Zašto smo ured kreativaca uredili everyday biljkama?

Birajte biljku kojoj će odgovarati vaš životni stil i prostori, a ne onu koja bi “baš dobro izgledala uz taj kauč” – jedan je od odličnih savjeta kojeg su nam dali dečki iz Dnevne doze biljaka

PIŠU: LEON BOŽIĆ I TOMISLAV ŠTRKALJ

Strateški studio andGustav, specijaliziran za kreativnu komunikaciju, svoj je dom pronašao u sada uređenom prostoru bivšeg kina Urania na Kvatriću, a mi smo pozvani kako bismo njihovim uredima pronašli odgovarajuće biljke.

Ured je sve što očekujete – sivi zidovi, crni stropovi, dizajnerski namještaj… Iskreno, izgleda fantastično! Kad su nam se dojmovi slegnuli, shvatili smo da prostoru nedostaje dnevnog svjetla (a to je bilo ljeti!) tako da smo znali da će nam opcije biti ograničene. I tako kreće ova priča o svakidašnjim biljkama na koje često zaboravimo ili ih jednostavno preskočimo prilikom odabira u potrazi za nečim “zanimljivijim”.

Iako se često traže biljke koje će izgledom odgovarati u neki prostor, zapravo se treba tražiti prostor koji će odgovarati biljkama što nas dovodi do svetog trojstva čvrstih, otpornih i (možda) najboljih sobnih biljaka koje možemo pronaći: Sansevieria trifasciata, Zamioculcas zamiifolia i Epipremnum aureum. Na hrvatskome to bi bili svekrvin jezik, zamija i zlatni puzavac. 

Sansevieria trifasciata ili svekrvin jezik spomenuli smo već nekoliko puta kroz naše zelene kolumne, a spomenut ćemo ga vjerojatno još puno puta. Zašto? Raste u svim uvjetima, čak i s malo prirodnog svjetla, a briga je minimalna. Osim zalijevanja jednom ili dvaput mjesečno ova biljka ne traži gotovo ništa, a daje puno. Njezini dugi, oštri listovi izgledaju kao skulptura, a ako niste fanovi žute boje, ova biljka dolazi u tamnoj ili mint zelenoj boji, ali i u mnogo oblika i veličina.

U jednom od ureda uparili smo je s custom made, ručno izrađenom metalnom žardinjerom koju smo pozicionirali uz tamni zid. Iako je žardinjera ispala odlično, bojali smo je u tamnu boju kako bi glavni fokus bio na zvijezdi ovog aranžmana – svekrvi, tj. biljci.  

U drugoj uredskoj prostoriji smjestili smo je u crnu žardinjeru koju će team moći premještati po prostoriji i koristiti je kao ukras uz prozor ili kao pregradu između radnih površina.

I kako da ne spomenemo da svekrvin jezik čisti zrak od toksina vezujući na sebe formaldehid, toluen, ksilen i dušikov oksid, tj. smeća koja definitivno ne želite udisati. Kisik proizvodi noću pa je ovo biljka za sve one koji žele igrati na sigurno kad su u pitanju biljke u spavaćim sobama. 

Ovaj prekrasni prostor zaslužio je jednu XXL biljku, a zbog praktičnosti i drugih namjena unutar prostora tražili smo biljku koja neće biti previsoka. Izbor je bio očit – Zamioculcas zamiifolia, but make it GIANT. Ovo nije malena zamija koju ste naviknuli gledati u malim teglicama na prozorskim daskama ili policama, ovo je masivni, teški i impresivni primjerak.

Poput svekrvinog jezika, zahtjeva minimalnu njegu. Zalijte je jednom ili dvaput mjesečno i vaša je dužnost ovdje gotova. Također raste u uvjetima raznog osvjetljenja, a možete je držati i u vrlo mračnim prostorima. Međutim, kada ste primijetili da je biljka usahnula, trebat ćete je na neko vrijeme smjestiti na dobro osvijetljeno mjesto.

Biljku smo smjestili u prekrasnu visoku teglu čime je aranžman dobio na visini, ali i na skulpturalnosti. Tegla je u crno-sivim tonovima, a izgleda kao da se s nje cijedi crna boja čime se savršeno uklopila u industrijski stil okoline.

Šećer na kraju, zlatni puzavac. Mnogi ne znaju da je ova biljka zapravo penjačica, a ne puzajuća biljka. Ako mu date priliku za uspravni rast, s vremenom će razvijati sve veće listove, a u odraslijoj dobi listovi će dobiti proreze poput listova monstere. Osim proreza, dosegnut će i veličinu listova monstere.

Možda ne želite veliku biljku? U tom slučaju pustite biljku da visi iz tegle i ostat će, više-manje, iste veličine.

Iako zahtjeva nešto češće zalijevanje, čak jednom mjesečno više nego prethodne dvije (ukupno 2-3 puta mjesečno), zlatni puzavac glasi kao jedna od najjednostavnijih biljaka za održati. Ponovno, rast će i u prostorima koji su slabije osvijetljeni, a izgleda odlično kada visi iz makrame vješalice odnosno viseće tegle ili jednostavno s police kao u ovom slučaju. Smjestili smo ih u oble, mat crne tegle u kojima će biljka imati puno mjesta za razvoj korijena.

Jedna misao za kraj – možda se ponekad zapitate zašto se često vraćamo istim biljkama kad je u pitanju uređenje interijera. Odgovor je – tražimo biljke o kojima će se njihovi vlasnici moći brinuti. Bila bi prava šteta u ovakav mračan prostor smjestiti prekrasnu skupocjenu biljku koju će se s vremenom trebati izbaciti jer će propasti bez dovoljno svjetlosti.

Zaboravljamo da smo se mi moramo prilagoditi biljkama, a ne one nama. Birajte biljku kojoj će odgovarati vaš životni prostori i stilu, a ne onu koja bi “baš dobro izgledala uz taj kauč”.

Ako ste tek krenuli u svijet biljaka ili se još uvijek ustručavate, sada ste naučili s koje tri biljke biste trebali krenuti u ozelenjavanje vašeg prostora. Low maintenance džungla vas čeka!