Kutna garnitura ili trosjed?

Znam da je teško, no hajmo misliti o nečem drugom. Na razvlačenje ili obična, kutna ili trosjed? Tkanina ili koža. U našoj maloj O’live house školi danas učimo o sofama

Vjerujem da smo svi još malo pod šokom svega što se događa i da mnogi sjede sa stotinu upitnika nad glavom. No, umjesto da razmišljamo o crnim scenarijima, možda je bolje da mislimo o nečem posve drugom i da ovo vrijeme koje imamo za sebe i svoje bližnje iskoristimo na neki bolji način… a i da naučimo nešto o tim sofama na kojima toliko sada sjedimo.

Naime, naša mala O’live škola o opremanju apartmana ovih tjedana kada treba ostati kod kuće, trudit će se biti što korisnija i to ne samo ljudima koji opremaju apartmane, nego i za sve ljude koji žele opremiti svoj dom i poboljšati kvalitetu svog stanovanja.

Dobra i kvalitetna sofa je sjajan početak.

EMMEZETA

Kako odabrati pravu?

Prvi korak koji je univerzalan za sve – bez obzira da li se radi o stanu, kući, vikendici ili apartmanu. Dobro promjerite prostor sa svih strana i odlučite koji model sofe je za vas idealan.

Naime, sobe razlikujemo po broju sjedenja – dvosjedi, trosjedi, četverosjedi, peterosjedi… damski ležaji te kutne garniture koje mogu biti različitih dimenzija.

EMMEZETA

Biger is Better. To ne vrijedi kada su sofe i garniture za sjedenje u pitanju. Prevelika, preduboka, predugačka i preglomazna garnitura posve će progutati prostor. Kao što će premalena izgledati poput minijature.

Generalno je pravilo da bi sofa sa svih strana trebala imati barem 30-ak centimetara slobodnog prostora, kako ne bi izgledala nabijeno na bočne zidove. Jednako tako i visina sofe je vrlo važna. Niži modeli izvrsno pašu uz modernije stanove s nižim stropovima, a to je posebice važno ako se garnitura nalazi usred prostora, kako ne bi stvorila “zid”.

PINTEREST

U tim situacijama kada su leđa trosjeda ili kutne garniture vidljiva, svakako gledajte da su lijepa i niža. Postoje posebno sofe sa posebno dizajniranim stražnjim dijelom, kao i one s  fleksibilnim naslonima za glavu kako bi u situacijama kada čovjek sjedi i treba naslon za glavu, može ga dići, a kada mu ne treba, da ga spusti.

Kutna garnitura ili trosjed? Osobno sam fan trosjeda jer oni omogućavaju da ostane mjesta za više različitih stolića te fotelju ili fotelje. No, znam, muškarci su posebice veliki fanovi kutnih garnitura, no treba paziti ga one ne “progutaju” prostor jer su dosta velike.

EMMEZETA

Kod kutnih garnitura s ležajem treba znati da nije svaki dio garniture jednako mekan i udoban. Neke kutne garniture u svom produljenom kutnom dijelu imaju spremnik te je obično taj dio tvrđi. No, općenito ako želite zaista udobnu sofu onda uzmite onu koja se ne razvlači.

Naime česta dilema je da li uzeti trosjed na razvlačenje ili ne? Kada je dom u pitanju i kada imate dovoljno mjesta da nitko od ukućana ili gostiju ne mora spavati na kauču, onda svakako savjetujemo da uzmete trosjed koji se ne razvlači.

EMMEZETA

Teško postoji sofa koja je jednako udobna i za spavanje i sjedenje. Sofe koje u sebi imaju sklopivi mehanizam i pravi madrac obično su tvrđe za sjedenje, a udobnije za spavanje, dok, one koje imaju više pjene su udobnije za sjedenje, a malo premekane za spavanje.

No, uvijek se može naći kompromis, ovisno o tome da li sofu svaku noć razvlačite ili je to samo povremeno.

