti ako se penje u visinu nego ako se spušta. Takva je priroda te biljke – penjući se razvijaju veće listove, a rastu gušće. Međutim, ako je želite pustiti da se spušta iz tegle, biljka će i dalje dobro izgledati.

Nasuprot blagovaonskom stolu i biljkama smjestili smo kultivar te biljke, Philodendron scandens ‘Brasil’, prepoznatljiv po srcolikim listovima na kojima su neonski žute mrlje. Ova biljka će na umjeren način dodati pop-of-color prostoru, a kada postane preduga, može je se odrezati.

Dnevnu sobu krasi vitki Ficus binnendijkii, uskolisni fikus za kojeg nažalost nemamo pamtljivo ime. Zanimljiv je zato što svojim rastom podsjeća na vrbu – grane su mu tanke i vise pod težinom dugih listova što ga čini idealnim ako želite sobno stablo, ali nemate prostora za njega.

Zašto smo se odlučili za njega u ovoj prostoriji? Cilj nam je bio popuniti kut između meandra i dekorativnog drvenog detalja nenametljivom biljkom koja neće ometati korištenje prostorije.

Volimo vidjeti da arhitekti misle na biljke pa smo se oduševili ugrađenim metalnim žardinjerama iza sudopera. Iako mogu služiti i kao storage space, žardinjere su namijenjene začinskim biljkama. Doduše, začinske biljke ponekad je teško uzgajati u sobnim uvjetima jer su to ipak vanjske biljke koje vole oscilacije u temperaturi između dana i noći, vlagu i sunce, ali u trenutku snimanja žardinjere su popunjene mentom, vlascem, ružmarinom, smiljem i origanom. U središnjoj žardinjeri ponosno stoje svekrvini jezici i nadgledaju situaciju u obližnjem parku – sve supruge Novog Zagreba, pazite se!

Iako tradicionalno ova kupaonica ne bi imala izvor prirodnog svjetla, u adaptaciji je dobila veliki prozor koji se može zamagliti što je značilo da u kupaonicu ipak možemo staviti neku biljku. Koristili smo jedan od mnogih svekrvinih jezika (ovaj je patuljasti kultivar i raste kompaktno, ne u visinu), a smjestili smo ga u ručno izrađenu betonsku teglu iz studija kutnakvadrat. Iako svekrvini jezici mogu rasti u slabo osvijetljenim prostorijama, treba imati na umu da od takve biljke ne treba očekivati brz i bogat rast. Osim toga, u slabo osvijetljenim prostorijama i zabačenim kutovima naših kuća i stanova supstrat se često sporo suši, a svekrvini jezici ionako zahtijevaju rijetko zalijevanje. Dakle, takvu ćete biljku trebali zalijevati još manje nego da je smještena u normalno osvijetljenim prostorima. 

Uredski prostor dobio je nekoliko detalja – prema želji klijenta ovu prostoriju uredili smo zanimljivim zelenim detaljima. Jedna polica dobila je dvije paprati čiji rizomi izgledaju kao noge tarantule (Humata tyermanii), druga polica dobila je još jedan svekrvin jezik i popularni niz srca (Ceropegia woodii), sukulent popularan zbog dugih stabljika na kojima su listovi u obliku malih srca.

Radni stol ukrašen je Dnevna doza biljaka samoodrživim biljnim terarijem s ugrađenom LED lampicom u poklopcu. Terarij zahtjeva minimalnu njegu (zalijevanje/prskanje svakih 4-6 mjeseci) što ga čini odličnim načinom uzgoja biljaka za sve one koji nemaju vremena ili znanja o uzgoju biljaka. Naši samoodrživi biljni terariji dostupni su u vrtnom centru Flora, dok je custom made terarij moguće naručiti putem naše web stranice.

S druge strane stola smještena je Kote Himmeli konstrukcija – ručno izrađeni stalci od mesinga inspirirani tradicionalnim finskim božićnim ornamentom za kojeg se vjeruje da donosi blagostanje i sreću. U himmelije su smještene zračne biljke roda Tillandsia – biljke kojima za život ne treba zemlja! Kote Himmeli sa zračnom biljkom Tillandsia xerographica krasi i coffee table u dnevnoj sobi.

Ostavili smo još jedan fikus za kraj, ali prije toga nešto o drugom balkonu. On je također uređen crnim bambusima u žardinjerama manjih dimenzija, ali istog dizajna poput velike žardinjere na glavnom balkonu. S unutrašnje strane prozora, u spavaćoj sobi nalazi se Ficus elastica ili fikus gumijevac, o kojem smo već pisali u jednoj od prošlih kolumni.

Često nas pitate jesu li biljke sigurne za spavaće sobe, a odgovor je – JESU! Osim što pročišćuju zrak, djeluju umirujuće i u vrlo kratkom roku smanjuju razijnu stresa, a izgledaju fantastično. Količina CO2 (ugljičnog dioksida) kojeg biljke proizvode manja je nego onu koju proizvodimo mi ili kućni ljubimci, a svejedno spavamo s drugim ljudima i životinjama u krevetu, stoga nema razloga za brigu.

Za njega smo odabrali teglu oblih rubova koja prkosi ravnim linijama u ostatku sobe i stana, a istovremeno se bojom i materijalom savršeno komplimentiraju.

Za nas je upravo to jedna od poanta biljaka u prostorima jer bez obzira koliko se neki prostor doima strog i pravilan, biljka to mijenja sekunde kada zakorači u njega. Namještaj možemo natjerati da stoji pod pravim kutem ili simetrično, ali biljka bira svoj put i svoj način ne obazirući se na trendove i pravila – zato ih i volimo.