Kako s ograničenim budžetom stvoriti dojam luksuzne kuhinje?

Cure iz studija Nobell otkrile su nam savjete koje smo oduvijek željeli znati: kako u kuhinji stvoriti luksuzni dojam, a pritom ostati u budžetu? Na čemu se može štedjeti, a da se to ne primijeti? S kojim malim trikovima stvoriti dojam luksuzne dizajnerske kuhinje? Imamo odgovore. Već vidim kako će si mnogi bookmarkirati ovaj tekst…

Toliko sam se veselila kuhinji, a na kraju izgleda obično, plastično, neusklađeno, neuredno, stalno moram hodati s krpom i čistiti tragove prstiju…” Poznato? Vjerujem da svi znamo puno ljudi koji, nažalost, ne vole svoju kuhinju. A pogotovo kada se sjete koliko su je platili… Kupnja kuhinje obično je najskuplja investicija u domu. No, često se događa da se sav taj uloženi novac i trud “ne vidi”.

Bigger is better. Naime, mnogi će reći da je ključan element koji doprinosi stvaranju luksuznog dojma u kuhinji je veličina – posebice ako uz sebe ima i prostrani otok ili poluotok. Velika skladno složena kuhinja ostavlja dojam prostranosti, sadržajnosti i dobre organiziranosti, no postoji li još nešto? Kako stvoriti dojam luksuzne kuhinje i pametno utrošiti novac? Mogu li i male kuhinje izgledati luksuzno? Pitanja smo potražili kod Ivane i Vedrane, stručnjakinja iz studija Nobell, dviju projektantica koje imaju 33 godine zajedničkog iskustva te nekoliko tisuća dovršenih kuhinja.

– Veličina zasigurno stvara dojam luksuznosti, no odmah zatim luksuzu doprinosi čistoća linija. Pravilne, simetrične, ujednačene, staložene linije elemenata koje prate tok kuhinje zasjat će elegancijom, a posebno ako je u kuhinji dobra rasvjeta – rekla je Ivana Karlović dodajući kako postoji jako puno sitnih detalja koji toliko ne utječu na cijenu, ali ako su dobro dorađeni, kuhinja će izgledati luksuznije, dorađenije, elegantnije, finije…

Primjerice, za podizanje dojma i stvaranje luksuznijeg ugođaja važna je pravilna visina radne ploče te neprekinuta linija. Lajsna na radnoj ploči, a pogotovo kod kuhinja u L ili U kuhinja nikada ne izgleda luksuzno. Luksuznije izgleda i ako su gornji elementi visoki te ako su aparati povišeni. Općenito, elegantnije i luksuznije će izgledati ako su aparati ugrađeni u kuhinju, bez suvišnih međuprostora, bez fuga tj. odmaka. Pri otvaranju kuhinje, mekoća upotrebe nečujnih, mekih okova ugrađenih u kuhinjske elemente danas je već standard, a ne luksuz nove kuhinje.

No, što najviše utječe na cijenu? Na čemu se najviše može uštedjeti?

– Najvažnije je odrediti materijale. Kompromis je nužan ako budžet ne omogućava pedantno obrađene materijale, praktičnost, iskoristivost prostora, dodatnu opremu i tehnološki superiorne aparate. Ako je prioritet estetika, zanemarit ćemo iskoristivost kutova, minimalizirati broj ladica, izvlačnih mehanizama i organizatora te odabrati ručkice koje proizvođač nudi bez nadoplate; vagati između keramičke radne ploče i skupljih fronti.
Odabir finije radne ploče zasjenit će manje atraktivan materijal fronte i obrnuto. Dobra ideja su i širi, pravilniji elementi, bez puno presjeka i otvorenih elemenata. Kada je budžet ograničen, prilagođavamo se standardu proizvođača i ne iskačemo personifikacijom elemenata jer je ona često veliki faktor u cijeni – rekla je Ivana koja se, kao i njezina kolegica Vedrana, dugi niz godina bavi isključivo dizajniranjem kuhinja.

Može li se složiti lista prioriteta u smislu u što je najbolje uložiti i dati više novaca, a što
može proći i s jeftinijom varijantom?

– Generalno je to nemoguće jer svatko ima svoju percepciju i svakom je kupcu nešto drugo važno. U kontekstu estetike, možda je mudro uložiti u radnu ploču. Naime, radna površina je najizloženija korištenju i trošenju, a vizualno dominira jednako koliko i kuhinjske fronte. No, kuhinjske fronte nisu toliko izložene habanju, pa kupac slobodno može uštedjeti na fronti, a uložiti u dojam cijele kuhinje ulaganjem u radnu površinu na kojoj se neće vidjeti ogrebotine i prljavština. Također, može se odabrati i kvalitetna, lijepa radna ploča koja izgleda luksuzno, a zapravo je standardna i unutar budžeta. Primjerice, tanke radne ploče u debljini 16 mm dobavljive su kao i klasične kuhinjske HPL radne ploče, a tek se na opip i pažljiviji pogled vidi da se ne radi o quartzu ili porculanu – otkrila nam je Vedrana Sekula Žeželj, dodajući kako se velike uštede mogu ostvariti na materijalima.

