Nataša Janjić: treći dio. Trenutak kada kreneš iz početka

Nataša Janjić Medančić naša je D gošća koja za Dblog vodi dnevnik adaptacije stana. U ovom trenutku postaje uzbudljivo… Stan postaje obiteljsko gnijezdo, a radovi ne teku kao što je bilo po planu

Nataša Janjić Medančić u svom dnevniku adaptacije prisjetila se trenutka kada je saznala da čeka bebicu i da će stan postati obiteljski dom kojeg treba lagano preprojektirati. No, ovo nije jedini zaplet koji se dogodio. Vrijeme radnje od srpnja do prosinca 2018.

SANJA BISTRIČIĆ / DBLOG

Piše: Nataša Janjić

I tako su krenuli radovi… Angažirala sam jednog izvođača koji je bio zadužen za tijek radova i raspored svojih radnika. Usred mog najvećeg poslovnog tempa, dodatna obaveza je bila navratiti do gradilišta i provjeriti kako teku radovi. Obično te dočekaju pitanja i odluke koje uglavnom odmah moraš donijeti, kao i to, da kad baš znaš što želiš, pri izvođenju ti ponude još nekoliko mogućih opcija.

SANJA BISTRIČIĆ / DBLOG

Tu treba biti praktičan jer postane izluđujuće. Kako to obično biva, bilo je dana kad je radnika bilo toliko da su kao užurbani mravi radili i naočigled određene segmente radova dovodili kraju, kao i dana kad se baš nitko nije pojavio. I tako danima.

SANJA BISTRIČIĆ / DBLOG

Stropove visoke 3,7 metra spustili smo na 3,4 metra, ne izgubivši impozantnu visinu, a sakrivši sve potrebne instalacije.

SANJA BISTRIČIĆ / DBLOG

Parkete smo uklonili, otvorili podove i sve to, na moju sreću, bez dodatnih radova i prepreka. Napravljena je priprema za parkete i krenulo je postavljanje Moparovog tzv. Chevron parketa, odnosno francuskog veza o kojem sam vam pričala u prošlom nastavku.

SANJA BISTRIČIĆ / DBLOG

U tom nekom periodu u život je ušetao i muškarac mojih snova, ponudio i svoje da ih dijelimo skupa. Tada sam i saznala da sam trudna i stan koji je trebao biti djevojačko gnijezdo, nametnuo se kao idealno obiteljsko.

SANJA BISTRIČIĆ / DBLOG

Naravno, ono je u tom slučaju zahtijevalo i male preinake od početne zamisli, a i ideje koje sam imala, u dvoje su se fino umnožile.

SANJA BISTRIČIĆ / DBLOG

Kad su parketi bili završeni, pokazalo se da nisu dobro postavljeni. Naime, kako bi se postigao pravilan vez, potrebno je ne gubiti ni milimetra u nizanju, jer se u konačnici dogodi odstupanje u liniji od čitavog centimetra.

Bila sam očajna. Otvorile su se i neke pukotine u spojevima i nije me tješila ni pomisao da će mnoge biti prekrivene namještajem, bojala sam se kako će se s vremenom ponašati drvo koje diše, a pomisao da ga lakiram nije dolazila u obzir budući da je bila riječ o već obrađenom i tretiranom drvu.

SANJA BISTRIČIĆ / DBLOG

Kako nam je objašnjeno od strane nekoliko parketara koje smo pozvali u nastojanju da nam odgonetnu taj neuspjeh nečeg što je tako puno obećavalo, francuski vez postavlja se povlačenjem linije preko centralne, najduže pozicije u stanu, pa se dalje niže na lijevu i desnu stranu u stanu.

Poželjno je da na njemu radi što manje parketara, po mogućnosti jedan, i to jako strpljivo.

SANJA BISTRIČIĆ / DBLOG

Teško je bilo utvrditi tko je bio odgovoran za ovakav konačni izgled. Izvođač je tvrdio da je to do neujednačenosti parketnih daski, a iz tvornice Mopar garantirali su da je riječ isključivo o nemarnom načinu postavljanja.

Angažiran je i sudski vještak koji je presudio u korist kvalitetnih parketa. Nije bilo dileme. Naši predivni parketi bili su uništeni nestručnim postavljanjem i trebalo ih je skinuti.

SANJA BISTRIČIĆ / DBLOG

Izvođač je mirno prihvatio krivicu i sam se ponudio da ih ukloni, što je učinjeno u doslovno nekoliko dana. Time je obnovio i podnu podlogu.

Iz Mopara isporučili su cjelokupnu kvadraturu istovjetnih parketa i ponudili svog stručnjaka za postavljanje istog. Moram priznati, sad već poprilično trudnoj, svaki dan do useljenja mi je dragocjen i nepodnošljiva mi je bila ideja da ću nanovo otvarati podove. No, ipak išli smo s tom opcijom…

SANJA BISTRIČIĆ / DBLOG

Pravilnim i preciznim postavljanjem, razlika je bila i više nego očita – konačno smo postigli onaj sjajni efekt koji francuski vez postiže u interijerima. Savršeni spojevi, bez pukotina i ravne precizne linije u dužinama i kutovima.

SANJA BISTRIČIĆ / DBLOG

Odužilo se čekanje, otvorili su se i novi popravci koji su poskupili i produžili čitave radove, ali nije nas napuštala želja da, kad se već radi, sve bude savršeno i da obećava dugotrajnu kvalitetu i, srećom, svi su u tome suglasno surađivali.

SANJA BISTRIČIĆ / DBLOG

Danas kada je cijela ta priča iza mene drago mi je da smo ustrajali, no, parket nije jedina stvar koju smo radili iz početka – idući put pričam vam o kupaonici.

Evo još malo slika koje su postale dokument vremena… Fotografkinja Sanja Bistričić.