Kutna garnitura ili trosjed? Vodič za opremanje apartmana

U našoj maloj O’live house školi danas učimo o sofama. Koji materijal, boju, model, punjenje odabrati za kutnu garnituru ili trosjed?

Nitko sa sigurnošću ne zna kakva će biti sezona. Ali ono što znamo je da se uvijek uređeniji, noviji i ljepši apartmani iznajmljuju bolje od starih i dotrajalih. U proteklih dva tjedna pokazali smo vam O’live apartmane (link 1, 2, 3, 4, 5, 6) koji su se i lani u jeku najgore moguće turističke sezone izvrsno iznajmljivali.

SANJA BISTRIČIĆ

Nisu imali svoje goste koji im se iz godine u godinu vraćaju, nisu imali ni recenzije na Bookingu, niti su bili povoljni. Ono što je odradilo u njihovu korist je dobro uređen interijer.

SANJA BISTRIČIĆ

Kako da interijer izgleda atraktivno, da nije preskup, da je optimum kvalitete i cijene, da je funkcionalan, da se lako čisti… Kod uređenja apartmana to su naši glavni zadaci, a zahvaljujući Emmezeti i tvrtki Grohe sav “know how” našeg arhitektonsko-dizajnerskog studija Design House postao je javan.

SANJA BISTRIČIĆ

Krećemo s malom školom uređenja apartmana – a danas pričamo o trosjedima i kutnim garniturama.

SANJA BISTRIČIĆ

Dobrar i kvalitetan trosjed sjajan je početak svakog opremanja.

EMMEZETA

Kako odabrati pravu?

Prvi korak koji je univerzalan za sve – bez obzira da li se radi o stanu, kući, vikendici ili apartmanu. Dobro promjerite prostor sa svih strana i odlučite koji model sofe je za vas idealan.

Naime, sobe razlikujemo po broju sjedenja – dvosjedi, trosjedi, četverosjedi, peterosjedi… damski ležaji te kutne garniture koje mogu biti različitih dimenzija.

EMMEZETA

Bigger is Better? To ne vrijedi kada su sofe i garniture za sjedenje u pitanju. Prevelika, preduboka, predugačka i preglomazna garnitura posve će progutati prostor. Kao što će premalena izgledati poput minijature.

Generalno je pravilo da bi sofa sa svih strana trebala imati barem 30-ak centimetara slobodnog prostora, kako ne bi izgledala nabijeno na bočne zidove. Jednako tako i visina sofe je vrlo važna. Niži modeli izvrsno pašu uz modernije stanove s nižim stropovima, a to je posebice važno ako se garnitura nalazi usred prostora, kako ne bi stvorila “zid”.

PINTEREST

U tim situacijama, kada su leđa trosjeda ili kutne garniture vidljiva, svakako gledajte da su lijepa i niža. Postoje sofe sa posebno dizajniranim stražnjim dijelom, kao i one s  fleksibilnim naslonima za glavu koji se mogu dići u situacijama kada čovjek treba naslon za glavu, a da se spusti kada mu ne treba.

Kutna garnitura ili trosjed? Osobno sam fan trosjeda jer oni omogućavaju da ostane mjesta za više različitih stolića i fotelju ili fotelje. No, znam, mnogi su veliki ljubitelji kutnih garnitura, ali treba paziti ga one ne “progutaju” prostor.

EMMEZETA

Kod kutnih garnitura s ležajem treba znati da nije svaki dio garniture jednako mekan i udoban. Neke kutne garniture u svom produljenom kutnom dijelu imaju spremnik te je obično taj dio tvrđi. No, općenito, ako želite zaista udobnu sofu onda uzmite onu koja se ne razvlači.

Naime, česta dilema je da li uzeti trosjed na razvlačenje ili ne? Kada je dom u pitanju i kada imate dovoljno mjesta da nitko od ukućana ili gostiju ne mora spavati na kauču, onda svakako savjetujemo da uzmete trosjed koji se ne razvlači.

EMMEZETA

Teško da postoji sofa koja je jednako udobna i za spavanje i sjedenje. Sofe koje u sebi imaju sklopivi mehanizam i pravi madrac obično su tvrđe za sjedenje, a udobnije za spavanje, dok, one koje imaju više pjene i perje su udobnije za sjedenje, a malo premekane za spavanje.

EMMEZETA

No, ako opremate apartman ili stan za najam onda svakako savjetujemo da odaberete garnituru na razvlačenje. Sofu na razvlačenje možete iznajmiti kao dodatni ležaj, dajete si više mogućnosti za najam i postajete cjenovno prihvatljiviji. Sa sofom na razvlačenje uvijek možete zaraditi više.

PINTEREST

A boje i materijali?

Siva, plava, zelena i konjak uvijek su najsigurnije, a ako ste pažljivi i nemate malu djecu te stan ne mislite nikome iznajmljivati, onda možete birati i svjetlije tonove poput svjetlosive, bež, svjetloplave, žute, roze… odnosno boje koje jako “otvore” prostor.

Crne i jako tamne sofe nisu baš zahvalne jer se na njima vidi prašina i mucice, no osim boje važan je i materijal.

SANJA BISTRIČIĆ

Materijali bi trebali biti izdržljivi i otporni. Općenito pravilo je da je koža praktičnija i lakše se čisti od tekstilnih sofa, no ima i tekstila koji su izvrsni i koji se lako održavaju.

Moj trik je da sofu redovito usisavam i da ju svako toliko posprejam sa sprejem za impregnaciju namještaja. Ako nemate taj sprej, poslužit će i sprej za obuću i odjeću koji je prilagođen vašem materijalu garniture. Isprobajte uvijek na maloj površini i na manje vidljivom dijelu kako se sprej ponaša, a onda tek posprejajte veći i vidljiviji dio.

SANJA BISTRIČIĆ

Što još treba znati?

Ništa nije vječno i ako vidite da se vaša sofa ofucala – promijenite ju. U vlastitom domu staru sofu možete zakamuflirati s novim, atraktivnim jastucima i prekrivačem, ali gosti će vam zamjeriti ako im date staru garnituru.

SANJA BISTRIČIĆ

U suradnji s Emmezetom pripremili smo vam izbor sofa na razvlačenje. Cijene su šarolike od 909 kuna do 6999 kuna.

Donosimo vam i galeriju s dvosjedima i trosjedima, a cijene su od 1999 kn do 6499 kuna.

Wordpress Gallery Plugin Free

Za ljubitelje kutnih garnitura tu je i galerija s kutnim garniturama s ležajem – cijene su od 3999 kuna do 8999 kuna.

Wordpress Gallery Plugin Free

A za kraj pokazat ćemo vam kako izgledaju dnevni boravci i sofe koje smo mi odabrali za O’live. Za otvaranje fotogalerije kliknite na sliku.

Wordpress Gallery Plugin Free

Kako bi lakše pratili sve savjete i iskustva o apartmanima na Dblogu smo napravili posebnu rubriku: Vodič za apartmane – O’live house by Emmezeta.

Ondje možete pratiti sva događanja oko kuće O’live Residence te na jednom mjestu imati sve savjete o opremanju i uređenju apartmana. Još jedanput hvala partnerima – Emmezeti i Groheu što su omogućili da sva ova znanja i iskustva koja je prolazila obitelj Kero postanu javna.

——————————————————————————————————
OVAJ PREMIUM SADRŽAJ NA DBLOGU OMOGUČILA VAM JE: