Kupola – dnevni boravak za druženje i lude ideje

Pokazala sam vam kako izgleda spavaća soba i kupaonica u Kupoli, a danas vam pričam o dnevnom boravku, kuhinji, blagovaonici, podovima, multifunkcionalnim komadima namještaja…

Dobar i funkcionalan prostor trebao bi moći podnijeti sve promjene koje će se događati u njemu. Ponekad je to pravi izazov.

Naime, prije godinu dana započela sam vam priču o Kupoli, vrlo osebujnom kružnom prostoru s gigantskom kupolom u dnevnom boravku koji je bio zamišljen kao stan za dnevni najam.

SANJA BISTRIČIĆ

Blizina centra, atraktivan izgled stropa, kružni tlocrt, malo drugačiji interijer… uopće nismo sumnjali da takav interijer ima svoju publiku.

No, u međuvremenu se dogodilo ono što nitko nije mogao predvidjeti – pandemija, potres i potpuni gubitak interesa za dnevnim najmom u Zagrebu.

SANJA BISTRIČIĆ

No, danas nećemo kukati, nego ćemo samo reći da je uvijek dobro biti štreber i predvidjeti plan B. Plan B za ovu lokaciju bio je smisliti prostor koji će ujedno poslužiti kao mjesto za radionice, snimanja, manje evente…

SANJA BISTRIČIĆ

Aha, zato pločice na podu.

Pa i nije samo zato. Naime, kada smo suprug Dražen Banković i ja prvi put vidjeli ovaj prostor ideja je bila pustiti prostor što svjetlijim, bjeljim, arty. Bijeli zidovi, svijetlo sivi betonski pod i drvene grede gigantske kupole.

SANJA BISTRIČIĆ

No, kako to biva – onda se dogodio život… tj promjene.

Prva velika promjena bilo je to što smo vrlo brzo nakon početka radova, otkrili freske na zidovima i odlučili ih restaurirati.

SANJA BISTRIČIĆ

Tu smo imali jako puno sreće jer se ta ideja jako svidjela vlasnici, modnoj dizajnerici Tatjani Vučetić Grgurini, koja je polako i temeljito sama restaurirala kompletne zidove. Kist, spužvica, boja… i tapkanje, igranje, restauriranje…

SANJA BISTRIČIĆ

Velik je to bio posao jer je trebalo potrefiti nijansu boje, postići starinsku patinu na zidovima i zapuniti sve dijelove koji su oštećeni radi štemanja zida radi novih instalacija…

Kada su zidovi bili gotovi, neodoljivo su nas podsjećali na toskanske crkvice, palače i vile te nipošto nam više nije pasao “skandinavski” izbijeljeni beton.

SANJA BISTRIČIĆ

Odabrali smo pločice koje svojim uzorkom podsjećaju na podove starih vila. Povoljna cijena od 100-tinjak kuna po kvadratu za pločicu bila je dodatni argument.

Rustikalni pod, starinski zidovi i strop…

SANJA BISTRIČIĆ

To samo znači da interijer mora biti što jednostavniji i nenametljiv.

S obzirom da je velik dio budžeta otišao na građevinske radove, obnovu i ojačanja potkrovlja (sva sreća što se sve detaljno obnovilo jer prostor nije pretrpio nikakva oštećenja u potresu), vrlo ograničena sredstva ostala su za interijer, odnosno ono što se vidi.

SANJA BISTRIČIĆ

S obzirom da vlasnica ima puno obiteljskih antikviteta i starina, odlučili smo iskoristiti što više toga i restaurirati ih, što je bila velika ušteda u budžetu.

SANJA BISTRIČIĆ

Kuhinja je svakako morala biti nova i zbog kružnog tlocrta, izrađena po mjeri. S obzirom da se prostor planirao koristiti za dnevni najam, kuhinja je mogla biti mala i vrlo jednostavna. Kao dopuna kuhinji, tu je veliki ručno rađeni drveni stol od starog hrasta koji se može koristiti kao dodatna radna površina ili kao veliki stol za radionice.

SANJA BISTRIČIĆ

Ispod stola u podu postoje priključci za struju, tako da ga je prema potrebi vrlo lako prenamijeniti u kuhinjski otok s dodatnim elementom s pećnicom, hladnjakom za vina…

S druge strane, čak i ako stol ne dobije taj svoj multifunkcionalni dodatak koji je planiran u fazi 2, on i dalje ostaje lijep, veliki blagovaonski stol, idealan za druženja, radionice i mini evente.

SANJA BISTRIČIĆ

A upravo nedavno je taj stol i poslužio jednom secret dinner za influencere.

Puštamo vas da uživate u fotografijama Sanje Bistričić. Za otvaranje kliknite na sliku (i nemojte se iznenaditi što će vas dočekati i radne fotografije prostora).

Wordpress Gallery Plugin Free

A sada trk na kupaonicu i spavaću sobu. Uskoro vam pričam još jednu priču o kupoli… Priču o DIY-u.