Otvorena je prva hrvatska VR galerija Omnibus. Idemo?

Umjetnost nema granica. A od sada još lakše može ući u naše domove. Idemo u galeriju Omnibus

Dobrodošli u budućnost. Stavite svoje VR naočale, kliknite na ovaj link i idemo zajedno prošetati galerijom Omnibus. Galerijom koja zapravo ne postoji u ovom našem fizičkom svijetu. Nemate VR naočale? Ne brinite. Prošetati izložbenom galerijom možete i preko svog računala, tableta, čak i mobitela. A jako cool je i to što s par klikova sve što vidite, moći ćete i kupiti, a za par dana to vam stiže na vašu fizičku adresu.

Znam da ovo zvuči jako čudno, pa hajdemo iz početka.

Sjećate se kako su nas u razdoblju prvog lockdowna zabavljale izložbe u raznim svjetskim muzejima koje smo virtualno posjećivali? Malo smo bili u Londonu, malo u Parizu, New Yorku i to sve sa svog tableta, računala, telefona?

A onda su se polako svugdje po svijetu počele događati neke zanimljive stvari… Umjetnost nikad ne spava. Umjetnici su diljem svijeta, zatvoreni i odsječeni od fizičkih svjetova i publike, polako počinjali raditi neke nove oblike umjetnosti i smišljati kako doprijeti do što većeg kruga ljudi iz vlastite sobe.

U tom trenutku počeli su se otvarati virtualni muzeji i galerije. O jednom takvom muzeju kojeg je napravio talijanski Wall&Deco pisali smo ljetos. Paralelno s tim i u Hrvatskoj se krenula stvarati slična ideja – nekolicina prijatelja okupljena oko Kolektiva počela je stvarati virtualnu galeriju Omnibus.

Siniša Uštulica i Igor Šeler, mastermindovi su projekta, a uz njih su i Filip Beusan te Petra Batelja Majić, umjetnici i kustosi koji su stvorili prvu hrvatsku online galeriju. (Možda i nije prva, ali je zasigurno vrlo zanimljiva.)

Njihova virtualna galerija nalazi se na jednom mirnom lijepom mjestu, okružena zelenilom. Dan je sunčan, topao. Stvoren za mirno uživanje u umjetnosti, poštujući sve moguće epidemiološke mjere…

Ovaj mjesec u galeriji Omnibus možete gledati izložbu fotografija Matee Smolčić Senčar. Riječ je o njezinoj vrlo hvaljenoj izložbi u kojoj je posebnom tehnikom zabilježila unutarnje i vanjsko stanje svojih prijatelja koje je fotografirala.

Ovi pinhole portreti promatrača tjeraju na razmišljanje, na traženje značenja između vanjskog i unutarnjeg života pojedinca tj. na traženje značenja između onoga što pokazujemo svijetu, a što u stvarnosti osjećamo.

Jako zanimljivo. I jako slojevito… posebice za nas koji na slikama prepoznajemo i neke svoje drage prijatelje…

Da ne duljim, uživajte u prvoj Omnibusovoj izložbi. S obzirom da autori galerije Omnibus kažu da se interijer, voice over, glazba, postav… sve u galeriji može mijenjati i prilagođavati željama umjetnika – jako me zanima što će nam Siniša Uštulica i Igor Šeler, te njihov tim uskoro opet pripremiti.

I za kraj. Evo linka na galeriju Omnibus.