Božićna zvijezda s potpuno novim sjajem

Ako ste ljubitelj božićnih zvijezda, ovo morate vidjeti. A ako niste, onda pogotovo… Btw imamo i jako konkretne savjete za uzgoj i inspiracije za dekoriranje na potpuno nov način

Iskreno, nisam preveliki fan božićnih zvijezda. Znam da u mojoj obitelji nikada nije prošao ni jedan Božić bez nje, ali svejedno ne vidim neko posebno “uzbuđenje” u toj teglici za koju se svi žale da im kratko traje.

No, volim davati šansu stvarima koje ne razumijem. Zato sam sa zanimanjem otvorila priopćenje kojeg je poslao Stars of Europe, međunarodno udruženje proizvođača božićnih zvijezdi s vrlo preciznim savjetima kako da vam uspiju…

Stars of Europe

Znatiželjna kakva jesam, idem malo progooglati tu organizaciju i nailazim na njihov online katalog s kojim se oduševljavam.

Božićne zvijezde na jedan potpuno drugačiji način, kakve ih još nisam imala prilike vidjeti.

Stars of Europe

Da ne duljim, evo 30 inspiracija za božićno ukrašavanje s njima… (Za otvaranje galerije kliknite na sliku ispod)

Wordpress Gallery Plugin Free

Ne znam za vas, ali ja sam potpuno promijenila mišljenje o božićnim zvijezdama. Evo preciznih savjeta Stars of Europe kako da vam duže traju…

Stars of Europe

Božićne zvijezde se osjećaju kao kod kuće u toplom, osvijetljenom prostoru, daleko od propuha. Idealna temperatura je između 15 i 22 stupnja, što ove biljke čini pogodnim za spavaće i dnevne sobe.

Budući da božićna zvijezda potječe iz tropskog Meksika, treba joj puno svjetla. U zimskim mjesecima sretna je kada se nalazi uz prozor okrenut prema jugu. Izravna sunčeva svjetlost nije problem jer u našim klimatskim uvjetima od sredine listopada pa nadalje opasnost od previše sunčeve svjetlosti koja pogađa lišće gotovo ne postoji.

Stars of Europe

Međutim, dovoljna razina svjetla je važna kako bi biljka mogla rasti i uspijevati. S druge
strane, božićne zvijezde mrze propuh pa biste ih uvijek trebali smjestiti na zaštićeno mjesto. Ako je previše izložena propuhu, ova biljka koja voli toplinu može početi gubiti lišće.

Stars of Europe

Božićne zvijezde zahtijevaju različite količine vode ovisno o lokaciji, sobnoj temperaturi, biljci i veličini posude. Za standardnu posudu promjera 13 cm nije potrebno više od male čaše vode, tj. oko 0,2 litre. To sprječava začepljenje i preplavljivanje velikih pora u zemlji.

Mini božićnim zvijezdama nikako ne treba više od jedne male čaše vode. Višak vode koji se nakon 10 minuta još uvijek nalazi u tegli za cvijeće treba ukloniti.

Stars of Europe

Zalijevajte božićne zvijezde kada je tlo osjetno suho. To može biti svaki dan ako se biljka nalazi blizu radijatora u suhoj sobi ili tek svaki drugi ili treći dan na drugim mjestima.

Kakvo je stanje možete provjeriti pažljivim podizanjem biljke. Ako se čini laganom, vrijeme je za zalijevanje. Vrijedi napomenuti da se manje posude osuše brže od većih pa će ih trebati češće zalijevati.

Stars of Europe

Mini božićne zvijezde treba provjeravati svaki dan. Ove biljke možete zalijevati i namakanjem odozdo, što će natopiti zemlju više od uobičajenog zalijevanja. Ako se dvoumite, bolje je božićne zvijezde držati malo sušima nego previše vlažnima te ih zalijevati po malo i češće, umjesto rijetko ali u velikoj količini.

Božićne zvijezde posebno su dugotrajne kada se gnoje jednom tjedno, otprilike četiri tjedna
nakon kupnje, korištenjem komercijalnog tekućeg gnojiva za cvjetanje kućnih biljaka u dozi
navedenoj na pakiranju.

Ako odaberete biljku dobre kvalitete i slijedite sve ove savjete, vaše će božićne zvijezde dugo cvjetati. Visoko kvalitetnu biljku prepoznajemo po neoštećenom lišću i malim žutim cvjetovima koji pupaju u središtu. Tlo ne smije biti ni isušeno niti natopljeno vodom.

Stars of Europe

Prodavač biljaka koji ih voli smjestit će svoje božićne zvijezde dalje od ulaznog prostora u trgovinu koji je izložen propuhu.

Na putu kući važno je umotati vašu božićnu zvijezdu u papir kako bi je zaštitili od propuha i
temperature ispod 12 °C. To je štiti od oštećenja koja su u početku nevidljiva, ali mogu dovesti do preranog gubitka lišća nakon nekoliko dana.