Stan za ljubitelja umjetnina i knjiga

Danas vam pokazujem jedan divan stan u centru Bratislave kojega su arhitekti iz studija Zeit Architects pretvorili u dvoetažni dvosobni stan

Volim vam pokazivati stanove u koje bih se odmah rado preselila. Danas vam pokazujem jedan od tih stanova koje odlikuje mnoštvo dnevnog svjetla, lijepi pogled, pomno odabrani komadi namještaja, biljke te prostor za mnoštvo knjiga, dragih predmeta i umjetnina. Evo što su arhitekti Martina Cibereová, Vladislav Tvarožek, Tomáš Jopek iz studija Zeit Architects ispričali o ovom stanu od 120 kvadrata u centru Bratislave.

– S tlocrtne perspektive, potpuno smo redizajnirali originalni tlocrt duplexa, prilagođavajući ga životnom stilu klijenta. Cilj nam je bio postojeći peterosobni dupleks transformirati u prostrani ‘dvosobni’ stan. Ključni koncept bio je stvoriti dva različita, ali međusobno povezana područja: noćnu zonu i dnevnu zonu te ih povezati sa spiralnim čeličnim stubištem koje služi kao središnja točka prostora – objasnili su arhitekti iz studija Zeit Architects koji su za ovaj stan nedavno osvojili nagradu Big See Interior Design Winner 2024.

– Ovi odvojeni svjetovi dizajnirani su kako bi zadovoljili različite potrebe klijenata, nudeći prostore za inspiraciju, opuštanje, suradničke rasprave i fokusiranu kreativnost. Na nižoj ulaznoj razini, noćni prostor sadrži radnu sobu ili povremenu gostinjsku sobu. Spiralno stubište uspinje se do dnevnog prostora, zamišljenog kao galerija za izlaganje klijentove opsežne zbirke umjetnina, odražavajući njegovu strast kao strastvenog kolekcionara. Opuštena atmosfera potkrovlja dnevnog prostora pruža panoramski pogled na znamenitosti Bratislave i služi kao pozadina za životni stil klijenta. Dizajn interijera imao je za cilj materijalizirati klijentovu viziju doma koja istovremeno odražava njegovo vijetnamsko nasljeđe i podrijetlo. Koncept dizajna naglašava minimalističke elemente i materijale, kao što su kamen, drvo, čelik i beton, kako bi prenio klijentove temeljne vrijednosti i životne poruke – navode arhitekti.

Uživajte u fotografijama ovog divnog stana.

           

Evo i tlocrta katova prije i poslije preuređenja.