Zlatna pravila za opremanje apartmana

Koliko potrošiti novaca na opremanje apartmana, a da je investicija isplativa? Imamo brojku, a i savjete kako na najbolji mogući način izbalansirati uloženo i dobiveno. Ovo je ‘D pravila’ za sve koji se bave iznajmljivanjem apartmana

U Hrvatskoj navodno ima 450.000 smještajnih jedinica u privatnom smještaju i definitivno smo jedna od onih zemalja s duuugom zimmerfrei tradicijom. Ipak, u posljednjih par godina stvari se počinju dramatično mijenjati.

HOUSE DOCTOR

Podiže se nivo privatnog smještaja, više se ulaže, apartmani su ljepši, opremljeniji, skuplji, bolji… Mogli bi čak govoriti i o novoj eri apartmana u Hrvatskoj, a jedni od predvodnika te nove generacije iznajmljivača je tvrtka Irundo (bivši ZigZag), koja u Hrvatskoj ima 200-tinjak apartmana i koji su naši sugovornici za ovu temu.

VODOTEHNIKA

Kako urediti da se to gostima uistinu sviđa i da će baš vaš apartman prvog bookirati? Kako da apartman izgleda elegantno i skupo, a da opet ne potrošimo bogatstvo? Kako izbalansirati uloženo i dobiveno? Kada možemo očekivati povrat? Kako, kako… – zasula sam pitanjima Tomislava Zovka i Anju Grgić, iz Irunda, tvrtke koja je jedna od najuglednijih tvrtki u Hrvatskoj koja se bavi iznajmljivanjem i upravljanjem apartmanima po sistemu integriranog hotela.

ZIGZAG

Tomislav me gleda i smije mi se. Kaže, čak imamo i točan iznos po broju kreveta.

H&M HOME

– Za studio apartman od 25 kvadrata veći ulog od 5000 eura ti se ne isplati. Povrat je predug, a ionako moraš očekivati da ćeš svakih pet godina morati ulagati u apartman, mijenjati namještaj, preuređivati. A računaj da ćeš svake dvije godine morati kupiti niz novih stvari koje se pohabaju, primjerice nove prekrivače, tepihe, dekore… a neke stvari poput čaša, tanjura ćeš kupovati stalno – priča mi Tomislav.

HOUSE DOCTOR

Čekaj želiš reći da vi svake godine farbate, a da svakih pet godina kupujete nove stolice i krevete?

– Da. Ponekad i češće. Ništa ne smije izgledati staro i ofucano. I mora biti točno onako kao što je prikazano na fotografijama. Ako nije, to će ti gosti uzeti kao veliki minus i dobit ćeš loše ocjene – priča mi Tomislav i velikodušno daje recept svojeg poslovanja.

HOUSE DOCTOR

– Mi imamo tablice svih mogućih troškova i jedna od najvećih stavki je pranje posteljine i ručnika. U Zagrebu prosječan gost boravi samo dan i pol. To u prosjeku znači da stalno moraš čistiti i prati. Mi posteljinu dajemo u praonice i svatko tko se ovim poslom bavi ozbiljnije shvatio je da mu je to jedina opcija. Odlično je kada plahte i ručnike imate u najmu, pa o tome ne vodite brigu i ne zanima vas da li se nešto zaflekalo, poderalo, pohabalo od pranja…

Ali onda ništa od divnih lanenih plahti?

H&M HOME

– Ne. I nemojte se s time zezati. Za apartmane samo bijele plahte i ručnici. To se najlakše održava i gosti to najviše vole. Čista bijela posteljina svima garantira čistoću, a razigranost i osobnost možete postići na drugačiji način. Primjerice s lijepim tapeciranim uzglavljem, prekrivačem, tepihom… – priča mi Anja Grgić iz Irunda koja se bavi opremanjem i dekoriranjem apartmana.

HOUSE DOCTOR

– Ničeg ne smije biti previše. Apartman nije vaš stan, kao ni mjesto gdje ćete odlagati neke svoje stare stvari. Jedna od definitivnih stvari na kojoj ne smijete štedjeti je krevet i madrac. Krevet mora biti udoban. Bolje da je madrac malo čvršći, nego mekaniji, a idealno je da je krevet tapeciran. To gosti jako vole. Također, vole kada imate nekoliko različitih mekoća jastuka, kao u skupim hotelima u kojim postoji takozvani “pillow bar” – objasnila je Anja.