Oni koji spavaju u dnevnom boravku, neka prioritet daju udobnom spavanju jer je ono puno važnije za zdravlje, od par sati sjedenja za malo tvrđom sofom. Jednako tako važno je da vam je mehanizam razvlačenja jednostavan, kako namještanje kreveta ne bi postao razlog svađa.

EMMEZETA

Ako imate apartman onda svakako savjetujemo da odaberete kauč na razvlačenje. Kauč uvijek po potrebi možete dodatno iznajmiti, a bez obzira što najavljuju da će se ti dodatni ležajevi u turističkim taksama obračunavati kao standardni ležajevi, to se i dalje isplati.

S druge strane, ako trosjed ne stane, nemojte ga uguravati u prostor. Nitko neće biti sretan ako spava uz kuhinjski pult i da ga drugi ukućani preskaču zbog premalo mjesta u apartmanu.

U tim situacijama uzmite manji dvosjed ili trosjed i nemojte inzistirati na razvlačenju, kao i u situacijama kada pretendirate na luksuz i skuplji smještaj. Spavanje na kauču u vili ili luksuznom apartmanu, nije fensi. Zato radije izaberite udobnu garnituru u kojoj će svi moći uživati.

PINTEREST

A boje i materijali?

Siva, plava, zelena i cognac uvijek su najsigurnije, a ako ste pažljivi i nemate malu djecu onda možete i svjetlije tonove poput svjetlosive, bež, svjetloplave, žute, roze, bijele… boje koje jako “otvore” prostor.

Jako tamne sofe nisu baš zahvalne jer se na njima vidi prašina i mucice, no nije toliko važno kakva je boja, koliko kakav je materijal.

EMMEZETA

Materijali bi trebali biti izdržljivi i otporni. Općenito pravilo je da je koža praktičnija i lakše se čisti od tekstilnih sofa, no ima i tekstila koji su izvrsni i koji se lako čiste.

Moj trik je da sofu redovito usisavam i da ju svako toliko posprejam sa sprejem za impregnaciju namještaja. Ako nemate taj sprej, poslužit će i sprej za obuću i odjeću koji je prilagođen vašem materijalu garniture. Isprobajte uvijek na malom i manje vidljivom dijelu kako se sprej ponaša, a onda tek posprejajte veći i vidljiviji dio.

EMMEZETA

Ovo je pogotovo koristan savjet za sve koji imaju apartmane, dok onima s malom djecom ipak preporučamo klasičnu metodu zaštitnim prekrivačem dok djeca barem malo ne porastu i ne šetaju okolo s rukama od čokolade.

Što još treba znati?

Ništa nije vječno i ako vidite da se vaša sofa ofucala promijenite ju. U vašem domu još možete zakamuflirati staru sofu s novim, atraktivnim jastucima, ali gosti će vam zamjeriti ako im date staru sjedaću garnituru.

EMMEZETA

U suradnji s Emmezetom pripremili smo vam izbor sofa na razvlačenje. Cijene su šarolike od 909 kuna do 6999 kuna, a dobra vijest je da Emmezeti radi webshop tako da ih odmah možete i naručiti i dogovoriti se oko dostave.

Donosimo vam i galeriju s dvosjedima i trosjedima, a cijene su od 1999 kn do 6499 kuna.

Za ljubitelje kutnih garnitura tu je i galerija s kutnim garniturama s ležajem – cijene su od 3999 kuna do 8999 kuna.

A za kraj pokazat ću vam jedan moj favorit. Modularna sofa koja se prodaje neovisno o elementima i može biti različitih oblika i dimenzija. Upoznajte Grace

I da, ako vam treba neka manji dvosjed za hodnik ili spavaću sobu, ured, čekaonicu, evo i nekoliko zgodnih modela. Cijena od 1599 kn, do 1999 kn.

Uživajte u istraživanju i još jedanput podsjetnik webshopovi dućana s namještajem i kućnom elektronikom rade, a zbog situacije mnogi imaju i popuste.

——————————————————————————————————
OVAJ PREMIUM SADRŽAJ NA DBLOGU OMOGUČILA VAM JE: