Kako odabrati najudobniju sofu?

Ako razmišljate o novog garnituri za sjedenje, pripremili smo vam 10 korisnih savjeta za lakši odabir.

Jeste li znali da je razdoblje pred europsko i svjetsko nogometno prvenstvo trenutak kada se najviše proda televizora, čipsa, cole, piva, ali i garnitura za sjedenje. Stručnjaci kažu da tijekom nogometnih prvenstava prodaja grickalica i pića poraste za 30-ak posto, dok prodaja televizora i garnitura za sjedenje poraste za čak 50 posto.

Razlog tomu nije samo nogomet, nego i brojne akcije koju pripremaju mnoge trgovine. Jedna od tih je i tvrtka Meblo Trade koja je tijekom trajanja Europskog nogometnog prvenstva od 14.6 do 14.7. 2024. pripremila popust na sve garniture, fotelje i taburee od 25 posto.

Ako razmišljate o novog garnituri za sjedenje, pripremili smo vam par korisnih savjeta za lakši odabir.

  1. Većim dnevnim prostorima dobro pristaju velike kutne garniture ili dva simetrično postavljena trosjeda i fotelje. Što ćete od garnitura odabrati ovisi o vašem ukusu i navici sjedenja, ali i tome što je idealno za vaš prostor, zonu sjedenja i pozicije u odnosu na željenu vizuru tijekom sjedenja i gledanja.

2. Manjim dnevnim boravcima puno bolje pristaju manje garniture ili trosjedi s foteljama. Trosjed i fotelja izvrsno je rješenje za male stanove jer omogućava laku i brzu transformaciju prostora te fleksibilnost.

3. Fotelja naravno ne mora biti iz iste serije kao ni kauč, kao što ne mora biti ni od istog materijala, uzorka, boje…

4. Razmislite o vašem omiljenom položaju za sjedenje. Viši i mlađi ljudi obično vole niže i dublje garniture za sjedenje, a stariji tvrđe i više. Razmislite o navikama i potrebama svojih ukućana, ali i o dizajnu sofe. Važno je da se garnitura,  osim po funkciji, s bojom, materijalom i oblikom uklopi u ostatak doma.

5. Materijali bi trebali biti izdržljivi i otporni. Općenito pravilo je da je koža praktičnija i lakše se čisti od tekstilnih sofa, no ima i tekstila koji su izvrsni i koji se lako održavaju.

6. Koža ili tekstil? Koža ako ste ljubitelj klasike, ali u ostalim slučajevima tkanina. Naime, danas postoji široki izbor tkanina koje se odlično održavaju i pružaju osjećaj mekoće, a generalno pravilo za kvalitetu i udobnost je visoki postotak vune i par posto nekog umjetnog materijala, radi podatnosti i lakšeg održavanja.

7. Siva, plava, zelena i konjak uvijek su najsigurnije, a ako ste pažljivi i nemate malu djecu te stan ne mislite nikome iznajmljivati, onda možete birati i svjetlije tonove poput svijetlosive, bež, svijetloplave, žute, roze… odnosno boje koje jako “otvore” prostor.

8. Česta dilema je da li uzeti trosjed na razvlačenje ili ne? Kada je dom u pitanju i kada imate dovoljno mjesta da nitko od ukućana ili gostiju ne mora spavati na kauču, onda savjetujemo da uzmete trosjed koji se ne razvlači. Teško da postoji sofa koja je jednako udobna i za spavanje i sjedenje. Sofe koje u sebi imaju sklopivi mehanizam i pravi madrac obično su tvrđe za sjedenje, a udobnije za spavanje, dok, one koje imaju više pjene i perje su udobnije za sjedenje, a malo premekane za spavanje. No, ako opremate apartman ili stan za najam onda svakako savjetujemo da odaberete garnituru na razvlačenje. Sofu na razvlačenje možete iznajmiti kao dodatni ležaj.

9. Postoje i kutne garniture koje se ne razvlače na klasičan način, nego se slažu u različite kombinacije i oblike. Među najpopularnijim brendovima s takvom vrstom modularnih garnitura je tvrtka Feydom. Riječ je o brendu koji je osvojio niz dizajnerskih nagrada i koji uistinu oduševljava kombinatorikom i mogućnostima, a dobra vijest je da su u Meblu trade i sve Feydom garniture na popustu 25 posto.

10. Prije kupnje svakako još jedanput izmjerite sve dimenzije, a idealno je i da garnituru isprobate i vidite ju uživo. Ako trgovina nema izložen točan model kojeg tražite, posavjetujte se sa prodajnim savjetnikom koji će vam pronaći najsličniju garnituru po tipu udobnosti, konstrukcije, punjenja, materijala. Osim kvalitete punjenja i konstrukcije, važno je i da isprobate materijal jer neki materijali su neugodni na goloj koži, što je posebice važno ljeti.

A gdje je vama najudobnije gledati utakmice? Svoj omiljeni kutak za navijanje možete poslati na nagradni natječaj Mebla trade i osvojiti tabure Tuck. On vam može poslužiti za udobnije sjedenje, kao dodatno mjesto za navijanje, ali i kao skriveno spremište za grickalice i pivo. Genijalno. Detalje natječaja možete saznati na Facebooku i Instagramu.