Baranja u srcu i oku fotografa

Fotograf Tomislav Marcijuš nedavno je napravio iznimno zanimljiv projekt Baranja Dreaming. Pogledajte projekt i djelić atmosfere koju skrivaju baranjska arhitektonska zdanja

PIŠE I SNIMIO: TOMISLAV MARCIJUŠ

Dok sam radio na osobnom projektu “Baranja Dreaming”, gfotografirao sam i arhitekturu, odnosno meni draga mjesta i posebne građevine kako bi mogao cijelu priču uklopiti u jednu cjelinu. Tada su me mnogi pitali hoću li raditi seriju fotografija koja će biti priča za sebe i hoću li Baranju prepričavati kroz arhitekturu? Morat ću vas malo razočarati, ali takvog projekta neće biti. Ova mini serija fotografija bit će sastavljena samo od nekoliko zanimljivih detalja seoske arhitekture.

Naime, o arhitekturi Baranje može se pisati jako puno, ali je potrebno vremena da se objedini u jednu veliku cjelinu, ali s ovim tekstom i fotografijama vjerujem da ću vas malo približiti svemu.

Baranja se prostire većim dijelom u Mađarskoj, a manjim dijelom u Hrvatskoj. Arhitektonski stil je gotovo isti kao i način života, a to također možemo vidjeti i u Vojvodini. Ti su krajevi bili pod Austro-Ugarskim Carstvom i imali su sličnu povijest.

Najpoznatije građevine u Baranji su dugačke kuće iz tri dijela (poznate i kao “šokačke kuće” od pečene cigle) koju prate dugačka uska dvorišta.

Mogu se vidjeti u svim mjestima u Baranji, a najviše ih možete vidjeti u Kopačevu, što je ujedno i preporuka za sve turiste.

Neka su mjesta, poput Zmajevca, jedinstvena po surducima, a to su kroz brdo usječene ulice i putevi. Na tim cestama nalaze se “gatori”, kućice u kojima je temperatura do 15°C i ne mijenja se dugo vremena i idealne su za vino.

Baranja ima i četiri dvorca, što je za manji kraj stvarno puno. Dvorac Eugena Savojskog, dvorac Eszterházy, dvorac u Kneževu i Titov dvorac zdanja su koja su mala mjesta u Baranji kroz povijest činila jedinstvenijima, ali su s vremenom ta mjesta postala zanemarena.

Dvorac u Tikvešu nedavno je obnovljen, i unutar njega nalazi se muzej. Dvorci u Bilju i Dardi čekaju neke bolje dane, a dvorac u Kneževu je u funkciji arhiva tvrtke Belje. Zanimljivo je i to da se ispod dvorca u Dardi nalazi tunel koji vodi prema Osijeku, ali je blokiran.

Arhitektura u Baranji je zanimljiva jer je poznata i po drugim narodnostima. Za vrijeme turske okupacije reformacija se brzo širila u Baranji među mađarskim i hrvatskim stanovništvom.

Gotovo svako baranjsko selo ima reformatorsku crkvu čija unutrašnjost izgleda jednostavnije od ostalih crkava (bez zidnih slika i relikvija). Crkva sv. Petra i Pavla također je jedno od najzanimljivijih arhitektonskih izdanja u Topolju, o kojoj su zapisane mnoge legende.

Od moderne arhitekture svakako treba istaknuti spomenik Batinske bitke, rad Antuna Augustinčića i Drage Galića. Moje omiljeno mjesto s prekrasnim pogledom na Srbiju i Bezdan. Antun Augustinčić bio je učenik Ivana Meštrovića i bio je blizak s Josipom Brozom Titom. U samom radu Augustinčića moći ćete primijetiti utjecaj Meštrovića. Uz Titovo odobrenje, Augustinčić je u suradnji s arhitektom Dragom Galićem projektirao cijeli kompleks, jedno od najatraktivnijih mjesta u Baranji.

Uživajte u fotografijama… a evo i link na projekt Baranja Dreaming.