Zavirite u Mystery Hotel u bivšoj masonskoj loži

Fotograf Tomislav Marcijuš nedavno je posjetio ovu misterioznu zgradu koja je desetljećima bila sjedište Simboličke Velike lože Mađarske. Danas je to jedan od najljepših i najposebnijih hotela u Budimpešti… Idemo u Mystery hotel

PIŠE I SNIMIO: TOMISLAV MARCIJUŠ

Česti poslovni odlasci u Budimpeštu često donose i nova mjesta koja vam dolazak u grad čine još ljepšim. U ovom novom članku pisat ću o popularnom hotelu u srcu Budimpešte pod nazivom Mystery hotel. Sama zgrada hotela ima duboku povijest i prije nego krenemo na sam sadržaj, želio bi podijeli s vama detalje zgrade koje sam uspio pronaći.

Ovu eklektičnu palaču sagradile su u 19. stoljeću dvije različite masonske skupine (Blue Lodge i Scottish Ritual Grand Orients) spojene, stvarajući prvo sjedište Simboličke Velike lože Mađarske. Do 1919. mađarsko slobodno zidarstvo je cvjetalo: gotovo 11.000 masona radilo je u gotovo stotinu loža. Simbolička velika loža mađarskih slobodnih zidara predložila je izgradnju prenoćišta 1890. godine. Loža je dobila 12 različitih prijava od kojih je prihvatila rad Vilmosa Rupperta za prenoćište.

Ruppert je i sam bio slobodni zidar, budući da je bio član lože Old Calls. Zgrada je konačno svečano predana 1896. godine. Tijekom Prvog svjetskog rata zgrada je služila kao terenska bolnica kojom je upravljala Velika loža.

U svibnju 1920. godine Mađarska udruga narodne obrane zauzela je zgradu. Ranije je bivša Republika vijeća u Mađarskoj skupa s tadašnjim ministrom unutarnjih poslova Mađarske, Mihály Dömötör, službeno zabranila djelovanje slobodnih zidara.

Nakon Drugoga svjetskog rata, masoni su ponovno kratko koristili zgradu do 1947. godine, kada ju je zaposjelo Ministarstvo unutarnjih poslova i koristilo je do promjene režima 1989. godine. Konačni status zgrade dovršen je 2018. godine i potpunu adaptaciju i izgled možete pogledati na fotografijama.

Sada, ova zgrada je hotel s pet zajednica koja ima sve što vaš boravak može učiniti ugodnim i lijepim. Budimpešta je najbliža metropola koja nudi bogat turistički sadržaj, a ovakva mjesta vam boravak čine još dražim.

Hotel sadrži kompletan wellness program u koji su uključene dvije različite saune, masaža i bazen s termalnom vodom.

To je ujedno i „secret garden“ od hotela koji je nastao u središtu dvorišta same zgrade po kojima je Budimpešta i najpoznatija ako pričamo o arhitekturi stambenih zgrada.

Na krovu hotela vas čeka prekrasna vrtna terasa s pogledom na Budimpeštu. Predviđeno je da tijekom lijepih dana možete objedovati ili popiti piće, a osim toga na krovu se nalazi i poseban dio s jacuzzijem za VIP goste.

„Veliko svetište“ i duša zgrade je najvažnije mjesto zgrade  na četvrtom katu (koji su ga razne lože nazivale i Hram ili Atelier) jer je to bila jedna od najvažnijih dvorana zgrade. Stoga je njegov dizajn i dekoracija ujedno i najzahtjevniji. Dvoranu su restaurirali vlasnici hotela, a ona sada predstavlja veliki restoran za goste hotela.

Omjer cijene i usluge je zbilja odličan, a svoje rezervacije smještaja možete napraviti i putem njihove osobne stranice na kojoj možete pogledati kompletnu ponudu svih soba.

Najviše volim kada smještaj može ponuditi priču cijelog grada u kojem se nalazim, a ovo je mjesto je jedno od rijetkih gdje je priča bila kompletno zaokružena.

Javite povratne dojmove ako se nađete u ovom hotelu i želim vam lijep boravak!

A sada uživajte u fotografijama hotela Tomislava Marcijuša.