Fikusi su i dalje jedina sobna stabla koja će vam ikad trebati – pogledajte zašto

Dečki iz Dnevne doze biljaka ispričali su nam sve o uređenju s biljkama nove J&T banke čije uređenje potpisuje arhitektica Suzi Švelić

PIŠU: LEON BOŽIĆ I TOMISLAV ŠTRKALJ

Iako ih nazivamo fikusi (lat. Ficus), točan hrvatski naziv za taj rod biljaka bio bi smokva. Dobro ste pročitali – čak je i svima poznato stablo smokve zapravo fikus. Njeno ime je Ficus carica, a njen plod, smokvu, odlikuje nutritivni sastav (bogata je vlaknima i magnezijem).

Međutim, ne mogu svi fikusi (ili smokve) preživjeti hrvatske zime na otvorenom zbog čega ih uzgajamo kao sobne biljke. U prodaji su dostupni u raznim veličinama – od mini biljaka koje možete držati na prozorskoj dasci ili stoliću za kavu, biljaka srednje veličine koje su savršene za stambene prostore pa sve do visokih stabala koja se najčešće koriste u poslovnim prostorima.

U novoj poslovnici J&T Banke, čije uređenje potpisuje arhitektica i retail dizajnerica Suzi Švelić, smjestila su se tri različita fikusa te još pokoja biljka o kojima možete više saznati u nastavku.

Poslovnica J&T Banke smještena je pri vrhu BHB kompleksa te smo odmah pri ulasku u prostor primijetili veliku količinu svjetlosti – dio prostora ima staklene stijene visoke dva kata te smo znali da će bilo koji fikus biti sretan s ovoliko svjetlosti, a odlučili smo se za:

Ficus benjamina

Možda najpoznatiji fikus u Hrvatskoj i svijetu upravo je fikus Benjamin. Iako je na lošem glasu, ne dajte se obeshrabriti. Ovo prekrasno sobno stablo ili grm od svih fikusa najviše podsjeća na stablo kakvo biste pronašli u parku pored stana ili kuće, a održavanje je vrlo jednostavno. Osim puno svjetlosti, zalijevajte ga povremeno – nakon što mu se supstrat prosuši – dakle jednom u 12-14 dana. Presađujte ga svakih 1-2 godine u 2 broja veću teglu i pripazite da tijekom hladnih mjeseci nije smješten pored prozora ili vrata koji se često otvaraju i propuštaju hladnoću u prostor. Tijekom toplih mjeseci, možete ga držati na balkonu, terasi ili u dvorištu.

Ficus lyrata

Već godinama najpopularnija sobna biljka uvjerljivo je Ficus lyrata o kojem smo pisali već puno puta. Iako je lagan za uzgoj, raste sporo čak i u odličnim uvjetima. Dakle, ako želite biljku koja će brzo rasti i mijenjati se, pronađite mu alternativu.
Ako vam ne smeta spor rast, onda s ovom biljkom nećete pogriješiti. Puno svjetlosti, umjereno zalijevanje (jednom u 12-14 dana) i redovito brisanje listova od prašine ključ su za uspjeh ove biljke. Naravno, vrijedi isto pravilo kao i za fikus Benjamin – tijekom hladnih mjeseci nemojte ga držati uz prozor ili vrata koje ćete redovito otvarati.

Ficus ‘Amstel King’

Iako ga nećemo pronaći u prirodi, ovaj hibridni fikus jedna je od najčešće korištenih biljaka u uređenju prostora. Sličan je rođaku Ficus benjamina, ali ima duge i uske listove. Možete ga pronaći u obliku grma ili stabla te se njegov oblik vrlo lako može formirati orezivanjem. Njegova krošnja može se održavati uvijek okruglom (kao na fotografiji) ili ga se može pustiti da raste slobodno i raskošno.

Osim fikusa, u prostoru banke smjestila se i biljka Zamioculcas zamiifolia. Ovu otpornu biljku može se uzgajati čak i u mračnijim prostorima, a dovoljno ju je zaliti samo jednom mjesečno. Iako je možete smjestiti u mračniji kut, najbolje raste u polusjeni.

Budući da se radi o osunčanom prostoru, na police smo smjestili biljku Haworthia zebrina, prekrasan sukulent kojeg je vrlo lako održavati. Brzo se razmnožava pa mladice možete presaditi u druge tegle ili podijeliti prijateljima.

Ako imate policu ili stolić na kojeg želite smjestiti padajuću biljku, razmislite o biljci Philodendron scandens koja je popularna zbog srcolikih listova te vrlo jednostavnog održavanja. Dovoljno ju je zaliti jednom u 10-ak dana, a kada postane preduga, grane slobodno orežite i smjestite u vodu kako bi pustile korijenje. U kratkom roku imat ćete još jedan filodendron koji može ozeleniti drugi dio vašeg prostora!