Čarobno pluto – pijemo vino i gradimo održivo

Kolumnistica Anastasya Ležaić ove godine pričat će vam o održivim materijalima čiju primjenu možete i sami pronaći u svom kućanstvu. Danas pričamo o plutu – čudnesnom održivom materijalu sa sjajnim svojstvima

PIŠE: ANASTASYA RADITYA – LEŽAIĆ

Malo je kasno da vam poželim sve najbolje u novoj 2022., ali kažu da za dobre želje nikad nije kasno. Pa evo, nova godina, nova pobjeda, nova kolumna! Svjesna sam da sam bila malo lijena lani, malo sam pisala i dosta sam kasnila. Ali uglavnom sam vam pričala o cirkularnoj ekonomiji, odnosno kružnom gospodarstvu u svakodnevnom životu.

U međuvremenu smo se preselili (opet!) u drugu državu, pa se pisanje kolumna malo bilo zaustavilo. No, tu sam opet i baš dok sam razmišljala i mozgala o čemu bi vam mogla pisati ove godine, ugledala sam jedan dekorativni predmet koji sam dobila za Božić.

Uglavnom, među ostalim poklonima, dobila sam jednu fora stvarčicu za stan – zove se wine scale ili vinska ljestvica. To je mala drvena kutija sa staklom ispred, na kojoj pišu različite razine: početnik, redovit, stručnjak i somelijer/ znalac vina. Na gornjoj strani kutije ima malu rupicu u koju kada popiješ vino, ubaciš čep u kutiju. Ukratko, što više vina popiješ, povisuje se nivo u kutiji i vidiš na ljestvici koliki si ljubitelj vina. Fora stvar!

www.thecorkbox.co

Kutiju još nisam počela puniti, ali cijelo vrijeme ju gledam te ne mogu prestati razmišljati o tim famoznim plutenim čepovima. I tako sam odlučila da ću vam u 2022. godini na Dblogu pisati o inovativnim, neuobičajenim, ali održivim materijalima (građevinskim ili dekorativnim). I upravo počinjemo s pričom o vinskim čepovima i plutu.

www.thecorkbox.co

Pluto je materijal dobiven iz tkiva hrasta plutnjaka. Vodonepropustan je, elastičan te vatrootporan, a upravo zbog toga koriste se u prehrambenoj industriji kao čepovi za vina. No, primjena pluta je široka, koristi se u širokoj paleti proizvoda u industriji obuće, ribolovu te u izradi glazbenih instrumenata.

Je li možda pluto odgovor na današnje ekološke i građevinske potrebe? Kao materijal, jako je održiv. Može se reciklirati i obnovljiv je.

VITRA

Portugal je najveći proizvođač pluta na svijetu, a cijeli proces kojim se rukuje plutom vrlo je održiv: bere se skidanjem vanjskog sloja kore sjekirom, koja zatim ponovno izraste na vrijeme za sljedeću berbu. U Portugalu se po zakonu hrast pluta ne može brati sve dok stablo ne navrši najmanje 25 godina, a čak i tada, to se može obavljati samo svakih 9 godina. Stabla također ne zahtijevaju pesticide, navodnjavanje ili rezidbu.

Kao građevinski materijal, pluto je trenutno vrlo traženo. Koristi se za podove, izolaciju, vanjsku obradu, akustične zidne obloge, a i radne ploče. Pluto je prirodno antimikrobno, što ga čini dobrim izborom za kupaonice i kuhinje. Nepropusno je, a ipak diše, pa je otporno na plijesan. Istovremeno se odupire vatri.

VITRA

Pluto u interijeru, daje topao, ugodan i organski osjećaj u unutarnjem prostoru. Svaki komad kore je jedinstven po teksturi, zrnu i boji, što mu daje jedinstven izgled.

Nažalost, čepovi za vina danas se često zamjenjuju s plastičnim ili čepovima s navojnim vrhovima, što industriju pluta usporava. Tako kupnjom proizvoda od pluta možete pomoći u održanju ove održive industriju.

Rundzwei Architekten

Postoje mnoge mogućnosti namjene pluta u kućnoj upotrebi. Kada bi se više dizajnera namještaja poigralo s njim, bilo bi još više interijera s plutenim detaljima. Planirate renovirati kuću? Promijeniti parket u stanu? Razmislite o plutu! A do tada, otvorite si butelju i – živjeli za novu godinu!

BTW za inspiraciju pripremili smo vam veliku galeriju namještaja i kuća od pluta. Za otvaranje fotogalerija kliknite na slike ispod.

KUĆE I ZGRADE obložene plutom:

Wordpress Gallery Plugin Free

Pluteni namještaj:

Wordpress Gallery Plugin Free

Anastasyu možete pratiti i na njezinom blogu  „Little Footsteps in the Big World gdje možete pronaći vrlo korisne informacije o putovanjima s djecom.