Vodič za odabir boja za interijer

Možemo li s bojama povećati prostor i učiniti ga ugodnijim te privlačnijim? Možemo. No, kako ne pretjerati? U suradnji sa stručnjacima iz Lesnine pripremili smo vam vodič za odabir boja u interijeru

Kada na brzinu želimo napraviti veliku promjenu, onda se većina odluči promijeniti boju. Ponekad je to boja kose, kaputa, cipela, a ponekad boja zida, kauča, fotelje, stolica, pa čak i kuhinje.

I uistinu, boje će brzo i efektno napraviti veliku promjenu. No, kako ne pretjerati? Koje boje međusobno pristaju i stvaraju sklad, a koje će napraviti kontraefekt? Vrijedi li uistinu ono pravilo o 3 boje u interijeru?

Naime, uvriježeno je pravilo da je za jedan prostor optimalno koristiti najviše tri dominantne boje koje se međusobno dobro slažu. Previše boja može odvlačiti pažnju i stvarati dojam kaosa. S druge strane interijeri u kojima dominira jedna ili dvije neutralne boje s različitim tonovima iste boje, mogu djelovati monotono i pomalo dosadno.

Osim što bi tri dominantne boje međusobno trebale biti usklađene, njihov omjer najbolje će izgledati u odnosu: 60% : 30% : 10%. Najveću obojenu površinu čine stropovi, zidovi, pod i veliki komadi namještaja, tako da bi zid, tapeta, garnitura za sjedenje, ormari – trebali biti u jednoj dominantnoj boji koja čini 60 posto prostora.

PEXELS

Druga boja trebala bi zauzeti oko 30 posto prostora. Ona bi se trebala slagati s dominantnom bojom, istaknuti ju na pravi način, ali istovremeno biti i dovoljno izražajna i samostalna. Takva boja se naziva sekundarnom, a obično se koristi za stolice, fotelje, tepih, zavjese…

Treća boja bi trebala biti kontrastna i prostoriji bi trebala dati osobnost i originalnost. Savjet stručnjaka je da se ta boja koristi kao akcent, svega 10 posto i to na jastučićima, vazama, slikama, tanjurima, posudama.

PEXELS

No, pravila su tu i da se krše. Mnogi dizajneri u toj trećoj boji biraju statement komade namještaja poput zanimljive fotelje, trosjeda, lampe… odnosno većih komada namještaja s kojim žele dati zanimljiv karakter prostoru.

Za brzinske makeovere dovoljno je promijeniti samo tu treću boju. Stručnjaci kažu da je pravilo o tri boje dobra podloga jer s lakoćom prima na sebe i sezonske transformacije, poput “božićnih” boja koje stvaraju svečani ugođaj ili šarenih veselih boja koje prizivaju proljeće.

No, s bojama možemo utjecati na dojam prostornosti, ali i vizualno smanjiti, skratiti, suziti ili povećati prostor. Tamne boje mogu stvoriti cozy atmosferu, no i smanjiti prostor. Prostoriju možete vizualno smanjiti ako koristite tamne boje, tople nijanse te tapete većeg uzorka. Dugačku i usku prostoriju vizualno ćete skratiti kada na najudaljeniji zid stavite tamniju boju od boje na bočnim zidovima. Kratku prostoriju ćete “produžiti” ako na udaljeni zid stavite svjetliju boju, a na bočne zidove tamnu, bilo da se radi o zidovima ili namještaju.

PEXELS

Uz to, boje na nas imaju psihološki učinak te mogu popraviti ili pokvariti atmosferu. Iako, psihološki utjecaj može biti različit zbog toga što svatko od nas ima svoj ukus te paletu boja koja mu više ili manje paše. No, bez obzira na to, postoje univerzalna zapažanja o utjecaju boja na raspoloženje i produktivnost.

Općenito za interijere najbolje je koristiti svijetle neutralnije tonove koji stvaraju dojam prozračnosti, svjetline, čistoće…

Plava je ziheraška boja – s njom teško možete pogriješiti, osobito ako birate svjetlije, pastelne tonove. Idealna je za prostorije u kojima često boravite i odmarate, primjerice spavaću sobu, dnevni boravak i ured, što je posebice zgodno jer nas čini produktivnijima.

Baš kao i plava, zelena boja ima smirujući i opuštajući efekt, a znanstvenici su u istraživanjima dokazali da potiče pamćenje i poboljšava čitanje, pa je izvrstan izbor za dječje sobe i radne kutke.

Narančastu i ovogodišnju boju godine Peach Fuzz, povezujemo s dobrim raspoloženjem i toplinom. Obje boje bolje funkcioniraju u detaljima, nego na velikim površinama. No, naravno ima i iznimki.

Ljubičasta boja često se koristi za dječje i spavaće sobe, no zapravo najbolje funkcionira u kuhinji. Uobičajena, klasična kuhinja odmah će živnuti s ljubičastim detaljima, a dobro se kombinira sa crnom, bijelom ili srebrnom zato je dobar izbor i kao akcentna boja za dnevne boravke.

Roza povećava želju za slatkim, stoga ju često možemo pronaći u slastičarnicama, a česti je odabir i za dječje sobe. Crvena djeluje (pre)energično i najsigurnije ju je zadržati u detaljima i tako dati prostoru akcent.

Žuta daje energiju, budi radost, no jednako tako i plač kod malih beba. Naime, znanstvenici su otkrili da su bebe razdražljivije i plačljivije u prostorima u kojima je dominantna žuta boja.

I zato naš je savjet, vesele i šarene boje koristite kao akcente u prostoru koji će unijeti radost, promjenu, veselje… ali u malim količinama.

Jedan statement komad poput trosjeda, fotelje, tapete i zgodni detalji bit će zanimljiva i atraktivna promjena.

No, bacimo se na posao. Evo naših favorita iz Lesnine. Detalje o dimenzijama, materijalima i cijenama možete saznati na linku ispod slike.

TROSJED NA RAZVLAČENJE SIMON, LESNINA (LINK)
STOLICA S NASLONOM ZA RUKE KRONOS, LESNINA (LINK)
STOLICA BUBBLE, LESNINA (LINK)
SET ŠALICA ROSE GARDEN, LESNINA (LINK)
VAZA, LESNINA (LINK)
UKRASNI JASTUČIĆ PAULINA, LESNINA (LINK)
TROSJED VITA, LESNINA (LINK)
KUTNA GARNITURA ROSSI, LESNINA (LINK)
FOTOTAPETA CREATION THE WALL, LESNINA (LINK)
XXXL SOFA HELIOS, LESNINA (LINK)
TROSJED NA RAZVLAČENJE SIMON, LESNINA (LINK)
VAZA, LESNINA (LINK)
UKRASNI JASTUČIĆ CLARA (LINK)
TABURE PURO XL, LESNINA (LINK)
DEKORATIVNA VAZA, LESNINA (LINK)
DEKA FADED, LESNINA (LINK)
BOXSPRING SOFA JARAMA DE LUXE, LESNINA (LINK)
TROSJED ASTORIA, LESNINA (LINK)
TROSJED LAURELLE, LESNINA (LINK)
STOLICA CORDY, LESNINA (LINK)
TABURE, LESNINA (LINK)
VAZA, LESNINA (LINK)
UKRASNI JASTUČIĆ PAULINA, LESNINA (LINK)