Slavonija u srcu. Novi brend koji ćemo voljeti

Njihova imena su možda malo komplicirana i možete ih naći pod imenom Nunc, Slavonica i Ancona Grupa. No, sve je to ista ekipa koja u tišini Slavonije stvara novi hrvatski brend dizajnerskog namještaja. Upoznajte Nunc i ljude koji ga stvaraju

Nunc. Za njih kažu da su nova Prostoria. Zapravo i kreću na sličan način – nakon godina vlastitog iskustva u sektoru namještaja i znanja u proizvodnji, odlučili su krenuti putem razvoja dizajnerske linije namještaja, blisko surađujući s hrvatskim i regionalnim dizajnerima.

Nikola Radeljković iz Numena kreativni je direktor ovog brenda. Zajedno s vlasnikom Markicom Stanušićem okupio je tim dizajnera i stvorili su 10-ak komada namještaja koje su ovih dana predstavili na IMM-u u Koelnu. Inspiracija im je Slavonija, tradicija, Mediteran, naslijeđe, budućnost… Upoznajte ih. Ja sam već zaljubljena u Boltu.

1. BOLTA – dizajn: Regular Company

Opis: Arhetipska tipologija stolice koja se kao hommage nazire u silueti Bolta razigrana je naslonom koji izgleda kao krila koja pokušavaju obgrliti osobu, krila čije se prostorne krivulje isprepliću i prate formu stolice. Hibrid stolice s rukonaslonom i one bez njega, Bolta je predmet s karakterom za prostor s karakterom.
Sjedalo/naslon: savijena šperploča, mat akrilni lak/ prirodno ulje
Noge: metalna cijev, mat plastificirana

Dizajner: Regular Company (Hrvatska)
Regular Company je multidisciplinarni dizajn studio koji djeluje u sferama produkt dizajna, interijera, brandinga i dizajna novih medija. Osnovan 2015. studio je formiran na nagrađivanim radovima osnivača – Ruđera Novaka Mikulića, Marije Ružić Vukmanić, Marinka Murgića, Tihomira Filipeca te njihovih partnera i suradnika. Njihovi proizvodi su osvojili više međunarodnih nagrada za dizajn (German Design Award, Red Dot Award, Interior Innovation Award, Design Intelligence Award itd.)

2. COT – dizajn: Tvrtko Bojić, Karla Paliska i Nataša Njegovanović
Visoka stolica.

Opis: Zakrivljeno udobno sjedište na drvenim ili metalnim nogama sukladne geometrije koja je u izvedbi s metalnim nožištem razigrana isprepletenim linijama metala. Bezvremenskog dizajna i dinamične siluete, Cot je stolica za dinamično življenje, brze ideje i trenutke inspiracije.
Sjedalo: savijena šperploča, mat akrilni lak ili prirodno ulje
Noge: metalna šipka mat plastificirana
Presvlaka: tkanina

Dizajner: Studio RU:T (Hrvatska)
Studio RU:T je multidisciplinarni dizajn studio koji čine Tvrtko Bojić i Karla Paliska, a koji
zajednički rade od 2015. godine. Djeluju na poljima produkt i industrijskog dizajna, vizualnih komunikacija, prostornih koncepata i intervencija. U svom radu fokusiraju se na praktična i održiva rješenja, kao i eksperimente kojima propituju koncepte življenja.. Redovito izlažu na domaćim i stranim izložbama.

Dizajnerica: Nataša Njegovanović (Hrvatska)
Diplomski studij dizajna završava 2016., diplomirajući također s velikim pohvalama, magna cum laude. Tijekom školovanja radno iskustvo stječe sudjelujuću u raznim projektima, dobiva nagrade na području dizajna i fotografije, izlaže radove na manifestacijama dizajna u regiji, te sudjeluje u brojnim radionicama. Po završetku studija odlazi na tromjesečnu praksu u berlinski studio za dizajn – Daniel Becker Design Studio.

