Pričaj mi priču o našim starima

Kreativni tim Muze i koautori iz dizajnerskog studija Rašić+Vrabec oblikovali su izložbu koja otkriva tajne praslavenskih predaka koje su i danas utkane u krajolik Učke

Znate li kako su živjeli naši predci? Što su jeli? U što su vjerovali? Kako su se zabavljali? Koje priče su pričali? Sve to možete saznati u novom interaktivnom interpretacijskom centaru Kuća stabla svijeta u zaseoku Trebišća pod krovom Ekomuzeja Mošćenička Draga.

BOSNIC+DOROTIC

Ovaj muzej pripremao se i stvarao više od desetljeća, a nedavno je otvorio svoja vrata i dočekao nas sa zanimljivom izložbom koja nam otkriva perspektive i poglede na drevni mit o suživotu čovjeka i prirode.

BOSNIC+DOROTIC

– Kuća stabla svijeta snažan je podsjetnik na otpornost baštine čovječanstva. I bez pisanih izvora, poruke praslavenskih predaka o božanskoj prirodi dopiru do nas čak i nakon više od tisuću godina. Želimo da svaki posjetitelj, nakon posjeta ovom centru, doživi ovaj čudesan krajolik novim očima; očima onih koji su tu živjeli prije nas, a s kojima nas priroda povezuje više nego što smo svjesni. – istaknula je Mirna Draženović iz Muza.

BOSNIC+DOROTIC

Središnji motiv izložbe, smještene u obnovljenoj ruralnoj kamenoj kući, monumentalna je maketa stabla svijeta koja simbolizira praslavensku kozmologiju.

BOSNIC+DOROTIC

Protežući se na dva kata, maketa usmjerava posjetitelje na upoznavanje ključnih aktera praslavenske mitologije, otkrivajući tajne njihovih kraljevstava i njihov utjecaj na život ljudi. U prizemlju će posjetitelji moći doslovno uhvatiti boga za bradu i upoznati transformativne moći boga podzemlja – Velesa.

BOSNIC+DOROTIC

U svijetu ljudi, susrest će se s barba Vinkom iz okolnih Mošćenica, koji će ih upoznati s tradicionalnim načinom života kroz godišnja doba, kao i s ovdašnjom florom i faunom koja će praslavenskim precima predstavljati manifestaciju bogova.

BOSNIC+DOROTIC

Uspinjanjem na kat, deblo stabla svijeta pretvara se u raskošnu krošnju u kojoj žive božanstva praslavenskog mita. Ovdje će posjetitelji doznati zašto je borba Peruna i Velesa stalna i potrebna, upoznati glavne aktere božanske svadbe i otkriti kako se praslavenska vjerovanja prelijevaju u kršćanstvo.

BOSNIC+DOROTIC

Na kraju putovanja sa čudesnim stablom posjetitelji će otkriti kako su praslavenska vjerovanja očuvana do danas i koje mitske priče kriju ostali lokaliteti praslavenske baštine u Hrvatskoj.

BOSNIC+DOROTIC

Autori muzeološkog koncepta i produkcije sadržaja stalnog postava su Muze, dizajn i vizualno oblikovanje potpisuju Studio Rašić i Vrabec, a izvedbu je vodila tvrtka Accessus. U stvaranju ovog stalnog postava sudjelovali su etnolozi, obrtnici i umjetnici poput Ane Montan, Denivera Vukelića, Time Škrleca, Mateje Krnjak, Ivana Gregova, Dragana Kordića i Alena Vukovića. Uz njih, važnu ulogu u cijelom procesu imali su i lokalni stanovnici čije priče i tradicije čine pulsirajuću okosnicu izložbe.

BOSNIC+DOROTIC