Kako uskladiti luster s prostorom i namjenom? Vodič za dekorativnu rasvjetu

Koliko puta vam se dogodilo da vam se nešto jako sviđa u trgovini ili na nekoj slici, a kada isprobate na sebi vidite da vam to jednostavno ne pristaje?

Vrlo je lako vratiti komad odjeće ili obuće, ali s namještajem i rasvjetom stvari postaju kompliciranije. Pogotovo je komplicirano s rasvjetom jer za njezinu ugradnju obično trebate zvati električara, pa promjene postaju dugotrajnije, skuplje, kompliciranije… a i vrlo često se događa da ta greška ostane trajna.

Kako ne pogriješiti s usklađivanjem rasvjete i namjene prostorije?

SANJA BISTRIČIĆ

Ufff… ne postoji univerzalni odgovor. Odabir rasvjete je prilično kompleksna stvar, no danas nećemo pričati o vrsti rasvjete, količini luksa, ambijentalnoj vrijednosti rasvjete, nego ćemo vam reći par praktičnih savjeta kako da ne pogriješite s odabirom dekorativnih lustera i lampi.

Naime, vraćamo se priči iz garderobe. Uzimate najljepšu haljinu u trgovini i obucite ju… Prevelika vam je, preširoka, radi vas debelom… Nikad nećete kupiti tu haljinu.

Ista stvar je i s lusterima. Ako je luster prevelik, preširok, preglomazan ili pak premali, prenizak za vaš strop… nikad ga nemojte uzeti, bez obzira na ljepotu.

SANJA BISTRIČIĆ

Veliki masivni lusteri nipošto neće pristajati stanovima s niskim stropom i malim uskim sobama.

Stoga prije odluke o kupnji, osim o samoj estetici i uklapanju u ostatak interijera, provjerite točne dimenzije svih dijelova rasvjete, uključujući i duljinu kabla.

Duljina kabla je vrlo važna i često se događa da ta banalna stvar jako može pokvariti dojam.

SANJA BISTRIČIĆ

Ako je kabel prekratak za tu visinu stropa ili mjesto na koje ga želite postaviti, luster će izgledati neprikladan za taj prostor.

Ako vam se neki luster jako sviđa, ali je možda mrvicu prekratak, ne brinite – električar vam vrlo lako može promijeniti kabel.

Primjerice, u projektu O’live smo na nekim lampama mijenjali kablove. Naime, s obzirom da visina stropa nije bila jednaka u svim prostorima, na najvišem katu je strop još bio i kos, a željeli smo da sjenilo lampe u spavaćoj sobi bude nešto niže i svugdje na istoj razini, na nekim lusterima morali smo mijenjati kablove.

SANJA BISTRIČIĆ

Nikakav problem. Električar je, uz gunđanje, to učinio za par minuta.

No, vrlo čest problem nije samo visina lustera, nego i njegov oblik i svjetlost koju projicira.

Dakle, za početak vrlo je važno odrediti i adekvatnu poziciju lustera u odnosu na namještaj. Jedan veliki konkretan luster najbolje će izgledati iznad okruglog blagovaonskog stola, dok će pravokutnim stolovima bolje pristajati više manjih lustera ili lusteri s više “glava” koji će raspršiti svjetlost po većoj površini.

Za područje iznad šanka, stola ili radne plohe u kuhinji, najugodniji su lusteri koji usmjeravaju snop svjetlosti prema dolje.

Takvi tzv. downlighteri neće vam smetati dok sjedite za stolom, pričate s ukućanima te svjetlo nikom neće “ići u glavu”, nego ćete ga imati tamo gdje treba.

S druge strane, u dnevnom boravku bolje će izgledati rasvjeta koja djeluje intimnije i stvara različite scenarije korištenja.

SANJA BISTRIČIĆ

Čitanje, slušanje glazbe, gledanje televizije, druženje… sve će biti puno ugodnije ako atmosferu stvorite s indirektnom rasvjetom, a ne s jednim svjetlom koje se raspršuje sa stropa.

Također, vrlo je važno paziti da luster u dnevnom boravku nikome ne smeta pri gledanju televizije te da nije na putanji kretanja i sjedenja.

SANJA BISTRIČIĆ

Zato smo mi veliki ljubitelji reflektora i ugradbene rasvjete u dnevnom boravku, te akcentnih podnih, zidnih i stolnih lampi s kojima možete stvoriti divnu atmosferu i estetiku.

SANJA BISTRIČIĆ

U posljednje vrijeme vrlo je popularno da u kupaonici uz ogledalo bude barem jedna visilica. U tom slučaju nemojte birati downlightere, nego svjetla s “kuglama” ili običnim “edison” žaruljama koja ravnomjerno raspršuju svjetlo. Žarulje i lampe za kupaonicu trebale bi imati IP zaštitu, odnosno otpornost na vlagu.

SANJA BISTRIČIĆ

Kao mali šalabahter, evo što bi mi izabrali za rasvjetu iznad blagovaonskog stola, iznad kuhinjskog pulta, u spavaćoj sobi…

A sada pogledajte koju rasvjetu smo odabrali za O’live. Za otvaranje fotogalerije kliknite na sliku ispod:

Wordpress Gallery Plugin Free

Kako bi lakše pratili sve savjete i iskustva o apartmanima na Dblogu smo napravili posebnu rubriku: Vodič za apartmane – O’live house by Emmezeta.

Ondje možete pratiti sva događanja oko kuće O’live Residence te na jednom mjestu imati sve savjete o opremanju i uređenju apartmana. Još jedanput hvala partnerima – Emmezeti i Groheu što su omogućili da sva ova znanja i iskustva koja je prolazila obitelj Kero postanu javna.

——————————————————————————————————
OVAJ PREMIUM SADRŽAJ NA DBLOGU OMOGUČIO VAM JE NAŠ PARTNER: