Stvorite u domu prostor za pokret

Stiže beba? Kristina Tanger, naša draga Montessori mama, savjetuje vas kakve prve igračke nabaviti, kojih boja i oblika, kako osmisliti prostor za igru i potaknuti senzorički razvoj djeteta

PIŠE: KRISTINA TANGER

Vjerujem da ste se već susreli s pojmom prostora za pokret. No, jeste li taj pojam ikad povezali s novorođenčetom? Kod primjene Montessori načela u domu, prostor za pokret nezaobilazan je element. On simbolizira prvi dječji prostor za igru. Naglasak je stavljen na pokret kao najvažniji aspekt dječje igre od rođenja.

Dijete je rođeno da bi se kretalo.

Slobodno kretanje i senzorno istraživanje u prve tri godine života od vitalne su važnosti. Dijete kojemu je pokret ograničen, ograničeno je u iskustvu. Iskustvo stvara vezu između uma i tijela koju nazivamo koordinacijom. Koordinaciju razvijamo prilikom nesmetanog kretanja. Dakle, naše dijete ima urođen poriv za kretanje, za rast i za postizanje kontrole nad svojim tijelom.

Uspostava dediciranog prostora za pokret pomoći će našem djetetu u usavršavanju pokreta i podržat će njegov prirodan razvoj. Ovdje će naša beba provoditi aktivno budno vrijeme istražujući i igrajući se.

Koji su to elementi bebinog prostora za kretanje koje bismo trebali pripremiti i osigurati za našu (Montessori) bebu od rođenja do cca 6 mjeseci?

Sigurno mjesto na podu (prostirka, tatami strunjača ili mali madrac) – mjesto koje naša beba može nesmetano istraživati i gdje može vježbati svoje mišiće dok leži na leđima ili trbuhu. Taj prostor ne treba biti velik, ali treba biti ugodan i u blizini drugih ukućana (obično u dnevnom boravku) jer dijete voli boraviti gdje smo i mi.

Nisko (pričvršćeno) zrcalo pored prostirke za kretanje – pomaže našoj bebi u istraživanju svojega lica, tijela i prostora.

Viseći mobili za vizualnu stimulaciju (kao dio baby gyma i/ili pričvršćeni za plafon). Postoji čitava serija Montessori mobila koji se postepeno uvode u bebin prostor, počevši od jakih crno-bijelih kontrasta (Munari), do uvođenja (oko 8. tjedna) primarnih boja, zatim slijedi uvođenje nijansa iste boje (Gobbi*) sve do laganih i lepršavih mobila koji se kreću s prirodnim zrakom te potiču bebu na pokret (beba ih želi dosegnuti, beba će se istezati).

*Gobbi mobil sa slike – izrađen je u Hrvatskoj kod @little_creative_sheep https://www.instagram.com/little_creative_sheep/
*Gobbi mobil sa slike – izrađen je u Hrvatskoj kod @little_creative_sheep

Niska polica otvorenog tipa s nekoliko igračaka – to su materijali s kojima će naša beba ostvarivati prvu interakciju. Do 6 mjeseci funkcija takve police je vizualna i estetska (beba upija red i ljepotu). Za djecu ispod godine dana obično se preporuča princip: koliko mjeseci – toliko igračaka (npr. 6 mjeseci = 6 igračaka). Uloga niske dostupne police dobiva dodatnu vrijednost kada se beba počne kretati (cca 7+ mjeseci – gmizanje/puzanje) i započinje tako samostalno uzimati izložene igračke.

Uz pripremu poticajne okoline na nama roditeljima je dozvoliti djetetu neprekinuto vrijeme za ležanje, okretanje, istraživanje i koncentraciju. Poštujmo djetetov prirodan ritam te mu nudimo mogućnosti za slobodno kretanje i istraživanje.

Ako ste zainteresirani za Montessori pristup od rođenja, prijavite se na mjesečni newsletter Montessori baby

Za sve mame koje su se već susrele s Montessori pristupom, ali ne znaju odakle započeti, od 15. 5. 2021. otvorene su prijave za 1. i 2. ciklus videoprograma Montessori od početka.