Studio Boir izlaže na Bijenalu arhitekture u Veneziji. Bravo i sretno.

Produkt dizajnerica Vlatka Leskovar – Zidar te dizajner i poznati chef Ivan Zidar sutra će izložiti svoju konceptualnu kolekciju posuđa „New Normal“ i to na uglednom venecijanskom Bijenalu arhitekture. Zavirite u mali preview…

Imamo odlične vijesti – zagrebačko-pulski studio BOIR upravo putuje u Veneciju na Bijenale arhitekture gdje će predstaviti svoju čarobnu konceptualnu kolekciju posuđa New Normal.

Mali warm up party i preview izložbe Vlatka i Ivan napravili su u zagrebačkoj Interi te ispričali nam točno o čemu se radi…

– Kolekcija “New Normal” nastala je povodom festivala Zagreb Design Week 2020 i vrlo  brzo privukla je pažnju internacionalnih medija specijaliziranih za dizajn. Nakon gostovanja na virtualnoj izložbi Dutch Design Week te na London Design Weeku, stiglo je i novo priznanje, i to poziv na izložbu u sklopu cijenjenog venecijanskog Bijenala arhitekture – ispričala je Vlatka objašnjavajući kako kolekcija posuđa New Normal propituje utjecaj pandemije koronavirusa na tradicionalne rituale blagovanja, kao i budućnost koja donosi brojne restrikcije usmjerene na sprječavanje širenja zaraze.

– Studio BOIR njome promišlja kako u kontekstu “novog normalnog” uspostaviti ravnotežu između bliskosti i sigurne udaljenosti te nudi nove, konceptualne prijedloge pribora za jelo, koji usprkos novim pravilima zadržavaju važnu društvenu i kulturnu dimenziju blagovanja – dijeljenje – objašnjava Vlatka.

– Prototipovi izrađeni od čelika i prirodnog kamena nastali su kao odgovor na pleksiglas barijere koje priječe svaki pokušaj dijeljenja hrane između dvije osobe. Rezultat svih tih novih situacija u novom normalnom je kolekcija konceptualnog posuđa za dvoje koje premošćuje jaz između bliskog i udaljenog te omogućuje dijeljenje hrane sa sigurne udaljenosti, istodobno povezujući i razdvajajući servirana jela. Čelik u pravilnim geometrijskim formama osigurava sterilnost, a prirodni kameni elementi ublažavaju dojam strogoće – objašnjavaju Vlatka i Ivan, dizajnerski par koje i privatno i profesionalno povezuje ljubav prema dizajnu i hrani, zbog čega je zapravo nastao i studio BOIR, jedinstvena platforma za razvoj food design koncepata.

Ako do 21. studenog planirate u Veneciju, onda svakako posjetite vrtove Marinaressa, te palače Bembo i Mora u kojoj se nalazi izložba studija BOIR-a.

– Ovogodišnje izdanje izložbe bavi se izazovima održivog razvoja unutar područja kao što su okoliš, urbanizam, inovacije i lokalne zajednice te će okupiti sudionike iz različitih disciplina – etablirane arhitekte, male studije u usponu, dizajnere, umjetnike, fotografe, inženjerske tvrtke i druge koji imaju važnu ulogu u oblikovanju budućnosti. Vrlo smo sretni što će se i BOIR predstaviti u ovom društvu – kaže Vlatka.

Prije nego što vam pokažemo kako je to izgledalo u zagrebačkoj Interi, u ime Vlatke i Ivana zahvaljujemo se sponzorima: Turističkoj zajednici grada Zagreba, Gradu Puli, Istarskoj županiji te Erste banci i Infinumu. Partner projekta je HDD.

Uživajte u slikama s eventa. Fotografije snimila: Marija Gašparović.