Nova generacija ekoloških jahti

Tvrtka Navis Marine predstavila seriju hibridnih jahti Azimut Seadeck koje čuvaju okoliš

Jahte i ekologija dva su pojma koja dugi niz godina nisu išli ruku pod ruku. No, i to se mijenja. Sve više se radi na primjeni novih tehnologija i materijala koje su dobre za okoliš, a i dalje pružaju brzinu, snagu, eleganciju, luksuz… Jedna od takvih je serija hibridnih jahti Azimut Seadeck koju je ovih dana predstavila tvrtka Navis Marine, u marini splitskog hotela Le Méridien Lav.

Riječ je o seriji hibridnih obiteljskih jahti Azimut Seadeck koja nudi novu, revolucionarnu, razinu smanjenja potrošnje i emisije CO2 i to zahvaljujući brojnim inovacijama.

Kao jedna od hvaljenih inovacija Seadeck 6 modela zbog čega je dobila status najekološkije jahte, su smanjene vibracije i buka motora kao i mogućnost bešumnog rada, što dnevne aktivnosti na brodu čini ugodnijima, a noćni odmor mirnijim.

Ekološke značajke serije Azimut Seadeck – kao što je Mild Hybrid Zero Emissions Hotel Mode, koji omogućuje i nultu emisiju u mirovanju i krstarenje s isključenim generatorima – cijenit će svi ljubitelji mora koji žele dugo uživati u njegovoj ljepoti.

Nadalje, brod može biti opremljen solarnim panelima koji će dodatno pomoći u smanjenju emisije CO2. Osim toga, 40% površine broda prekriveno je karbonskim vlaknima, što omogućuje neusporedivu optimizaciju potrošnje i spomenutih štetnih emisija.

Primjer inovativnog rješenja je upotreba pluta, održivog materijala koji se regenerira tijekom vremena umjesto konvencionalne tikovine. Azimutovo korištenje recikliranog PET materijala umjesto PVC-a, smanjuje potrebu za novom plastikom. Ovaj materijal ekvivalentan je 15.000 recikliranih plastičnih boca iskorištenih za svaki proizvedeni brod.

Osim svoje ekološke prihvatljivosti, Azimut Seadeck nudi i druge visokotehnološke značajke, uključujući minimalni otpor pri nižim brzinama, izvanrednu otpornost na toplinu i buku zahvaljujući pionirskoj upotrebi karbonskih vlakana za smanjenje težine te učinkovitu najnoviju generaciju trupa.

– U jednoj godini prosječne upotrebe od strane savjesnog vlasnika, moguće je postići smanjenje emisije CO2 za čak 40%, a ustrajna investicija u istraživanje i primjenu naprednih tehnologija i održivih materijala omogućila je Seriji Seadeck da postane prva u brodogradilištu koja je dobila RINA GREEN PLUS GOLD certifikat za ekološku izvedbu – izjavili su iz Azimut Seadecka povodom predstavljanja ove fantastične jahte.