Namještaj koji “raste” s vašim potrebama

USM je modularna ikona i namještaj koji je uvršten u stalni postav Muzeja moderne umjetnosti (MoMa) u New Yorku. Zavirite na izložbu USM namještaja u zagrebačkoj Brigadi

Znate li priču o brendu USM? To je švicarski brend koji već 60 godina proizvodi praktičan, funkcionalan, dizajnerski privlačan modularni namještaj. USM je ikona modularnog dizajna – od njihovog namještaja možete napraviti police, komodu, regal, ormar… sve što vam zatreba tijekom godina. Njihov namještaj može se nadograđivati, mijenjati, dograđivati, smanjivati… i zato uopće ne čudi što se smatra dizajnerskom ikonom koja prednjači sa svojom svestranošću i funkcionalnošću.

A kako je sve počelo?

USM bila je uspješna obiteljska tvrtka koja je proizvodila okove za vrata i prozore te ostale metalne dijelove.

Unuk inicijalnog osnivača Paul Schärer po završetku studija inženjerstva na prestižnom fakultetu ETH-u u Zürichu, 1961. godine pridružuje se obiteljskom poslu. Izgradnjom moderne tvornice, mladi inženjer i novoimenovani direktor treće generacije želio je industrijalizirati metaloprerađivačku tvrtku i stvoriti nešto više od tvornice dijelova…

Udružio se s Fritzom Hallerom, cijenjenim švicarskim arhitektom tzv. soloturnske škole i počeli su zajedno razvijati namještaj. Haller je razvio fleksibilni sustav za izgradnju građevnih konstrukcija raznim čeličnim modulima. To je inspiriralo Paula Schärera, koji je imao veću viziju: dizajn namještaja koji ide ruku pod ruku s arhitekturom. Zajedno su razvili inovativni modularni namještaj koji se gradi oko središnje kromirane kugle sa šest navojnih rupa.

Kromirane čelične cijevi mogu se povezati u svim smjerovima, noseći metalne panele plastificirane u različitim bojama. Sve je bilo namijenjeno uredima vlastite tvrtke, ali predodređeno za mnogo više.

Kad su se fotografije naprednog sustava namještaja sa svojom inovativnom estetikom pojavile u arhitektonskim časopisima, to je proglašeno međunarodnom senzacijom. Patent je dobiven 1965. godine, a nekoliko godina kasnije započela je serijska proizvodnja nakon prve velike narudžbe za 600 radnih jedinica za sjedište Rothschild banke u Parizu.

Od tada, USM Haller je postavio rješenja za budućnost u uredima, trgovinama, odvjetničkim uredima, medicinskim ordinacijama, javnim prostorima i privatnim domovima diljem svijeta. Suvremenost i prilagodljivost namještaja i danas osvaja mnoge ljubitelje dizajna.

Intera, kultni zagrebački izložbeni prostor vrhunskog dizajnerskog namještaja
zastupnik je USM-a za Hrvatsku, a prošli je tjedan predstavila nekoliko karakterističnih
modularnih polica u sklopu izložbe “USM – modularna ikona”.

Ovaj inovativni modularni namještaj možete pogledati sljedeća dva tjedna u izložbenom prostoru Brigade na 2. katu Kaptol centra u Zagrebu.