ZARA HOME

A što je s posuđem? Jel i ono bolje da je bijelo ili?

– Da, pogotovo ako imate više apartmana. Općenito, gledajte si olakšati život i te potrošne lako lomljive stvari kupujte iz istih serija tako da ih lako možete kombinirati i nadokupljivati ako se nešto ošteti. Kad krene sezona, malo tko ima mogućnost obilaska 5 dućana zbog odgovarajuće nijanse tanjura koji se razbio. Kupujte jednostavne stvari koje ćete lako i brzo nadokupiti, a osobnost gradite kroz detalje koji nisu lako lomljivi i potrošni – kažu.

HOUSE DOCTOR

A što onda predlažete?

– Nabavite divne lampe, fotelje, lustere, neku lijepu sliku, ogledalo, stolice, dobar tepih… Dakle, nešto što će uistinu napraviti vidljivu promjenu. Nitko neće odsjesti u vašem apartmanu zbog posuđa, ali zbog dobre lampe ili stolica hoće – otkrivaju nam.

HOUSE DOCTOR

A kuhinja?

– Kod apartmana vam je kuhinja praktički nebitna. Bitno je da ju imate, ali malo tko u njoj kuha. Gosti si većinom naprave doručak i neku tjesteninu navečer. Zato nemojte trošiti puno novaca na kuhinju i kuhinjske uređaje, nego radije taj novac uložite u bolju kupaonicu – priča mi Tomislav.

IKEA

I zapravo ima logike. I ja bih radije da apartman ima mikro kuhinju, a da je čista i nova, nego da je prava, velika, ali stara i s “bakinim šparetom”. A kupaone su, priznajem, i meni uski filter kroz koje provlačim apartmane prije bookiranja.

Naime, nema šanse da bookiram apartman s ružnom kupaonicom.

HOUSE DOCTOR

– I vjeruj mi, nisi jedina. Ljudi će puno prije bookirati apartman s mini kupaonicom s tušem i bijelim najobičnijim pločicama na podu i zidu, nego neku ogromnu kupaonicu s narančastim pločicama i kutnom hidromasažnom kadom koja je bila hit prije 30 godina – priča mi Anja.

VODOTEHNIKA

– Da, ali iznenadila bi se kako recimo gosti dobro reagiraju kada u kupaonici vide primjerice Grohe ili Hansgrohe pipe. Ne mora biti nikakva skupa serija, ali im takvi brendovi garantiraju nivo i zbog toga se osjećaju dobro – priča mi Tomislav.

Ok, naučili smo. Bijele plahte, jednostavno posuđe, brendirane pipe, što još?

H&M HOME

– Nemojte pretjerivati s količinom polica i ormara. Gosti ionako više vole štendere, nego ormare, a regali i velike police su vam zapravo nepotreban trošak. Ako su prazne, onda izgleda sve jako otužno i pusto, a ako su pune, onda može izgledati neuredno i s previše osobnih stvari od vlasnika.

H&M HOME

– Općenito, izbjegavajte sav glomazan namještaj. I sve što zatvara i vizualno smanjuje prostor. Poboljšajte rasvjetu jer ona jako utječe na percepciju, pogotovo kada gosti kod vas stižu navečer – kažu u ZigZagu, dodajući kako je općenito zlatno pravilo uređenja jednostavnost svih elemenata koji se ugrađuju, a dekorativnost i karakter postići kroz sitnice koje su lako promjenjive i povoljne.

VODOTEHNIKA

– Autentičnost je uvijek važna i gosti ju znaju cijeniti. Zato najbolje prolaze apartmani koji podsjećaju na okruženje u kojem se nalaze. U Dubrovniku se najbolje bookiraju kitnjasti apartmani koji podsjećaju na palače, na dubrovačke vile i ljetnikovce, a u Rovinju oni prozračniji, koji podsjećaju na toskanske vile. U Zagrebu se najbolje se iznajmljuju urbani, moderniji apartmani…

H&M HOME

Definitivno ima smisla. Nije sve za svakog. I svaki apartman ima svoju publiku… Samo je važno što vi ciljate…

I za kraj, važan savjet – apartman i luksuzna vila za odmor nipošto nije isto. Tu vrijede neka druga pravila… A i o tome ćemo uskoro na Dblogu.