‘In’ su mirisi za dom inspirirani prirodom

IKEA je predstavila novu kolekciju mirisa za dom u suradnji s ugledmom skandinavskom dizajnericom i profesoricom Ilse Crawford

Mirisi doprinose stvaranju dobre atmosfere – mogu utjecati na to kako se osjećamo, njima možemo popraviti raspoloženje, utjecati na stanje uma bez obzira na to osjećamo li se osnaženo ili usredotočeno, i što je najvažnije, mirisi nam stvaraju osjećaj smirenosti – kažu u Ikei koja je ovih dana predstavila novu kolekciju mirisa za dom u suradnji s uglednom dizajnericom i profesoricom Ilse Crawford.

Kolekcija je osmišljena uvažavajući temeljne postavke skandinavskog dizajna s fokusom na prirodu, naš izvorni dom.

Kolekcija se sastoji od osam inspirativnih mirisa koji savršeno odgovaraju različitim životnim aktivnostima kod kuće. Dolaze u različitim formatima – od lučica preko mirisnih vješalica do mirisnih svijeća u staklenim ili keramičkim posudama. Trajnost svijeća kreće se od 12-satnog do 60-satnog ciklusa gorenja i dostupne su u različitim veličinama.

Osim svijeća važne su i lijepo dizajnirane posude koje ovim svijećama daju novu dimenziju i svrhu.

Dva od osam mirisa osmislila je Ilse Crawford – i oba su ukorijenjena u drvetu. Naime, imajući na umu skandinavske korijene tvrtke IKEA i da je drvo njen izbor od samog početka, Ilse je inspiraciju za miris ADLAD našla u skandinavskim šumama, dok ENSTAKA odražava aromu dima vatre te našu iskonsku potrebu za toplinom.

Ilse Crawford je također dizajnirala staklene i keramičke posude za novu kolekciju.

“Posude možemo koristiti svaki dan, lijepe su i pristupačne. Posebne su zbog svoje veličine i taktilnosti. Nadamo se da će ih kupci željeti sačuvati jer su atraktivne i mogu se lako uklopiti s predmetima koje već imaju. Iznad svega je lijepo što se mogu ponovno upotrijebiti – živeći svoj ‘drugi život’ – kao držač za olovke, spremnik za hranu ili kupaonske čaše”, kaže Ilse, dok o samim mirisima pojašnjava: “Željeli smo vratiti instinktivno sjećanje na prirodu – posebno drveće i šume – u svoje domove, i to mirisima – posebno za one od nas diljem svijeta koji živimo u gusto naseljenim gradovima i nemamo neposredan pristup otvorenom.”

I za kraj uživajte u divnom videu i upoznajte Ilse Crawford te njezinu filozofiju dizajna i življenja.