Kupola. Priča o totalnoj adaptaciji. Prvi dio.

Ovo je stan dizajnerice Tatjane Grgurina Vučetić koja stoji iza brenda Tanja dela nešto i njezinog supruga Renea. Tatjana i njezin suprug prije cca dvije godine angažirali su naš Design House da im uredi Kupolu. Evo kako je to izgledalo…

Kako je kupola? Je li preživjela? Naime, noćna mora svakog arhitekta je, vjerujem, da se urušio projekt kojeg je netom završio. Sjećate se potresa prije dva i pol mjeseca? E sada se vraćamo se na taj dan 22. ožuljka. Nakon što smo provjerili da smo svi na broju jedna od prvih stvari je bila rečenica – što misliš jel’ kupola preživjela?

Sanja Bistričić

Nagovaram supruga da provjeri kakvo je stanje u kupoli, stanu kojeg smo par dana prije potresa dovršili i završno pofotkali.

Sanja Bistričić

Tatjana šalje smajlić i kaže: “Sva sreća što smo ipak radili one nove zidove zbog kojih sam psovala. Ništa nije čak ni popucalo! Jedino su pale slike sa zidova.”

Ogromno olakšanje.

Sanja Bistričić

Ponavljam si u glavi: sva sreća što smo štreberi i ziheraši te što su vlasnici uzeli odgovornog, a ne najjeftinijeg izvođača. Sad sam pogotovo sretna što unatoč limitiranom budžetu nismo štedjeli na kvaliteti i ugrađenim materijalima, nego smo štedjeli na onom najvidljivijem – sofama, stolicama, ormarima – dakle, stvarima koje u bilo kom trenutku možeš promijeniti bez ikakvih dodatnih radova. Možda je to bila neshvatljiva odluka, ali definitivno ispravna.

A sada vas vodim dvije godine u nazad.

Ovo je stan od dizajnerice Tatjane Grgurina Vučetić koja stoji iza brenda Tanja dela nešto i njezinog supruga Renea. Tatjana i njezin suprug prije cca dvije godine angažirali su mog supruga arhitekta Dražena Bankovića i naš Design House da im uredi stan.

Sanja Bistričić

Trebao je to biti stan za Airbnb kratkoročnui najam, ali s obzirom da su se već tada stvari na tržištu mijenjale, sugerirali smo im da ipak napravimo stan koji će moći biti polifunkcionalan – kao stan za dugoročan najam ili prostor za snimanja, radionice, evente, male privatne večere…

Kada pogledate kupolu bit će vam posve jasno zašto nam se svima jako svidjela ta ideja…

Sanja Bistričić

Puno je bilo aktivnih opcija, a jedno je pak bio najvažnije – da pripazimo na budžet i činjenicu da je prostor u jako lošem stanju.

Sanja Bistričić

Sjećam se prvog trenutka kada smo ušli u kupolu. Zgrada je predivna, stubište fotogenično i uistinu posebno, no opet ništa me nije moglo pripremiti na susret s gigantskom kupolom koja se ukazala ispred mene u kružnom prostoru na vrhu zgrade.

Sanja Bistričić

A zamisli tek naše oduševljenje kada smo je ugledali na tavanu iznad starog spuštenog stropa – priča mi vlasnica Tatjana koja je dala otvoriti strop jer je prijašnji vlasnik zbog troškova grijanja zatvorio kupolu i pretvorio ju u običan prostor.

Drvene grede i vrlo ugodna akustika potpuno su me začarale i iste sekunde sam znala kako bi trebao izgledati stan u ovakvoj zgradi.

Sanja Bistričić

Suprug Dražen nije dijelio sa mnom moj entuzijazam. On je bio jako suzdržan i ponavljao da su ovakve adaptacije zahtjevne, skupe i nepredvidive.

Sanja Bistričić

I uistinu, bio je u pravu. Puno se stvari izdogađalo na ovom projektu. Od puno stvari smo morali odustati zbog statike, loše kvalitete cigli, zidova koji su se mrvili… zbog toga nismo realizirali podno grijanje, oblogu mikrocementom… rušili smo, pa ponovno zidali iste, ali sad ojačane zidove…

Sanja Bistričić

Zbog svih tih novih radova, moralo se odustati od nekih komada namještaja i ići s jeftinijim opcijama. Puno starog namještaja smo obnovili i udahnuli mu neki novi život, a puno restauracija odradila je i sama vlasnica Tatjana Grgurina Vučetić koju smo zezali da Tanja stvarno stalno radi nešto.

Sanja Bistričić

Tanja je sama napravila ormare, zavjese, jastuke i restaurirala stare “freske” na zidovima.

Stare “freske”? O da, na svašta smo naišli u ovom stanu i puno puta su te stvari mijenjale konačan izgled stana. Ne brinite, sve ću vam ispričati u idućim nastavcima. A prije no što vam pokažem slike stana prije i u ranoj fazi preuređenja, pogledajte prvi moodbord…

Wordpress Gallery Plugin Free

A sada evo i detalja koji je sve promijenio…

Priču o zidovima i podovima, ispričat ću vam već idući tjedan, obećajem.

Uživajte…

Wordpress Gallery Plugin Free