Hrvatski arhitekti opet među najboljim u svijetu. Čestitamo!

Arhitektonski studio SKROZ u Meksiku je osvojio prestižnu nagradu CEMEX za Kompleks Franja u Samoboru, a među nagrađenima je i bosanski studio 4+ arhitekti s divnom kućom u Banja Luci

Opet rasturamo. Među više od 400 prijavljenih projekata iz cijelog svijeta – s ponosom ustvrđujemo da je jedan hrvatski projekt odabran i nagrađen s međunarodnom nagradom CEMEX.

Bosnić+Dorotić

Riječ je, naime, o poslovnoj zgradi u sklopu ugostiteljskog kompleksa Franja pokraj Samobora za kojega je autorski tim iz studija SKROZ osvojio treće mjesto u kategoriji Javne i poslovne građevine.

Bosnić+Dorotić

– Osim što je multifunkcionalna, ova poslovna zgrada predstavlja važan javni prostor za malu zajednicu u kojoj se nalazi. Ponosni smo što je naš projekt prepoznala svjetska struka i radosni što smo dobili priliku sudjelovati u ovom važnom natjecanju na međunarodnoj razini te na taj način promovirati arhitekturu male zemlje kao što je Hrvatska – izjavila je Margita Grubiša iz projektnog tima studija SKROZ.

Bosnić+Dorotić

Evo i par rečenica o projektu:

Arhitektonsko rješenje: Projektni tim: Margita Grubiša, Marin Jelčić, Daniela Škarica, Ivana Žalac, suradnik: Breza Bernardić Paić, SKROZ d.o.o.

Projekt konstrukcije: dipl.ing.građ. Branko Galić i Josip Galić, Radionica statike d.o.o.

Izvođač: SDMS d.o.o.

Bosnić+Dorotić

Poslovna zgrada proizvodno-ugostiteljske namjene u Rakovom Potoku sastavni je dio kompleksa građevina – stanovanja, mikro hotela, restorana, vrtića, parka za evente, a sve u sklopu obiteljskog obrta i OPG-a Franja. S ciljem očuvanja i unapređenja zone postojećeg parka, nova je građevina smještena rubno, predstavljajući svojevrsni parkovni paviljon koji istovremeno čini barijeru prema prometnici, omogućujući introvertnost i intimniji boravak u parku. Pristup parku integriran je u građevinu formiranjem rubnog natkrivenog prolaza, fokusirajući pristup korisnika prema glavnoj točki događanja u parku te dodatno intenzivirajući doživljaj otvorenog prostora nakon prolaska kroz kontrastno „suženi“ prolaz. Objekt je pozamašnih gabarita za ruralno mjerilo mjesta, stoga je volumen prividno „razbijen“ na manje elemente, ali zadržavajući  pritom jedinstvenost unutarnjeg prostora. U vanjskom dojmu to je spoj dvaju arhetipskih izduženih volumena, ali „sasječen“ regulacijskim pravcima dobiva dinamiku kroz „nepravilnosti“ volumena. Odmakom od klasičnog izduženog pravokutnog tlocrta postigla se potrebna širina i preglednost unutrašnjeg prostora, dok su dinamika krovova i visina doprinijele njegovoj reprezentativnosti. Krovne ploče preuzele su ambicioznije raspone kako bi se broj stupova u unutrašnjem prostoru sveo na minimum i time osigurao fleksibilniji prostor. Osim nosivih raspona, povišeni zahtjevi za zvučnom izolacijom (zbog korištenja dvorane noću) utjecali su na odabir osnovnog građevnog materijala – betona. Dostupnost betona na tržištu i mogućnost postizanja dovršene površine bez naknadnih obrada dodatno su potvrdile izbor. Prilično iskrena i gruba pojavnost ovog materijala u interijeru koristi se kao protuteža uobičajenoj scenografiji najčešćih događanja – vjenčanja – te se interijer svaki put iznova „dovršava“ kroz dekor i nove kulise primjerene povremenoj/trenutnoj namjeni.

Bosnić+Dorotić

No, o kakvoj se zapravo nagradi radi te koliko je ovo važno priznanje – dovoljno je pogledati konkurenciju, odnosno ostale nagrađene radove…

Ja sam oduševljena…

Stambene građevine

  1. Livinxx, 18. ulica, Bogota, Kolumbija

2. Kuća Erasto, Ciudad de Mexico, Meksiko

3. Kuća 4, Banja Luka, Bosna i Hercegovina

Javne i poslovne građevine

  1. Solaz Los Cabos, Los Cabos, Meksiko

2. Kongresna palača i Hotel Palma de Mallorca, Palma de Mallorca, Španjolska

3. Poslovna zgrada u sklopu ugostiteljskog kompleksa Franja, Samobor, Hrvatska

Javni prostori

  1. Središnji paviljon Metropolitan parka „La Mexicana“, Ciudad de Mexico, Meksiko
  1. Tržnica Gramalote, Gramalote, Kolumbija

  1. Riviera Water Park, Brno-Pisárky, Češka

 Infrastrukturne građevine

  1. Pogon za tretman otpadnih voda, Villa Vasquez, Dominikanska Republika
  2. Tunel West II Emitter, Ciudad de Mexico, Meksiko
  3. Terminal AES Colon, Colon, Panama

POSEBNE KATEGORIJE

Održiva gradnja – Kampus bioinženjerskog centra ITESM, Queretaro, Meksiko

Univerzalna pristupačnost – Projekt revitalizacije javnog prostora Grada Paname, Panama

Društvena vrijednost – Škola Finca la Caja, San Jose, Costa Rica i urbana renovacija šetnice u Veracruzu, Meksiko

Inovacije u graditeljstvu – pločnik od vode i svjetla, L’hay les roses, Francuska