Tehnika za 77. rođendan promijenila logo

Kockica, Lisinski, NSB, Muzej suvremene umjetnosti… samo su neki od objekata koje je Tehnika gradila i koje su postale simbolom grada. Tehnika je ujedno jedna od najdugovječnijih građevinskih tvrtki u regiji…

Nakon više od 77 godina postojanja, najdugovječnija hrvatska građevinska kompanija – Tehnika ima novi vizualni identitet kojim označava novo doba kompanije.

U postojeći znak Tehnike — prepoznatljivi monogram slova “T” u obliku stupova i nosača — osim sitnijih optičkih korekcija nije se zadiralo, no novi život je dobio uz 3D i 2D animacije te grafičke igre kojima je gurnut u prvi plan.

Logotip je, pak, u potpunosti moderniziran: ako je onaj stari svojim blok-slovima i verzalima evocirao industrijsku silovitost 20. stoljeća, novi logotip (rad cijenjenog domaćeg
tipografa Marka Hrastovca) komunicira prikladnije novom vremenu — pristupačno, ljudski i
jednostavno. Marko Hrastovec je i autor za novi brending posebno osmišljenog tipografskog pisma “Tehnika”.

– Redizajn vizualnog identiteta i novi brand positioning ogromne, kultne kompanije poput Tehnike bio je ogroman izazov. Već na početku procesa kroz istraživanje brenda i njegove povijesti shvatili smo koliko je Tehnika kroz svoje stambene, poslovne i javne građevine ugrađena u svakodnevne živote ljudi u Hrvatskoj, regiji i šire, i baš smo tu humanističku crtu htjeli dodati u dosad vrlo “tehnički” korporativni identitet – komentirao je Dario Dević, Head of Design u 404 agenciji.

Tijekom dugih i uspješnih 77 godina rada, Tehnika je realizirala više od 1200 projekata u različitim segmentima građevinske industrije. Gradili su hotele, stambene zgrade, poslovne prostore, industrijske i kulturne objekte, a kroz realizirane projekte, kompanija je pokrila sve aspekte visokogradnje. Neke od najpoznatijih Tehnikinih građevina pravi su simboli Zagreba: Muzej suvremene umjetnosti, KD Vatroslav Lisinski, “Kockica” i mnoge druge. Tek dio tih projekata predstavljen je jučer na prigodnoj izložbi legendarnih radova Tehnike koju potpisuje kreativan duo Ivan Dorotić i Maja Bosnić iz Studija Bosnić+Dorotić.

– Prava je privilegija dobiti priliku za uzeti si vrijeme i fokus za fotografiranje ovakvih objekata, nekih od legendarnih i arhitektonski značajnih zgrada iz bliže ili dalje prošlosti. Takve prostore, posebno iz razdoblja moderne, kao jedinstvene primjere svog vremena, treba čuvati, štititi i obnavljati, stoga je apsolutna čast fotografski ih dokumentirati s ciljem da se naglasi njihova važnost i kvaliteta. Najteži zadatak u ovom projektu, ali istovremeno i najzanimljiviji, bio je napraviti finalni izbor fotografija za izložbu između velikog broja snimljenog materijala ovako fotogeničnih i posebnih zgrada. Jednako tako, umjesto ovih objekata, na fotografijama su mogli biti i neki drugi jednako zanimljivi i arhitektonski odvažni projekti iz bogate povijesti Tehnike, što samo pokazuje opsežan dijapazon njihovih izvedbi i opusa u arhitektonsko-graditeljskog baštini Hrvatske – komentirali su Ivan Dorotić i Maja Bosnić.