– Furnir, keramika i masiv nemaju mjesto u „budžet“ kuhinjama. Takvi luksuzni materijali imaju sjajne zamjene u medijapanima i laminatima vjernih drvenih tekstura ili pak lak s antifinger premazom. Alternative su često lakše za održavanje, što nije nimalo zanemariv podatak – kaže Vedrana, dodajući kako se luksuzniji dojam može dobiti i kombinacijom materijala i tekstura, ali da u tom slučaju treba biti vrlo oprezan i znati što se radi.

– Moj savjet je da izbjegavate u domu planiranje različitih dekora drveta, a posebno, veliko „ne“ ide prema različitim bojama drveta s različitom veličinom, gustoćom i smjerom goda. Kod planiranja kuhinjske fronte drvenog dekora preporuka je odabrati vertikalan god. On će vizualno prikriti konture (spojeve fronti) elemenata koji su jedan do drugoga. Horizontalno postavljen god prekinut je sa svakim susjednim elementom i kod standardnih kuhinja se ne
nastavlja. To unosi nemir u dizajn i dobiveni dojam često smeta korisniku. Samo najviši
cjenovni razred kuhinja, najčešće furniranih, obvezuje se pratiti god i na susjednim
elementima. Ista priča vrijedi i kod porculana, mramora… – objašnjavaju cure iz Nobell kuhinja, ukazujući nam na još jedan segment gdje su moguće uštede – kuhinjski uređaji.

– Pri izboru bijele tehnike može se voditi nižom cijenom aparata, posebno ako je aparat
ugradbeni, poput perilice i hladnjaka. Ploče za kuhanje estetski se ne razlikuju značajno,
nego funkcijama, a kod manje zahtjevnog korisnika svaka će ispuniti svoju funkciju. Sudoper i slavina bit će jednako funkcionalni, bez obzira na to od kojeg su materijala
izrađeni. Tu je moguće proći povoljnije ako korisnik nema specijalne zahtjeve oko
održavanja, izvlačenja, podgradnje i cijeđenja posuđa. Sudoper i slavina obično ne
preuzimaju estetski fokus kuhinje, bez obzira na odabrani model. Kuhinjska napa – ako je imate, dajte da bude dobra! Kod odluke o napi, važno je odabrati model s dobrom usisnom snagom, zatim ekonomično osvjetljenje te ju spojiti na odvod. Naime, napa bez odvoda noćna je mora svakog korisnika, zahtijeva redovitu promjenu ugljenih filtera, a učinkovitost je daleko manja nego od odvodnog sustava koji paru i mirise izbaci van. Iznimka su Bora ploče za kuhanje koje su nastale iz potrebe za napom u prostoru bez odvoda. Njihov je filter koncipiran drugačije i to je priča za sebe.

Ugradbena mikrovalna pećnica i aparat za kavu odlike su luksuznih kuhinja. To ne znači da ih se treba odreći jer se povoljniji, samostojeći aparati manjih proporcija lako smjeste unutar kuhinjskog elementa i praktično koriste. Bitno im je unaprijed predvidjeti mjesto i utičnicu – objasnila je Ivana, dodajući da ako niste spremni investirati u dizajnersko cjedilo, zdjelu ili toster, smjestite ih skriveno od pogleda u kuhinjski ormarić te izvadite po potrebi korištenja.

– Nemojte stavljati prozirne, otvorene ili staklene ormariće ako nemate reprezentativnu
kolekciju posuđa za izlaganje. Ne dopustite si slaganje suđa, zdjela, čak i suvišnih dekorativnih predmeta na strop kuhinjskih visećih ormarića jer to ostavlja neuredan, skučen dojam. Sitne promjene koje mogu značajno unaprijediti izgled kuhinje. Kuhinja naoko bez ručkica podiže dojam, daje čistoću i profinjenost, a najčešće ne utječe
na cijenu – kažu cure, objašnjavajući kako u studiju Nobell u ponudi imaju kuhinje kod kojih postoji širok izbora boja profila u funkciji ručke i lako se kombiniraju na bilo koji dekor fronte.

Nobell kuhinje, kažu, pokrivaju sve cjenovne rangove, a posebno su ponosne što su predstavnici kuhinja Next125, luksuznog njemačkog brenda koji kombinira vrhunski dizajn, preciznu izradu uz inovativnu tehnologiju te ekološku održivost.

I za kraj, zamolili smo cure da nam pokažu nekoliko primjera kuhinja koje izgledaju luksuzno, a zapravo su u budžetu. Uživajte u fotogaleriji. Ali i popustu. Cure su vam osigurale dodatni popust od 10% za sve čitatelje Dbloga. Dovoljno je do 31. kolovoza u studiju Nobell reći: kod D POPUST.