Tihi luksuz. Kada spavaća soba zauzme cijeli kat

Danas vam pokazujem jedan minimalistički, ali jako luksuzan stan u centru Bukurešta kojega su arhitekti Cristina Stroe i Lucian Racovitan radili sami za sebe. Stan koji je bio jedan od mojih favorita na nedavnoj Big See nagradi u Ljubljani

Što je to luksuz? Za mene je luksuz kada mogu raditi i uživati u čemu god poželim. Putovati i uživati u luksuznim, često potpuno nepotrebnim stvarima i divnim mjestima. Imati mogućnost baviti se stvarima koje želim, a ne samo trebam. Imati voljene ljude oko sebe i provoditi kvalitetno vrijeme s njima ne gledajući u novčanik.

Svakome je luksuz nešto drugo. No, danas vam pokazujem jedan stan u kojem je luksuz – prostor, sloboda života na svoj način, minimalizam, pročišćenost, estetika.

Kateryna Zolotukhina

Prvo što mi je zapelo za oko čim sam vidjela fotografije ovog divnog minimalističkog stana u centru Bukurešta je njegova ogromna spavaća soba. Soba koja uza sebe ima garderobu, kupaonicu, wc, sobu za opuštanje, balkon… i puno praznog prostora. Prostora u kojeg se nije utrpala još jedna spavaća soba za goste, još jedna radna soba, prostor za vježbanje…

Kateryna Zolotukhina

Luksuz je u tome da provodimo vrijeme s kime i kako mi želimo. Pa makar to značilo samo sjediti i opustiti misli…

Kateryna Zolotukhina

Druga stvar koju sam uočila je da su kuhinja i blagovaonice male, s obzirom da je riječ o stanu od 130 kvadrata. Sviđa mi se kada ljudi ne robuju stvarima koje se od njih očekuju. A u velikom luksuznom stanu često se očekuje velika kuhinja i blagovaonica s ogromnim blagovaonskim stolom.

Kateryna Zolotukhina

Treća stvar koja mi je fantastična je rooftop terasa. Terasa je to za druženja, roštilje, odmor, opuštanje… Luksuz je provoditi vrijeme na svojoj terasi i imati osjećaj da si negdje drugdje, na odmoru, u super hotelu…

Kateryna Zolotukhina

Nisam mogla ne primijetiti koliko je zapravo ovaj stan osoban, hrabar, drugačiji od drugih… I onda sam pročitala rečenicu koja mi je sve stavila u kontekst i stvari su postale jasnije.

Riječ je o stanu od 130 kvadrata kojega su arhitekti Cristina Stroe and Lucian Racovitan iz studija Laboratorul de Arhitectura radili sami za sebe.

Kateryna Zolotukhina

Istodobna uloga investitora i klijenta uvijek daje najzanimljivije rezultate, evo što kažu arhitekti o ovom projekt:

– Apartman 7 je dvoetažni stan koji zauzima dva gornja kata i terasu novoizgrađene četverokatnice u središtu Bukurešta. Kod dizajna interijera prioritet je bilo zadržavanje mnoštva dnevne svjetlosti, koristeći bijele površine i podove od mikrocementa kako bi se poboljšala svjetlina i čistoća. Fiksni namještaj kojega smo sami dizajnirali po mjeri neprimjetno se integrira sa skladišnim i pomoćnim sustavima, maksimizirajući visinu stropa stana od 2,9 metara. Mramorni elementi dodaju dašak modernističke elegancije, dok je namještaj za terase strateški postavljen tako da se može koristiti tijekom cijele godine, zadovoljavajući različite potrebe i godišnja doba – rekli su Cristina Stroe and Lucian Racovitan iz arhitektonskog ureda Laboratorul de Arhitectura.

Kateryna Zolotukhina

Fantastično. Puštam vas da uživate u ovom tihom luksuzu.

   

Evo i tlocrta te linka na studio Laboratorul de Arhitectura.