Ikea predstavila kolekciju inspiriranu njegom o sebi

Sat zvoni u 5 ujutro. Skuhaj ručak, napravi i spakiraj užinu za školu, upali mašinu, ugasi onu drugu, speglaj košulje, pripremi doručak, probudi djecu, pomogni im da se obuku,  odvedi jedno dijete u vrtić, drugo u školu… Nije ni osam sati, a već si obavila puno previše stvari. A nisi oprala kosu, odvježbala, pa čak ni u miru popila šalicu kave… Uf kako neka jutra znaju biti zamorna…

Premalo mislimo na sebe. Pogotovo mi koji pokušavamo uskladiti sve moguće privatne i poslovne obaveze te biti uvijek i u svemu podrška…

Možda nekad jednostavno treba reći “ne stignem” i malo za promjenu misliti na sebe?

Zašto sve ovo pričam? Ikea često zna primijetiti globalne probleme koje muče velik broj ljudi, predvidjeti neke nove trendove te ponuditi proizvode koji su u skladu s tim novim tendencijama.

Možda je uistinu vrijeme da stavimo sebe na prvo mjesto?

Ikea je predstavila novu kolekciju VÅRDANDE koja je inspirirana upravo brizi o sebi. Žele potaknuti ljude na njegu – i u psihičkom i fizičkom smislu.

Predahni, odmori, čitaj, vježbaj, diši…

Riječ VÅRDANDE na švedskom znači brižan, a u skladu sa svojim značenjem, kolekcija uključuje tekstilne proizvode kao što su kimono, prostirke za jogu, košaru za nošenje, zdjele i tegle za biljke. Kolekciju su osmislili dizajneri Akanksha Deo i Sarah Fager, a velik dio asortimana izrađen je ručno ili u održivom industrijskom okruženju društvenih poduzeća s kojima Ikea surađuje.

– Većina materijala dolazi iz lokalnih izvora, poput vlakana banane, gline i jute blizu mjesta gdje se nalaze naši partneri iz društvenih poduzeća. Pamučni proizvodi izrađeni su od pamuka iz održivijih izvora. To znači da se pamuk koji koristimo, u usporedbi s konvencionalnim uzgojem, uzgaja s manje vode, kemijskih gnojiva i pesticida, dok se povećavaju profitne marže za poljoprivrednike. Materijal dolazi iz Bangladeša, Vijetnama, Tajlanda i Indije gdje se nalaze naša partnerska društvena poduzeća – kažu iz Ikee.

Kolekcijom VÅRDANDE želimo što većem broju ljudi omogućiti da se opuste i pronađu unutarnju snagu. U kolekciji je sadržan niz proizvoda koji pomažu u stvaranju malih promjena sa značajnim učincima – i za one koji ih koriste, i za one koji su ih napravili. Stvorena je u partnerstvu s pet društvenih poduzeća posvećenih izgradnji dugoročnih prilika za marginalizirane skupine i ranjiva područja – istaknula je Lena Sörmon, poslovna voditeljica Ikea društvenog poduzetništva.

Evo još nekoliko proizvoda iz kolekcije…