Izložba inspirirana svjetlom

Dizajnerski par Lugonja – Havranek u Galeriji ULUPUH predstavit će sasvim drugačiju svjetiljku. Sneak peek

Kristina šalje mail i kaže da od 14. do 24. siječnja ona i Filip u ULUPUH-u u Ilici 13 imaju samostalnu izložbu pod nazivom Sinteza.

S obzirom da ih poznajem još od studentskih dana, znam da sve što naprave ispadne jako zanimljivo, stoga Kristini šaljem zamolbu da mi pošalje info o izložbi i par slikica…

Pavel Posavec

– Svjetlo je nevidljivo. Tek u interakciji s okolinom postaje jasan njegov učinak, a prostor oko nas vidljiv. Iako je neuhvatljivo i naizgled se njime ne može upravljati, svjetlo je moguće kontrolirati i razne varijacije uzrokuju da osvijetljeni predmet ima različita lica. Oblikujući svjetlo, mijenjamo pogled na svoje okruženje – stoji u predgovoru izložbe.

No, pogledajte gif, bit će vam jasnije o čemu se radi…

Pavel Posavec

– Izložena svjetiljka nastala je kao rezultat istraživanja novih načina upravljanja svjetlom. Pritom se koriste analogne i intuitivne metode njegovog kontroliranja i usmjeravanja.

Iako se tkanina zbog svojih karakteristika često koristi kao sjenilo, cilj ovog rada je još više istražiti i iskoristiti njezine mogućnosti, što rezultira novim tipologijama.

Pavel Posavec

Rezultat je ovješena svjetiljka čijim se pomicanjem kontrolira smjer svjetla i osvijetljenost prostora. Tkanina istovremeno nosi izvor svjetla, omogućava njegovo usmjeravanje te služi kao sjenilo. Vertikalnim pomicanjem tkanine osigurava se podešavanje koncentracije svjetla, razine raspršenosti i intime – jednostavna gesta utječe na atmosferu.

Svjetiljka ujedno služi kao razdjelnik prostora, što je naglašeno postavljanjem fotelje Juno, također novim radom dizajnera – objašnjavaju Kristina Lugonja i Filip Havranek.

Pavel Posavec

Btw, Kristina i Filip odlučili su sami proizvesti fotelju Juno u njihovom start up-u Pleme. Naime, to dvoje mladih dizajnera odlučilo je stvar uzeti u svoje ruke te su sami odlučili pokrenuti brend za proizvodnju kvalitetnog namještaja s izvrsnim omjerom cijene i kvalitete.

PLEME

Sve je počelo s madracima Nimbus i Stratus, a nedavno su pokrenuli i kolekciju modularnih dizajnerskih fotelja i sjedećih garnitura.

Evo linka na stranicu i fotogalerije s kolekcijom sofa, kutnih garnitura i fotelja. (za otvaranje fotogalerije kliknite na sliku ispod)

Wordpress Gallery Plugin Free