Kako izgleda novi val skandinavskog dizajna?

Bolia je perjanica novog vala skandinavskog dizajna, a divna vijest je da je u Interi na popustu od 25 posto

Jedan dan čula sam rečenicu: “Glupo je u Hrvatskoj raditi skandinavski interijer, to je kao da u Novi Zagreb stavljaš štukature”. Slažem se, ali samo djelomično. Štukature se baš i ne uklapaju u stan u Novom Zagrebu, no nije li skandinavski stil nadrastao sam sebe i postao univerzalni stil koji promovira pročišćenost, umjerenost, udobnost, prirodne materijale, neutralnu paletu boja, klasike dizajna?

Zapravo skandinavski dizajn odavno je prešao granice Skandinavije, a njegovi klasici (mahom proizvodi iz 30-ih godina 20-og stoljeća) još uvijek su inspirativni komadi koji se često i danas pojavljuju u interijerima ili se reinterpretiraju na malo suvremeniji način. I to posvuda – od Skandinavije, Amerike, Australije… do Hrvatske.

Brend koji je duboko ukorijenjen na skandinavskoj tradiciji te koji je možda čak i najviše internacionalizirao taj novi val skandinavskog dizajna je Bolia.

Bolia je skandinavski brend pokrenut 2000. godine i fokusiran je na ono što se naziva “novim skandinavskim dizajnom”. Bolia istražuje i reinterpretira što skandinavski dizajn znači u multikulturalnom svijetu, a njihov dizajn često stvaraju dizajneri diljem svijeta i to sa zadatkom – što za njih znači skandinavski dizajn?

– Imamo dizajnere iz Singapura, Njemačke, Španjolske, SAD-a, posvuda u svijetu… koji daju svoj raznoliki pogled na to kako skandinavski dizajn izgleda kad nisi Skandinavac – kaže Camilla Kallehauge Møller, iz Bolie.

Prije nego što vam pokažemo neke od tih reinterpretacija, evo malo good news. Intera ima popust na Boliu, i to 25 posto na cjelokupni asortiman. Popust traje do subote 30. srpnja na cjelokupnu kolekciju uključujući sofe, stolove, stolice, rasvjetu, police i namještaj za vanjske prostore.

Evo link na Boliu i Interu.