Od spužve do madraca. Idemo u Garešnički Brestovac

U posjetu novoj Priminoj tvornici vrijednoj tri milijuna eura. Idemo u Garešnički Brestovac

Još prije par godina kada bi netko spomenuo Brestovac, mnoge je hvatala tuga i nevjerica. Naime, ondje je bila jedna od ogromnih tvornica namještaja i drvne građe koja je u svoje zlatno doba zapošljavala više od tisuću ljudi. Predstečaji, stečaji, crne slutnje… ali ipak postoje i happy endovi.

Sanja Bistričić

Renato Radić, najveći je hrvatski proizvođač namještaja i vlasnik Prime, koja u svom portfoliju ima 58 trgovina namještaja u Hrvatskoj te ukupno osam tvornica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Kupio je i tvornicu u Garešničkom Brestovcu te ju je strukturirao u dvije cjeline – jednu kao tvornicu namještaja, a drugu je pretvorio u suvremenu tvornicu madraca.

Sanja Bistričić

Dobivam poziv za obilazak nove tvornice madraca u Garešničkom Brestovcu u koju je uloženo tri milijuna eura s kapacitetom da napravi 150.000 madraca godišnje. Za sada je ondje zaposleno 60 ljudi, a do kraja godine u planu je još 40 radnih mjesta.

Sanja Bistričić

– Računamo da će povrat investicije biti pet godina, a ono što nas veseli je da smo otvorili nova radna mjesta i da u ovoj tvornici možemo proizvoditi uistinu premium madrace što do sada nismo mogli. U tom smjeru idemo i dalje, dizat ćemo kvalitetu, dizajn, Prima se okreće budućnosti i novim izbirljivijim kupcima – rekao je Renato Radić, provevši nas zajedno sa svojim kolegama po novoj, ali već uhodanoj tvornici.

Sanja Bistričić

Ulazimo u tvornički kompleks. Sve još miriše na novo, u predvorju su bale materijala, a u najvećem dijelu tvornice strojevi s jasno podijeljenim funkcijama…

Sanja Bistričić

Razmišljam kako ima nečeg lijepog u tim silnim balama materijala i tvornicama… Stvaranje, kreiranje, nastajanje iz komada u nešto što ljudima treba…

Sanja Bistričić

Kako od bala spužve napraviti madrac?

Sanja Bistričić

Prvi korak je šivanje vanjske opne. Postoje dvije vrste strojeva, na “običnoj” šivalici rade standardne, a na CNC šivalici rade premium košuljice za madrace.

Sanja Bistričić

Nakon toga se šivaju bočne stranice, dodaju ručke, a zatim se uzima odgovarajuća vrsta ispune i oblači se madrac.

Sanja Bistričić

Prvo se lijepi košuljica na tijelo madraca, a onda opet sve zajedno štepa.

Sanja Bistričić

U onom “prljavom dijelu tvornice” rade se ispune i lijepe u slojeve – poput torti. Jedan sloj pjena, džepičasta jezgra, kokos, pa opet pjena…

Sanja Bistričić

Znam da pojednostavljujem, ali pretpostavljam da nećete to raditi kod kuće…

Sanja Bistričić

– Trenutno su vrlo popularni boxspring kreveti i deblji madraci, tako da je većina madraca iz naše nove kolekcije za 2020. napravljena je u skladu s tim novim tendencijama, a posebna pogodnost je što su svi novi madraci do 23. studenom na posebnom popustu od 40 posto -objasnili su u Primi.

Sanja Bistričić

Uživajte u djeliću atmosfere stvaranja…