“Bez oštih rubova, molim”.

Zavirite u stan u Ljubljani kojega je u uređivala Petra Zakrajšek i njezin arhitektonski studio GAO arhitekti za mladu obitelj koja je često na putu

Što napraviti kada stan ima ogroman i dugačak hodnik? Kako urediti stan za obitelj s malim djetetom? Kako dobiti toplinu doma, iako ste često na puta, pa u stanu ne možete imati biljke i cvijeće?

Svaka od ovih stavki – priča je za sebe, a danas vam pokazujem stan koji je ponudio odgovore na sva ova pitanja.

Vodimo vas u Ljubljanu u stan kojega je uređivala arhitektica Petra Zakrajšek i njezini GAO arhitekti.

– Inspiracija za projektiranje hodnika došla je u trenutku prvog susreta s prostorom. Dugi zid s lijeve strane podijelili smo na više trakastih zona, od kojih je prva namijenjena vješanju odjeće, druga i treća ukrašene su tapetama, a četvrta je naglašena ogledalom. S obzirom da je prostor dugačak, a uzak, iskoristili smo ga za postavljanje uske multifunkcionalne klupe koja završava malom, praktičnom policom za ključeve te ogledalom s jedne strane i ugradbenim ormarom s druge strane. Originalna vrata koja odvajaju hodnik i glavni dnevni boravak zamijenili smo staklenim vratima uokvirenim zlatnim okvirom, koja zbog obloženog stakla daju efekt proširenja sve do stropa. Vrata djeluju kao portal u glavni dio stana koji uključuje kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak te se funkcionalno protežu na terasu – ispričala je arhitektica Petra Zakrajšek.

Arhitektica objašnjava da je glavna želja klijenata bila da se stan prilagodi za funkcionalan život s malim djetetom. To je dovelo do postavljanja zaobljenih komada namještaja, bez oštrih rubova (TV komoda, blagovaonski stol, kuhinjski pult), estetski povezanih sa zaobljenom sjedećom garniturom.

– Zaobljenost, proizašla iz praktičnosti, postala je jedan od vodećih dizajnerskih elemenata – objasnila je arhitektica dodajući kako je funkcionalnost utjecala na samu estetiku prostora i vizualni izričaj.

– Važan zahtjev vlasnika bilo je stvaranje velike i funkcionalne kuhinje. Kuhinja je opremljena najsuvremenijim aparatima. Prije same montaže prilagodili smo osnovni raspored i dodatnim elementima spojili prostor kuhinje s ulazom. Ovakvim dizajnerskim prožimanjem postignuta je koherentnost inače odvojenih i funkcionalno neovisnih dijelova prostora – rekla je arhitektica, dodajući kako je trebalo riješiti još jedan problem…

– Iznad kuhinjskog pulta postavljen je luster koji podsjeća na buket cvijeća. To prostoru daje jedinstven, umjetnički štih, a budući da obitelj dosta vremena provodi u inozemstvu, ovim dizajnerskim potezom u stanu se održava živost i svježina koju u pravilu daju biljke i svježe cvijeće. U glavnom dnevnom boravku, uz raskošni luster iznad kuhinjskog pulta, pojavila su se još dva svjetla: stropno svjetlo na ulazu u prostor i luster iznad blagovaonskog stola – objasnila je arhitektica.

– Pristup glavnoj spavaćoj sobi je kroz prostor s garderobom, gdje smo iskoristili zid s ogledalom kako bismo vizualno povećali prostoriju. Zid koji nosi uzglavlje luksuznog kreveta presvučen je tapetama brenda Wall&Deco. S obje strane kreveta vise Flos lampe, a krevet je okružen zavjesama rađenim po mjeri stvarajući i naglašavajući intimu prostora.

U glavnoj kupaonici uskladili smo zidove s postojećim neutralnim bež tonovima keramike i dodali ormariće u tamnijem drvu. Dodali smo i kaskade na strop kupaonice te ugradili lanac LED rasvjete kako bismo stvorili ambijent s neizravnom rasvjetom – objasnila je arhitektica Petra Zakrajšek.

– Dječja soba dizajnirana je s idejom da namještaj “raste” s vremenom i prilagođava se djetetu od dojenčadi do tinejdžerske dobi. Glavni dizajnerski fokus su tapete marke Isidore Leroy, upotpunjene nježno plavim namještajem. Krevet je okružen okvirom koji se može odvojiti, unutar kojeg je skriven dodatni ležaj. Promišljen odabir tapeta i namještaja osigurava da dječja soba ostane aktualna, zanimljiva i dopadljiva – ispričala je arhitektica.

Uživajte u slikama Mirana Kambiča.