Kako ušuškati interijer i pripremiti ga za fotkanje?

Dobila sam sjajan zadatak. Trebalo je pripremiti za fotografiranje jedan stan u Zagrebu koji je kompletno opremljen u salonu namještaja PRIMA. Evo par korisnih savjeta za stiliziranje prostora

Zvoni telefon. Treba stilizirati jedan stan za fotografiranje – odabrati dekoracije, cvijeće, jastuke, vaze… malo ga ušuškati za snimanje.

Naime, koliko god neki interijeri bili divni i novi, ipak im treba udahnuti novi život te ih pripremiti za fotografiranje.

SANJA BISTRIČIĆ

Danas ćemo vam pokazati jedan takav interijer. Vodimo vas u stan u Domobranskoj ulici na zagrebačkom Črnomercu koji je u potpunosti opremljen u salonu namještaja PRIMA.

Kuhinja, stol, stolice, trosjed… sve je PRIMA i većina proizvoda iz vlastite proizvodnje iz okolice Bjelovara. Iako stan uživo izgleda vrlo lijepo i elegantno, ako ga takvog fotografiramo izgledat će sterilno i hladno.

Baš zbog toga dogovaramo se za moj omiljeni zadatak – “ušuškati” prostor i pripremiti ga za fotografiranje.

SANJA BISTRIČIĆ

Prije no što vam pokažem korak po korak kako smo ga u 10 minuta ušuškali i udahnuli mu radost, evo nekoliko savjeta kako da i vaši interijeri izgledaju ljepše, ugodnije, udobnije.

1. Dobro promotrite interijer i maknite sve što mu smeta. Interijer nikada ne smije izgledati prenatrpano, a posebice se to odnosi na fotografiju. Ono što je oku lijepo, obično je na fotografiji pretrpano. Zapamtite, oko i kamera drugačije vide.

SANJA BISTRIČIĆ

2. Odaberite dominantan kadar i pazite da vam u tom kadru ništa ne smeta i ne odvlači pažnju. Kod fotografija pazite na prozor (contralight), radijatore (većina ih je nefotogenična), boje zidova (neke boje kamera ne voli) – najfotogeničnije stvari su one najjednostavnije, a s bijelim/sivim/crnim zidovima ne možete pogriješiti.

SANJA BISTRIČIĆ

3. Nakon što ste maknuli sve stvari koje ne pašu vašoj kompoziciji, vrijeme je da krenete s dekoriranjem. Najlakši i najbolji pristup je da slažete logičnu cjelinu. Dakle, na velike prazne površine stavljate stvari koje logički pripadaju tim prostorima. Na stol za blagovanje stavite veliku vazu sa cvijećem, a na nizak coffee table cvijeće u nižoj vazi koje neće dominirati prostorom.

SANJA BISTRIČIĆ

4. Kad smo kod cvijeća – najljepše je uvijek najprirodnije. Poljsko cvijeće je jako fotogenično, a izvrsno izgleda i šareno raznobojno cvijeće u širokim, nižim vazama.

SANJA BISTRIČIĆ

5. Garniture za sjedenje izgledat će prazno ako na njih ne stavite jastuke i dekice. Ipak, pazite da ne pretjerate kako ne bi izgledalo neuredno i nemarno.

6. Knjige, časopisi, katalozi. Nevjerojatno je koliko podignu prostor i učine ga životnim. Najfotogeničnije su debele knjige tanjih korica – takozvane coffee table books. A vrlo atraktivno izgledaju i niski dekorativni tanjurići te skulpturalne vaze koje atraktivno izgledaju sa i bez cvijeća.

SANJA BISTRIČIĆ

7. Atmosfera je najvažnija, a nju postižemo s ugodnom rasvjetom i lampama. I za kraj trebate se zapitati: možete li se zamisliti da ovdje čitate, odmarate, ispijate kavicu? Ako je odgovor da, onda ste gotovi s dekoriranjem. Btw sve dekoracije za snimanje su od  nizozemskog proizvodača COCO maison, ekskluzivno dostupnog u PRIMA salonima i webshopu.

Uživajte u našem malom makeover videu…

Evo popisa namještaja i dekoracija: