Dnevnik mog makeovera. Treći dio ili muke s majstorima

Pred sezonu preuređujte samo ako baš morate. Evo mojih pozitivnih, ali i nažalost negativnih iskustva te shopping liste za opremanje apartmana našeg apartmana u Puli

Najgore su postolarove cipele. Ne želim da bude tako i s našim apartmanom u Puli. Naime, pričala sam vam o svim pametnim savjetima koje sam dobila od ljudi koji se godinama uspješno bave apartmanima i koji vode 200-injak apartmana po Hrvatskoj i inozemstvu. Pričala sam vam o konceptu, odabiru kreveta i najvažnijim stvarima kada su apartmani u pitanju.

No, postoji i drugi dio priče, a taj se zove majstori.

Majstori koji kasne, koji se danima ne javljaju, koji nabijaju cijene jer mogu, oni kojima se na da raditi mali posao, ali i oni koji su divni i koji ipak spase stvar.

Što se dogodilo?

Klasična hrvatska priča – preko preporuke smo došli do izvođača i dogovorili posao. Bez ponude, na brzinu, tipično onako kao što se to radi na moru – pokazujući prstom što sve treba napraviti i onda se dogovori neka cijena.

Zašto tako?

Zato što se 4-5 različitih majstora i izvođača (također dobivenih preko raznih pouzdanih preporuka) ne bi javili nakon što bih im projekt poslali mailom.

Pretpostavljam da su prezaposleni, a možda je netko od njih i pomislio: ti koji rade projekte uvijek kompliciraju i nešto inzistiraju. I nitko se unatoč telefonskim obećanjima nije javio s ponudom, a kada se prvi javio, odmah smo sjeli u auto i dogovorili posao.

I zeznuli se!

Očiti problem koji vlada na tržištu je manjak majstora i pojava priučenih “majstora” koji su u tome vidjeli priliku za zaradom.

Ma neš’ ti problema ofarbati zidove, stolariju, škure, stare drvene prozore… I možda nema problema, ako znaš što radiš i ako to radiš polako i temeljito. No, ne ako si pogledao par tutoriala na YouTubeu i ako ti se žuri…

No, da ne duljim.

Dogodilo nam se da je nakon farbanja, sve bilo gore nego ikad. Katastrofa. Razočaranje, ljutnja, tenzije, prekid radova… i spoznaja da ćemo sada sve morati raditi iz početka.

Kako da ponovno vjerujem nekom nepoznatom majstoru, kada smo i ove “majstore” dobili preko preporuke?

Ali ok. Idemo iz početka. Zivkamo, raspitujemo se…

Postavljanje pločica 250 kuna po kvadratu. Tri štekera 3000 kn. Ništa ne stižemo do 15.7. Možda će doći preksutra moj kooperant, pa možda vas on može negdje uglaviti. Ali možda.

Wtf. NA MORU SU Svi poludjeli.

Sada polako vrtim film – dobro mi je rekao jedan vlasnik brojnih apartmana – ove godine preskačem sve radove. Obnavljat ću kad se ponovno svi vrate iz Njemačke i Irske.

I onda deus ex machina, ipak se pojavio jedan divan majstor.

Temeljet, precizan, profesionalac starog kova. Mjesec dana je brusio svu staru stolariju, šmirglao, nanosio bolju, lakirao… i našoj austrougarskoj ljepotici iz 1914. ponovno je dao sjaj.

Dolazim u stan s laganim PTSP-em od majstora i radova te odlučujemo da ćemo od nekih radova ipak odustati. S obzirom da imamo izvrsnog ličioca, umjesto mikrocementa, pločica, parketa, pa čak i linoleuma u nekoj fazi, odlučujemo se samo prefarbati i osvježiti svu kompletnu drvenariju, zidove i pločice.

Odustajemo i od gomile sitnica, pojednostavljujemo projekt, ali zato ne odustajemo od kompletno novog namještaja i opreme.

Što će pasati uz divne Perfectine krevete koji su u međuvremenu stigli i divno popunili prostor?

Nikako ne bih klasične noćne ormariće, a ne bih niti obične pomoćne stoliće koji su preniski za takav tip tapeciranog kreveta.

Što ćemo s ormarima? Po kategorizaciji bi trebali biti zatvoreni, a to mi je toliko ružno i neprakrično… Ajmo pronaći neko dobro alternativno rješenje.

Potraga za štenderima trajala je mjesecima, ali zato sam radni stol doslovno našla u 5 minuta.

Da, znam, smiješno je da u 21. stoljeću još uvijek netko podrazumijeva da gosti pišu pisma, a nije obavezno da svaka soba ima, primjerice, klimu.

Tepih mora biti uz svako uzglavlje, u sobi mora biti ogledalo za cijelu figuru, sef, a tu je i niz nekih stvari koje su mi zadavale glavobolje što i kako izabrati.

Evo mog popisa stvari iz raznih trgovina, možda nekom pomognem. A idući put, obećajem priču o drugom dijelu stana gdje je situacija još dramatična…

Kreveti

Noćni ormarići

Ormari / stalci za odjeću

Komoda / regal / polica

Pisaći stol

Tabure

Stolići

Fotelje / stolice

Rasvjeta

Asesoari