Stigao je novi materijal za izradu namještaja – mdf u boji

MDF u boji je ekološki materijal koji cijelom svojom površinom ima istu boju tako da ga nesmetano možete bušiti, rezbariti, rezati… i najvažnije – nije ga potrebno lakirati

Puno puta smo pričali o razlikama između medijapana i iverala. Između ostalih razlika iveral uvijek ima kant traku koja mu malo narušava estetiku, a negativnost medijapana (MDF) je što se mora lakirati, pa je zato skuplji, osjetljiviji, manje ekološki…

Danas vam predstavljamo jedan materijal koji je nedavno stigao u Hrvatsku – MDF u boji.

IVERPAN

– MDF u boji je ekološki proizvod nastao prešanjem drvenih vlakana i pigmenata boje što je vidljivo u cijelom presjeku ploče. Obojane MDF ploče omogućuju brojna maštovita dizajnerska rješenja u interijerima. Lako se obrađuju, otporne su na vlagu, netoksične su… idealne su za dječje vrtiće, škole, trgovine, poslovne prostore… – kažu u Iverpanu, gdje je  započela prodaja ovog novog revolucionarnog materijala.

IVERPAN

Zašto revolucionarnog?

Zato što ovaj materijal omogućava iznimnu kreativnost, slobodu dizajna, brzu i jednostavnu izradu te atraktivan trodimenzionalni izgled.

IVERPAN

Vrlo važna odlika ovog materijala je i njegova prirodnost bez upotrebe formaldehida i lakova te ostalih spojeva koji mogu uzrokovati alergije.

Naime, ispričat ću vam nešto iz svoje obitelji…

IVERPAN

Kada smo se prije 15-ak godina moj suprug i ja uselili u prvi naš zajednički stančić, krenula mu je alergija koja je trajala cijelu sezonu grijanja. Kašljao je cijelu zimu, a na kraju se uspostavilo da je riječ o alergiji na lakove i ljepila iz namještaja.

Naravno, da ovo nije nešto što se svima događa, no ipak treba biti oprezan, provjetravati prostore te posebice koristiti što prirodnije materijale u prostorima u kojima borave djeca.

IVERPAN

I upravo zato je MDF u boji izvrstan novi materijal koji se izrađuje korištenjem organskih bojila i melaminskih smola, bez isparavanja formaldehida.

– MDF (Medium-density fibreboard) ili medijapan ploče su srednje guste homogene vlaknatice proizvedene od usitnjenog drva uz minimalan dodatak veziva. Ploče MDF u boji tvrtke FORESCOLOR izrađuju se korištenjem organskih bojila i melaminskih smola u procesu izrade bez isparavanja formaldehida. Poboljšanih su svojstava u odnosu na standardne MDF ploče što podrazumijeva veću mehaničku izdržljivost i dugotrajnost ploča – kažu u Iverpanu pokazujući nam što se sve može napraviti od MDF-a u boji.

IVERPAN

Naime, ploče se mogu međusobno lijepiti, bušiti, rezati na CNC stroju i od njih se mogu stvarati zanimljivi trodimenzionalni oblici.

IVERPAN

Reklamni panoi, skulpture, namještaj s rupama, oblicima, čipkom… svašta je moguće izraditi od MDF-a u boji, a ono što posebno veseli je što ga nije potrebno lakirati.

– Možete ga koristiti u sirovom obliku ili ga dodatno zaštititi uljem, voskom ili ako želite i bezbojnim lakom. Zahvaljujući obojenosti cijelog presjeka ploče mala se oštećenja gotovo i ne primjećuju, a prema potrebi mogu se i lagano pobrusiti, što neće utjecati na boju ploče – objašnjavaju u Iverpanu, dodajući kako MDF dolazi u paleti različitih boja i tekstura te raznih debljina.

IVERPAN

Prije nego što vas pustimo da uživate u fotogaleriji s raznim mogućnostima MDF-a u boji, pokazat ćemo vam 3D vizualizacije projekta Živim u bojama koju je tvrtka Iverpan pokrenula u suradnji s arhitektima i stolarima.

IVERPAN / ŽIVIM U BOJAMA

Naime, zajednički planiraju opremiti nekoliko dječjih vrtića stradalih u potresu s novim multifunkcionalnim namještajem od MDF-a u boji. Izrada namještaja je u završnoj fazi, a u galeriji možete pogledati kako će to izgledati… (za otvaranje fotogalerije kliknite na sliku)

Wordpress Gallery Plugin Free

A sada uživajte u još inspiracija…