3. DUJA – Tvrtko Bojić i Karla Paliska
Modularna komoda

Opis: Dva zasebna modula klize jedan ispod drugoga i horizontalu predmeta navode na igru, od monovoluminozne forme koja nastaje kad su moduli jedan nad drugim do ekscentrične i elegantne siluete razdvojenih modula komode. Bez obzira koliko dugačak zid imali, moduli Duje omogućavaju optimalnu duljinu kompozicije. Toplih boja i bezvremenske forme, Duja je jedan od onih predmeta koji je svugdje kod kuće.
Korpus: MDF, mat lakiran
Noge: masivno drvo, mat akrilni lak ili prirodno ulje

Dizajner: studio RU:T (Hrvatska)
Studio RU:T je multidisciplinarni dizajn studio koji čine Tvrtko Bojić i Karla Paliska, a koji
zajednički rade od 2015. godine. Djeluju na poljima produkt i industrijskog dizajna, vizualnih komunikacija, prostornih koncepata i intervencija. U svom radu fokusiraju se na praktična i održiva rješenja, kao i eksperimente kojima propituju koncepte življenja.. Redovito izlažu na domaćim i međunarodnim izložbama.

4. Kier sustav – dizajn: Nataša Njegovanović (Hrvatska)
Krevet, vanity stolić i vješalica

Opis: Sva tri predmeta iz kolekcije istražuju sklad u kontrastu – crne čelične cijevi gube svoju strogost u dodiru s toplom teksturom drva i još fluidnijim oblicima ogledala. Sustav Kier je akord s tri čista, skladna i sukladna tona u službi funkcije i jednostavne ljepote.

KREVET
Okvir kreveta: masivno drvo, mat akrilni lak ili prirodno ulje
Noge, nosiva konstrukcija: metalne cijevi, mat plastificirane
Uzglavlje: tkanina, podkonstrukcija šperploča

DAMSKI STOLIĆ
Ploča stola: masivno drvo, mat akrilni lak ili prirodno ulje
Ladica: iverica, furnir hrasta
Korpus: MDF, mat lakiran

Ogledalo: podkonstrukcija MDF, mat lakirana
Noge, nosiva konstrukcija: metalne cijevi, mat plastificirane
Kuke za vješanje: metalne, mat plastificirane

VJEŠALICA
Ogledalo: podkonstrukcija MDF, mat lakirana
Noge, nosiva konstrukcija: metalne cijevi, mat plastificirane
Kuke za vješanje: metalne, mat plastificirane

Dizajnerica: Nataša Njegovanović (Hrvatska)
Diplomski studij dizajna završava 2016., diplomirajući također s velikim pohvalama, magna cum laude. Tijekom školovanja radno iskustvo stječe sudjelujuću u raznim projektima, dobiva nagrade na području dizajna i fotografije, izlaže radove na manifestacijama dizajna u regiji, te sudjeluje u brojnim radionicama. Po završetku studija odlazi na tromjesečnu praksu u berlinski studio za dizajn – Daniel Becker Design Studio.

5. ALA – dizajn: RU:T (Tvrtko Bojić, Karla Paliska) i Nataša Njegovanović
Modularni stol

Opis: Pomične plohe ovog modularnog stola razbijaju tradicionalni arhetipski volumen stola korištenjem skladišnih modula između uporabnih ploha. Potpuno prilagodljiv po širini i spreman da u trenu promijeni svoj oblik i karakter, Ala je idealna za druženje malih, velikih ili još većih društava.

Ploče stola: masivno drvo, mat akrilni lak ili prirodno ulje
Kutije: metalne, mat plastificirane
Noge, nosiva konstrukcija: metalne cijevi, mat plastificirane

Dizajneri: studio RU:T i Nataša Njegovanović (Hrvatska)

6. TARABA – dizajn: Katerina Trpkovska (studio Rinocca)
Razdjelnik prostora

Opis: Četiri jednostavna modula – baze, drvene šipke, metalne spojnice i platnene pregrade – izmjenjuju se u skladnoj repeticiji i tvore modularnu pregradnu strukturu. Igra svjetla i sjene koja se razvija na plohama tapeciranih pregrada koje se susreću pod kutem, ispresjecana vertikalama u boji toplog drva, daje Tarabi skladnu i razigranu crtu.
Štapovi: masivno drvo, mat akrilni lak ili prirodno ulje
Nogice, H spojnice, držači: metalni, mat plastificirani, opružni metal
Paneli: potkonstrukcija od šperploče, poliuretanska pjena
Presvlaka: tkanina

