Kupola godinu dana nakon. Idemo u spavaću sobu

Ova soba samo na prvi pogled izgleda normalno. Zavirite u krevet koji u sebi skriva radijator s rešetkom za strujanje zraka, spremište za posteljinu, ormarić s minibarom te utičnice i prekidače kojima se kontrolira sva rasvjeta u sobi

Kad ćete objaviti kako je ispala Kupola? Kako je ispalo na kraju? Naime, prije otprilike godinu dana objavili smo priču o kupoli u Petrovoj. Priču o uređenju jednog stana od 70-ak kvadrata čiji je okrugli dnevni boravak nadsvođen velikom kupolom te kojega je uređivao naš Design House tim.

SANJA BISTRIČIĆ

Puno stvari se dogodilo u posljednjih godinu dana. Neću sve ni spominjati. Ali ono što nam je posebno drago je što je kupola sjajno podnijela potres i pokazala da svaka obnova mora biti ziheraška – uvijek konzultirajući statičare te odgovorne građevinare i arhitekte.

SANJA BISTRIČIĆ

Pričala sam vam da je prostor bio izuzetno derutan, s početka 20. stoljeća. Spominjala koliko je frustrirajuće bilo vlasnicima priznati trošak rušenja, pa opet na istom mjestu građenja “istih” novih zidova. A upravo to je omogućilo da ovaj stan i okolni stanovi ne pretrpe praktički nikakva oštećenja.

SANJA BISTRIČIĆ

No, ajmo vidjeti kako to sada izgleda. Nakon kupaonice, danas vam pokazujemo spavaću sobu.

SANJA BISTRIČIĆ

Potkrovlje s krovnim istakom. Neujednačene kosine podgleda krova s niskim parapetom, veliki prozor, dvoja vrata i stara kaljeva peć u kutu.

Raspored u sobi je logičan i praktički jedino moguć u ovom prostoru. Krevet uz prozor, tako da ni jedna vrata ne budu iza leđa te da se dobije dojam što veće prostranosti. Naravno da ta pozicija kreveta uz prozor nije “školska”, a pogotovo nije “školski” da se iza kreveta smjesti radijator. No, nekad moramo raditi iznimke, pogotovo kada je važno da prostor zbog svoje namjene izgleda fotogenično, ne izgubivši na funkcionalnosti.

SANJA BISTRIČIĆ

Krevet je ključan komad u ovom prostoru i zato mora biti impresivan, a opet potpuno jednostavan. Minimalistički, elegantan, a opet jako funkcionalan. Naime, zadatak kreveta je da pruža savršeni odmor od 5 zvjezdica, ali i da sakrije radijator te unatoč svemu dopusti dobro strujanje zraka i nesmetano grijanje u prostoriji.

SANJA BISTRIČIĆ

Iz tog razloga krevet se radio po mjeri u Perfecta Dreamsu i to na način da smo uzeli postojeće Orlando uzglavlje i prilagodili ga oblikom i dimenzijama svim našim potrebama.

SANJA BISTRIČIĆ

Naime, visina uzglavlja je prilagođena visini prozora i parapetnog zida. U sanduku smještenom između parapeta i kreveta su uklopljeni i radijator s rešetkom za strujanje zraka, spremište za posteljinu, ormarić s minibarom te utičnice i prekidači kojima se kontrolira sva rasvjeta u sobi.

SANJA BISTRIČIĆ

Kako bi se omogućila nesmetana cirkulacija zraka, potrebna za potpunu funkcionalnost radijatora, i sanduk i uzglavlje kreveta su na donjem dijelu napravljeni sa širokim prorezom visine 15 centimetara te je izabran krevet s niskom bazom i visokim nogama.

SANJA BISTRIČIĆ

Uzglavlje je prilagođeno širini krovnog istaka, tj. otvora između dviju kosih ploha krova, kako bi se stvorio dojam savršene uklopljenosti u nesavšen prostor. Japandi i wabi sabi u punom svom cvatu.

SANJA BISTRIČIĆ

Hvala Perfecta Dreamsu što ste nam pomogli u stvaranju ovog “kreveta stroja” koji na prvi pogled izgleda tako obično, jednostavno i normalno.

SANJA BISTRIČIĆ

No, malo što je normalno u ovom projektu. Obećajem da nećete čekati godinu dana do novog nastavka. Uskoro i priča o dnevnom boravku te razlozima zašto smo se odlučili da cijeli prostor obučemo u pločice…

SANJA BISTRIČIĆ

Sneak peek dnevnog boravka…

SANJA BISTRIČIĆ

Uživajte u fotogaleriji (za otvaranje slika kliknite na sliku ispod).

Wordpress Gallery Plugin Free

A evo i linka za isti taj stan na početku adaptacije te na kupaonicu.