Baranja. Idemo u Kuću Biljkinog oca

Kada se spoji ljubav prema etnologiji, tradiciji, starinama i biljkama. Idemo u kuću za odmor koja oduševljava svojom autohtonošću

Kao da je vrijeme stalo. Kao da ste došli kod bake i djeda u Baranju. Viljamovka, orahovac, gobleni, čipka, antikni namještaj, divne biljke… Jako me zanima kakva priča se krije iza ove autohtone kuće za odmor koju možete pronaći pod nazivom Kuća Biljkinog oca.

No, Biljkin otac, nije neki vremešni Baranjac, nego mladi etnolog, kulturni antropolog te nastavnik talijanskog jezika, koji je sasvim slučajno Zagreb zamijenio s mjestom Lug u srcu Baranje.

Tomislav Marcijuš / www.marcijustomislav.com

Kuća se nalazi nedaleko od Kopačkog rita, 15 minuta od Osijeka, a svojim interijerom vratit će vas u neka davna vremena naših (pra)baka i (pra)djedova. Namještaj je restauriran, a detalji pomno birani. Terasa i trijem su prepuni biljaka i mogu ugostiti veće društvo…

Tomislav Marcijuš / www.marcijustomislav.com

– Sama ideja o otvaranju kuće za odmor išla je u suprotnom smjeru od uobičajenog, dakle prvo sam naišao na oglas za prodaju kuće, pa se tek onda rodila i poslovna ideja. U tom trenutku živio sam u Zagrebu, ali su mi roditelji pružili svoju podršku te prvotni dogovor je bio da će oni preuzeti brigu o kući. Spletom okolnosti, ipak sam se vratio u Osijek tako da sam se i ja maksimalno uključio u uređenje i vođenje projekta što se pokazalo odličnim potezom – prisjetio se Vedran.

Tomislav Marcijuš / www.marcijustomislav.com

– Jedan od presudnih čimbenika zbog kojih sam se odlučio na kupovinu je i činjenica da je kuća dolazila u potpunosti namještena, a u antikni namještaj koji se u njoj nalazi zaljubio sam se još preko slika. Moj doprinos u uređenju interijera došao je u obliku odabira finalnih detalja poput posteljine, zavjesa te kupovine još ponekog praktičnog komada namještaja kako bi prostor bio maksimalno funkcionalan.

Tomislav Marcijuš / www.marcijustomislav.com

Ipak veći trud je iskazan u eksterijeru gdje je su pročelje, trijem i terasa dobili novu boju, dvorište je dodatno popločeno, dodan je roštilj, a vjerojatno najveća promjena dogodila se u hortikulturnom uređenju dvorišta. Ljeti je moguće rashladiti se u bazenu dok je zimi na raspolaganju grijani masažni bazen.

Tomislav Marcijuš / www.marcijustomislav.com

U planu mi je još dodatno urediti prostorije koje trenutno nisu dostupne gostima, kao i osmisliti dvorišni prostor te pružiti dodatni sadržaj – ispričao je Vedran, dodajući kako je u poslovnom smislu kuća nadmašila prvotna očekivanja.

Tomislav Marcijuš / www.marcijustomislav.com

– Kuća za odmor službeno je otvorena od rujna 2021. godine, a prvu godinu ću završiti s blizu 100 noćenja s čime sam izuzetno zadovoljan te se radujem i razvoju poslovanja kao i novim projektima koji su u planu. Osim iznajmljivanja, cilj mi je i kreirati druge sadržaje primjerice radionice, manje koncerte, kreativne susrete i slično, a prvi takav event kreirao sam u sklopu Paprikafesta kada sam otvorio vrata kuće za posjetitelje koji su mogli sudjelovati na radionici lončarstva i cirkuskih vještina, posjetiti izložbu fotografija te kušati lokalne delicije uz DJ-a koji je puštao glazbu na vinylu. Sljedeći takav događaj bit će za advent kada ćemo ponovno kreirati bogat program – kaže Vedran.

Tomislav Marcijuš / www.marcijustomislav.com

Neizbježno je pitati kako je nastalo ime?

– Samo ime za kuću došlo je spontano nakon dužeg procesa razmišljanja te sam na kraju odlučio samo svoj profil koji se bavi biljkama proširiti i na kuću koja je tako postala prava mala džunglica – objasnio je vlasnik kuće.

Tomislav Marcijuš / www.marcijustomislav.com

A sada uživajte u divnim slikama fotografa Tomislava Marcijuša. Btw hvala ti Tomislav na ovoj divnoj priči. Uvijek nam otkriješ divne bisere. (Evo i linka na Tomislavove foto reportaže)