Zašto nam je Ficus lyrata i dalje najdraže sobno stablo?

Dečki iz Dnevne doze biljaka otkrili su nam sve o njezi biljke koja je već par godina najpopularnija biljka Instagrama i Pinteresta

PIŠU: LEON BOŽIĆ I TOMISLAV ŠTRKALJ

Fiddle Leaf Fig, lirasti fikus ili punim imenom i prezimenom Ficus lyrata i dalje nam je jedno od najdražih sobnih stabala, ako ne i najdraže.

Sudeći po fotkama s društvenih mreža, ova trendy biljka i dalje je jedna od najpopularnijih u interijerima diljem Instagrama. Dolazi u mnogo veličina i oblika – od malenih biljaka koje možete držati na polici, stoliću ili prozorskoj dasci do širokih grmova ili pak stabala s formiranim deblom i lijepom krošnjom.

Sigurni smo da ste i vi poželjeli ovaj fikus dodati u svoju najdražu prostoriju, a evo i nekoliko savjeta o njezi.

  1. POZICIJA

Svi fikusi vole puno svjetlosti. Naravno, to ne znači da je potrebno da je biljka cijeli dan okupana direktnom sunčevom svjetlošću, ali pozicije bliže prozoru bit će idealne. Ako ste na sunčanijoj strani (npr. zapadna strana), pripazite tijekom ljetnih vrućina – jako ljetno sunce moglo bi oštetiti listove pa biljku malo udaljite od prozora ili svjetlost ublažite koristeći lagane i prozračne bijele zavjese.

Ukoliko biljka ima samo jedan izvor svjetlosti (npr. prozor samo s jedne strane), u pravilu će se naginjati prema tom izvoru svjetlosti. Kako biste izbjegli da vam biljka izgleda kao kosi toranj u Pisi, redovito je rotirajte.

  1. ZALIJEVANJE

Stablasti fikusi u svojim deblima čuvaju zalihu vode zbog čega nije potrebno prečesto ih zalijevati. U prosječnoj prostoriji biljku zalijte jednom u 12-14 dana. Naravno, ovo pravilo je fleksibilno – ako je u prostoriji jako toplo, biljka će se prije osušiti i ranije će trebati zalijevanje i obrnuto, ako je hladno, onda rjeđe. Kako god bilo, dopustite supstratu da se između zalijevanja lagano prosuši.

  1. OPĆENITA BRIGA O LIRASTOM FIKUSU
  • Pripazite na izvor hladnoće tijekom zime – ne otvarajte prozore koji su blizu biljke jer bi listovi mogli posmeđiti od hladnoće.
  • Lirasti fikus podložan je čestim nametnicima vunastim ušima i crvenom pauku. U poljoapoteci ili vrtnom centru pronađite sredstvo za borbu protiv nametnika.
  • Barem jednom mjesečno čistom krpom od mikrofibre i mlakom vodom očistite prašinu s listova.
  • Lirasti fikus voli visoku vlagu – smjestite ga blizu ovlaživača zraka, a destiliranom vodom lagano prskajte mlade listove (vodena maglica) kako biste izbjegli pucanje lista zbog suhog zraka.
  • Presađujte ga svakih 2 godine u rahlu mješavinu kvalitetnog supstrata za sobne biljke i perlita, a prihranjujte ga gnojivom za zelene biljke svakih 3 mjeseca ili prema uputstvima s pakiranja.

Imate lirasti fikus? Pokažite nam ga na Instagramu koristeći hashtag #dnevnadozabiljaka – najbolje fotke obavezno ćemo podijeliti.