Poezija koju možeš ponosno nositi po svijetu

Dizajnerica Patrizija Donà uvijek nas oduševi svojom prepoznatljivom estetikom. Najnovija limitirana kolekcija “Qwerty Limited – poezija za ponijeti” inspirana je poezijom E.E. Cummingsa

E. E. Cummings bio je jadan od najradikalnijih predstavnika američkog avangardnog književnog pravca. Pjesnik, slikar, esejist, vizionar… U svojoj poeziji Cummings se koristi tipografskim eksperimentima, namjernim gramatičkim i sintaktičkim greškama, nepravilnim rastavljanjem slogova, pri čemu mu pisaći stroj služi kao medij.

Uopće nas ne čudi što je upravo on inspirirao hrvatsku dizajnericu Patriziju Donu, čiji su zaštitni znak torbe inspirirane pisaćim strojevima, da jednu kolekciju posveti upravo njemu.

Naime, nova kolekcija torbi “Qwerty Limited”, dizajnerice Patrizije Donà upravo je inspirana poezijom E.E. Cummingsa. Umjesto prepoznatljivog rasporeda slova na tipkovnici, dizajnerica na tipkama na torbi ispisuje rečenične nizove, fragmente iz Cummingsove poezije.

Torbe su dostupne u nekoliko različitih kombinacija boja i svaka ima svoj poetski fragment. Proizvedene u limitiranoj ediciji, izrađene su od kože u radionici kožne galanterije u Italiji.

Klasičnu formu torbe potcrtavaju metalni detalji, kao što je nosač i ručka torbe u gornjem dijelu, a izrađeni su obrtničkoj radionici prema nacrtu dizajnerice.

Fotografije: Damian Nenadić