Dnevnik Nataše Janjić: Četvrti dio. Kupaonica

U svom dnevniku adaptacije i poglavlje kupaonica ima nekoliko obrata i dramatičnih završetaka. Evo što se Nataši sve izdogađalo u pet kvadrata kupaonice

Ako ikad više budem selila, u idući stan dolazim samo s ključem, kaže Nataša Janjić Medančić koja se za nas prisjetila svih problema, izazova i veselja koje nosi adaptacija kupaonice te općenito stana.

SANJA BISTRIČIĆ / DBLOG

Piše Nataša Janjić

Kada gotovo čitava godina protekne u uređenju stana, neminovno se u njega uključe svi koji ti mogu pomoći. Tako je došao red i na prijateljicu i arhitekticu Evu Cotman koja je između života i rada u Barceloni, velikih poslova u Hrvatskoj i privatnog života ekspresno uskočila u naše nove želje i zamisli te je svojom pozitivom usput zakrpala i te naše preostale živce.

Sjećate se priče o adaptiranoj kupaonici koja će doživjeti promjenu?

SANJA BISTRIČIĆ / DBLOG

E pa Eva ju je preinačila u onu koja će biti jednostavnija za održavanje i prostranija s obzirom na kvadraturu.

SANJA BISTRIČIĆ / DBLOG

Na mjestu gdje je trebala biti kada ugrađena je jednostavna walk-in tuš kabina, sa Voxort fiksnom staklenom stijenkom dužine 100 cm, a umjesto malene tuš kabine dodan je drveni element s dva umivaonika i velikim okruglim ogledalom koji postaje praktičan za čitavu obitelj i užurbana jutra.

SANJA BISTRIČIĆ / DBLOG

Sive pločice nalik betonu May Ceramics koje sam obožavala zamijenjene su u bijele, ali različitih vezova i veličina kako bi ih razigrali u svojoj bjelini.

SANJA BISTRIČIĆ / DBLOG

Bijela viseća Concepto školjka i ugradbeni vodokotlić aktualni su bili u obje naše ideje koje smo realizirali u Fero-Termu. Njihov lager je ogroman i sve što smo željeli nismo morali dugo čekati, a i pokazalo se dobro što su nam omogućili povrat neugrađene galanterije u zamjenu za novu koja nam je trebala za ovaj izmijenjeni koncept.

SANJA BISTRIČIĆ / DBLOG

Budući da smo postavili jedinstveno podno grijanje u hodnik i kupaonicu, skidanje pločica u kupaonici otvorio je posljedično i radove u hodniku, pa smo i tamo odlučili promijeniti pločice, ovoga puta zaigravši se crno bijelim šah uzorkom, pločicama dimenzija 15×15 cm, koje su se lijepo uklopile u starogradski štih koji smo htjeli zadržati.

SANJA BISTRIČIĆ / DBLOG

Tu nam se ponovo pokazalo dragocjenim ulaganje u dobre majstore jer je prilikom uklanjanja pločica moralo biti uklonjeno i podno grijanje jer nije bilo adekvatno postavljeno.

SANJA BISTRIČIĆ / DBLOG

Naručili smo po drugi put podno grijanje Terma, koje je ovoga puta postavljeno tako da bilo kakvim intervencijama na keramici ono i dalje ostane na podlozi.

SANJA BISTRIČIĆ / DBLOG

To će nam se pokazati korisnim kod useljenja, jer je, nažalost, nakon čitave strke selidbe i raspakiravanja, sa mnom u već jako visokoj trudnoći, dva dana nakon ustanovljeno da susjedima kat ispod nas “prokišnjava” strop.

SANJA BISTRIČIĆ / DBLOG

Nije bilo druge nego ponovno otvarati kupaonicu na dijelu gdje su stručnjaci s kamerom u cijevima ustanovili potencijelni procijep. Ovoga puta spasilo nas je nekoliko komada preostalih pločica viška kojima smo sanirali prokop, kao i to da uklanjanjem pločica nisu uništene žice podnog grijanja.

SANJA BISTRIČIĆ / DBLOG

Curenje vode prouzrokovao je otvor odvoda nekadašnje (ukinute) tuš kabine, koji nije bio zatvoren, već previdom majstora začepljen tek komadom zgužvanog papira preko kojeg je prelivena podloga.

SANJA BISTRIČIĆ / DBLOG

Tako smo imali i još malo dodatnih radova na čitav završen posao. Srećom u trajanju od samo pola dana, ali dovoljnog za nove glavobolje i očajanja, kao i obećanje da u sljedeći stan, ako ikad više, useljavam isključivo i samo, elegantno s ključem u rukama.

SANJA BISTRIČIĆ / DBLOG

No, da budem iskrena, rezultat je zaista prozračna kupaonica, prilagođena obiteljskim higijenskim zahtjevima, dok će dodatnom rasvjetom i detaljima ona zasigurno dobiti na karakteru i toplini.

SANJA BISTRIČIĆ / DBLOG

I, odat ću vam tajnu, vrata kupaonice bila su nova u stanu, ali potpuno neodgovarajuća stilu, pa sam rušeći staru ostavu u kuhinji sačuvala njena kasetirana vrata sa zlatnom ručkom i jednostavno ih prenijela na mjesto kupaonice.

SANJA BISTRIČIĆ / DBLOG

Vrata u čitavom stanu imaju svoju priču pa možemo malo i o njima u idućem nastavku… 

Ako ste preskočili neki od prošlih nastavaka evo linkova za uvodni tekst, prvi, drugi i treći nastavak. A sada još malo slika iz faze jesen/zima 2018./2019.