Trosjed na razvlačenje. Vodič za odabir.

Kako odabrati garnituru na kojoj se udobno sjedi i spava te koja s vremenom neće izgubiti svoja svojstva? Koja vrsta mehanizma je najdugotrajnija, a vrsta punjenja je najizdržljivija i najudobnija? U suradnji sa stručnjacima iz Meblo Tradea pronašli smo odgovore i svoje favorite

Mnogi su se našli (ili će se naći) u situaciji da kupuju trosjed na razvlačenje. Što radi malih stanova, što radi rodbine, hrkanja, dječjih prespavanaca, a što zbog apartmana i dodatnog smještaja… uvijek postoji razlog zašto su garniture na razvlačenje jedan od najtraženijih artikala u sferi namještaja.

Kako odabrati kvalitetan i udoban trosjed na razvlačenje? Postoji li neki model, mehanizam ili vrsta punjenja koja se pokazala najpogodnija i za sjedenje i spavanje?

CALLIGARIS / MEBLO TRADE

Teško da je garnitura podjednako udobna za obje funkcije. Sofe koje u sebi imaju sklopivi mehanizam i pravi madrac obično su tvrđe za sjedenje, a udobnije za spavanje, dok, one koje imaju više pjene su udobnije za sjedenje, a nekima premekane za spavanje. Nešto uvijek malo zaostaje. I zato je preporuka stručnjaka da ovisno o tome koja je funkcija primarna, po njoj odaberete model trosjeda na razvlačenje.

Ako ćete trosjed koristiti za svakodnevno spavanje, osim udobnosti ležaja, važan je i mehanizam transformacije sofe u krevet.

Koji sve mehanizmi postoje?

CALLIGARIS / MEBLO TRADE

Harmonika, Roll-out, delfin, klik-klak…

Obično se smatra da je harmonika mehanizam najprikladniji za svakodnevno pretvaranje trosjeda u krevet. Da biste sofu pretvorili u krevet dovoljno je samo lagano podići sjedište (do klika) i povući ga prema sebi. Najveća prednost ovog mehanizma je jednostavna i brza transformacija u krevet te činjenica da se spava na “pravom” madracu iz jednog komada, bez spojeva. Poneki modeli imaju u sebi čak i spremnik ili ladicu za odlaganje, što ih čini još praktičnijim. No, mana im je što ovaj model izvlačenja iziskuje puno prostora oko sofe. Potrebno je cca oko 120 centimetara slobodnog prostora, kako bi se kauč pretvorio u krevet…

NICOLETTI HOME / MEBLO TRADE

Vrlo popularan je i takozvani roll-out mehanizam. To je jedan od najtrajnijih mehanizama za svakodnevnu uporabu koji se često koristi kod kutnih garnitura i linearnih izvedbi sofa. Ako želite rastegnuti takav kauč dovoljno je samo izvući element i automatski ćete izvući i preostale dijelove.

BELLUS / MEBLO TRADE

Delfin, klik-klak, mehanizam eurobook, sistem kopči… puno je još mogućnosti transformacije, no pri konačnoj odluci valja uzeti u obzir i dimenzije, vrstu punjenja, konstrukciju, materijale…

FEYDOM / MEBLO TRADE

Kad smo kod materijala punjenja, najčešći odabiri su PU (poliuretanska) pjena te bonnell ili džepićasta jezgra s PU pjenom.

Bonnell jezgra je opružni sistem kojeg odlikuje velika izdržljivost te dugotrajnost i dobro je rješenje ako ćete na ležaju spavati sami. Naime, svaka opruga je povezana sa sljedećom i pritiskom na jedan element aktiviraju svi ostali povezani elementi, što može biti nezgodno ako spavate s nekim tko se stalno prevrće u snu.

ATLAS / MEBLO TRADE

Druga verzija je džepičasta jezgra. Svaka opruga je odvojena od susjednih elemenata i nalazi se u svom zasebnom “džepiću”. Riječ je zapravo o pravom madracu i takvo punjenje pruža vrlo kvalitetno spavanje.

PU pjena čest je odabir za madrace i tapecirani namještaj, pjena se brzo prilagođava konturama tijela osobe i pruža udobnost spavanja.

CALLIGARIS / MEBLO TRADE

Kao i svaka pjena s vremenom malo gubi svoja svojstva, tako da bi trebalo birati pjenu što veće gustoće.

A boje i materijali?

Siva, plava, zelena i konjak uvijek su najsigurnije, a ako ste pažljivi i nemate malu djecu te stan ne mislite nikome iznajmljivati, onda možete birati i svjetlije tonove poput svjetlosive, bež, svjetloplave, žute… odnosno boje koje “otvoraju” prostor.

CALLIGARIS / MEBLO TRADE

Materijali bi trebali biti izdržljivi i otporni. Većina proizvođača u svojoj ponudi ima razne debljine i vrste materijala, a naš je savjet da se oko izbora i sastava posavjetujete s prodajnim predstavnicima.

Što odabrati, koji modeli su najprodavaniji i najhvaljeniji?

FEYDOM / MEBLO TRADE

– Uvijek su popularni trosjedi s pravim madracima i s jednostavnim i izdržljivim mehanizmom otvaranja. Vrlo su tražene i Feydom garniture koje pružaju desetke različitih kombinacija sjedenja i ležanja. One su postale već legendarne zbog izrazite izdržljivosti, kvaliteta i dobrog odnosa dizajna i cijene – kažu u Meblo Tradeu, objašnjavajući kako je riječ o makedonsko-slovenskom brendu koji je osvojio niz nagrada za inovacije i dizajn.

Evo par Feydom modela iz Meblo Trade.

FEYDOM / MEBLO TRADE