Vječni klasik – božićna kolekcija Villeroy&Boch. U čemu je tajna?

Kolekcija božićnog posuđa Villeroy&Boch izložena je u njujorškoj MoMA-i te u Musee des Arts Decoratifsu u Parizu. No, što je čini tako jako posebnom?

Jednom davno pročitala sam priču da je jedna žena svake godine kupovala jedan božićni ukras za svako svoje dijete. Svake godine. I tako cijeli život. Kada su porasli, dala im je sve te ukrase i ispričala priču o svim zajedničkim Božićima, dobrim i lošim godinama te simbolici svakog tog pojedinog ukrasa. Predivan mi je bio taj običaj, pa sam i ja kada sam dobila djecu, odlučila pokrenuti tu tradiciju. Svake godine svakom od svojih sinova kupim po jedan božićni ukras. Poseban, drugačiji, samo njihov.

Jednom prilikom čula sam da neke obitelji to isto rade s Villeroy&Boch božićnom Annual Christmas kolekcijom. Svake godine kupe jedan komad posuđa, kao simbol za tu godinu i taj Božić. I ta tradicija mi se jako svidjela, pa je i ona postala dio naših božićnih običaja. Svake godine kupit ću po jedan komad božićnog posuđa koji će me podsjećati na taj zajedno proveden Božić.

No, jeste li se ikada pitali u čemu je tajna tog pomalo kičastog posuđa? To je Chanel 5 među posuđem. Naravno, kao što postoje bolji i posebniji parfemi, svejedno se Chanelu 5 rado vraćamo. Upravo tako je i s Villeroy&Bochom. Nikada, ali baš nikada ne izlazi iz mode i zapravo je svake godine gotovo isto. U tome i je čar.

Ista vrsta porculana, bojano s istim pigmentima, u istim paletama boja, s istim ili vrlo sličnim motivima. Idealno, da se kolekcija godinama, desetljećima, pa i stoljećima nadopunjava…

Predivno mi je kada nešto može trajati tako dugo. Obožavam tako porculan kojeg sam naslijedila od svoje bake, kao što vjerujem da će moji unuci biti sretni kada im budem pričala o našoj kolekciji Villeroy&Boch posuđa i našim obiteljskim slavljima.

No, kako i kada je Villeroy&Boch posuđe postalo tako popularno?

Teško je odrediti točan trenutak, tvornica postoji više od 270 godina i praktički oduvijek proizvodi božićnu i uskršnju kolekciju posuđa.

Iz njihovog posuđa jelo se u Orient Expressu i Titaniku, te kompletan Vatikan i dan danas servira hranu isključivo na Villeroy&Bochu.

Tvrtka je sve ove godine u stopostotnom vlasništvu dviju obitelji – Villeroy i Boch, a trenutno tvrtkom upravlja deseta generacija obitelji.

Božićna kolekcija potpuni je klasik, a najikoničkija je linija posuđa iz crvene Toy’s Delight kolekcije. Uz nju tu je i bijela Toy’s Delight Royal Classic linija posuđa, Winter Bakery, Toy’s Fantasy, Nostalgic Melody te Christmas Toys i Nostalgic Ornaments kolekcija koja osim tanjura, zdjela, etažera i raznog posuđa ima i dekorativne predmete – poput ukrasa za božićno drvce, svijećnjaka, salveta… odnosno svega što vam može pomoći u stvaranju božićne čarolije.

Svake godine Villeroy&Boch u svojoj Christmas Annual kolekciji napravi i nekoliko limitiranih artikala šalica, tanjura i ukrasa za bor koji su uistinu divan dar i uspomena.

Meni osobno najljepše je kada se božićna kolekcija kombinira s klasičnim posuđem i jednobojnim stolnjacima.

Btw imam izvrsnu vijest – do 15. prosinca Villeroy&Boch posuđe na popustu je u salonima Meblo Trade i na njihovom webshopu. Kompletnu ponudu i cijene, možete istražiti na ovom linku. A sada evo mojih favorita Villeroy&Boch božićne kolekcije.