Dizajnerica: Katerina Trpovska (studio Rinocca / Makedonija)
Rinocca je product design studio osnivačice Katerine Trpkovske koji se bavi iskrenim dizajnom, pod utjecajem europskih dizajn studija i s naglaskom na prirodne materijale i udobnost. Među nagrade mogu ubrojiti pobjede na Young Balkan Designers 2015., House of Thousand Designers 2017.

7. EHO – dizajn: Lea Aviani
Ogledalo

Opis: Ogledalo EHO je serija ogledala proizašla iz ideje življenja u trenutku. Dva jednostavna oblika mogu predstavljati samostalan izložak jednako kao i složeniju kompoziciju koristeći se bojama i različitim orijentacijama. Forma, oblik i boja zajedno se udružuju u igri s percepcijom odraza osobe kao i prostora koje ju okružuje. Kroz formu, boje i slojevitost stvaraju se nepredvidljivi efekti koji se igraju s osobnim viđenjem osobe same kao i prostora koji ona zauzima.
Ogledalo: potkonstrukcija MDF, mat lakirana, masivno drvo, mat akrilni lak/prirodno ulje

Dizajnerica: Lea Aviani (Hrvatska)
Osnivačica firme Projectum, kolaborativne platforme između industrijskih dizajnera, arhitekata i građevinara stvorene s ciljem nadopunjavanja zahtjeva van sfere dizajna. Radi pod snažnim utjecajem mediteranskog načina života i teži ujedinjavanju tradicije i inovacije. Kao rezultat nastaju radovi s snažnom ekspresijom i emitivnošću. Pod svojim imenom dizajnirala je više proizvoda za Moroso, Perondu i Billianija.

8. RUVO – dizajn: Vladimir Madunić (ABC Design)
Polunaslonjač

Udobna sjedeća školjka provjerene ergonomije, balansirana na drvenim ili metalnim nogama, u visokoj (barskoj) ili niskoj izvedbi. Karakter polunaslonjača mijenja se promjenom presvlake. Preplitanje oblika metalnog nožišta stvara dojam stabilnosti i vizualno dojmljive geometrije.
Sjedalo/naslon: poliuretanska pjena sa čeličnom jezgrom
Noge: metalna šipka mat plastificirana / masivno drvo
Presvlaka: tkanina

Dizajner: Vladimir Madunić (Hrvatska)
Od 2004.g. na čelu svog multidisciplinarnog studija, poseban interes ima za dizajn interijera te muzejskih i izložbenih postava gdje je odgovoran za projekte cjelovitog prostornog rješenja. Od 2008. stvara dizajn customiziranog namještaja na zahtjev malih klijenata, ali i za opremanje poslovnih interijera. Od brojnih priznanja treba izdvojiti “LG electronics Award of excellence” za dizajn klima uređaja.

9. SFUMATO – dizajn: studio Filter
Sistem polica

Opis: Dinamičan skyline Sfumato sistema polica asocira na vizure velegrada – prostran i masivan u dnu, izlomljen i fragmentiran pri vrhu, beskrajne horizontale. Kombiniranjem modula postižu se različite konfiguracije i dimenzije. Sfumato je samostojeći ili zidni modularni ekosistem za sve vaše male predmete – i one koje želite izložiti i one koje želite sakriti, bilo igrom sjene ili zatvorenim vratašcima.
Korpus, police, pregrade i fronte: MDF lakiran u mat bijelo.

Dizajner: studio FILTER (Bosna i Hercegovina)
Filter je studio za arhitekturu i dizajn iz Sarajeva. Zahvaljujući brojnim međunarodnim nagradama i učešću na izložbama širom Europe, FILTER se danas smatra najnagrađivaninijim studijem u Bosni i Hercegovini. Osvojene nagrade uključuju Collegium Artisticum Grand Prix, Mladi Balkanski Dizajneri 2015 “Zajedničko tlo”, te Quercus 2013.