Teške dileme – iveral ili medijapan?

U inbox često dobijam vaše mailove s raznim dilemama. Ovo je česta pretpostavka: iveral je jeftin što znači i nekvalitetan, medijapan je skuplji, a samim time i izdržljiviji. Ne, nije to baš tako jednostavno.

Sve češće mi pišete o svojim raznim dilemama i pitanjima oko uređenja stana. Puno, vam hvala na tome. Drago mi je ako nekad mogu pomoći. No, primijetila sam da se par pitanja često ponavljaju. Ovo je jedno od njih. Iveral ili medijapan? Evo, pokušat ću biti što konkretnija.

Prednosti i mane iverala

Iveral je jeftin i jako rasprostranjen materijal koji ima izvrsna mehanička svojstva, lako se čisti, održava i zbog toga je najčešći materijal s kojim se izrađuje namještaj po mjeri. Od njega se redovito izrađuje korpus namještaja, dakle sve ono što ne vidite, ali često je i izbor za fronte ormara i kuhinja, pa i radne ploče.

IKEA

To je zapravo materijal koji se dobiva prešanjem iverja i veziva (ljepila) u ploče koje se potom oblažu folijama različitih dekora.

Postoje različite debljine ploča: razlikujemo 18 milimetarski iveral koji se obično koristi za fronte te za korpuse elemenata, 25 milimetarski iveral koji se koristi za veća opterećenja ili gdje dizajn prostora to zahtijeva te prilično debeli, 38 milimetarski iveral koji se najčešće koristi za radne ploče.

Folije koje se oblažu mogu biti najrazličitijih boja  i struktura – od jednobojnih, rebrastih i sjajnih do mat.

IKEA

Folije, odnosno površine se također razlikuju prema otpornosti na vlagu i masnoće, no generalno uglavnom su otporne na uobičajene uvjete korištenja te se relativno jednostavno čiste.

Kao i kod svih materijala zahvalnije su mat i polumat površine od sjajnih, a prašina i sitne prljavštine manje će se vidjeti na svjetlijim, nego na tamnijim bojama.

IKEA

Bijeli iveral vrlo je zahvalan za čišćenje i najbolje sredstvo za njega je Arf, Cif i slični gusti deterdženti. Znam, ti gusti bijeli deterdženti teško se ispiru, ali zaista plohe iverala s njim dođu kao nove.

Njegova odlična cijena od već stotinjak kuna po kvadratu te izdržljivost i lakoća održavanja čini ga velikim favoritom za izradu namještaja, a jedina objektivno, velika mana mu je što ima ružne rubove, obaveznu kant traku i na tim spojevima se zna rascvjetati i skupljati se prašina. Zato se ne preporuča stavljati iveral u kupaonice u kojima je ipak konstantna vlaga. I zato će mnogi reći da je medijapan puno bolja i elegantnija opcija.

Prednosti i mane medijapana

Medijapan je kemijski rastvoreno drvo, prešano, a zatim lijepljeno u ploče različitih debljina koje se daju odlično obraditi. Njegova površina se obrađuje brušenjem te zatim višeslojnim lakiranjem.

BULTHAUP

Upravo to lakiranje razlog je zašto su njegovi rubovi lijepi, čisti, ujednačeni, bez ikakvih kant traka i vidljivih rubova, fuga. Ta činjenica daje mu apsolutnu vizualnu prednost pred iveralom, mada su zapravo po kvaliteti ta dva materijala vrlo slična jer su oboje zapravo iznutra prešane i lijepljene drvene strugotine.

Medijapan ploče najčešće su debljine od 18 mm, pa se taj materijal uglavnom koristi kao fronta za elemente. Površina je gotovo u potpunosti otporna na vlagu i masnoću, a rubovi se mogu dodatno obrađivati brušenjem. Ako se želi dobiti površina visokog sjaja, zadnji sloj se dodatno polira.

Flos

No, upravo to lakiranje i poliranje zna biti problem, pa je medijapan visokog sjaja puno osjetljiviji na grebanje i prljavštinu, nego njegova polumat ili mat varijanta ili iveral.

I za kraj: prednosti medijapana su čvrstoća, mogućnost raznog oblikovanja, velikog izbora nijansi kod lakiranja te činjenica da nema kantiranja. Nedostaci su visoka cijena od početnih 800-injak kuna po kvadratu, ali i osjetljivost, mogućnost oštećivanja.

BULTHAUP

Zato naša preporuka je da ako vam često padaju stvari ili ne koriste dasku za rezanje i podmetače, nerviraju vas masni prsti koji se vide na kuhinjskim plohama, nemojte ugrađivati MDF, nego radije iveral koji je višestuko jeftiniji i izdržljiviji. Uz to, ako i za par godina neka fronta napuhne od vode ili pare koja je ušla u kant traku, puno će za vaš kućni budžet biti to manji izdatak da promijenite fronte ako su od iverala, nego od medijapana.

Evo i mini galerija s inspiracijama i divnim kuhinjama poznatih svjetskih proizvođača…

Btw jeste čuli za MDF u boji? Revolucionaran novi materijal kojeg nije potrebno lakirati i koji cijelom svojom površinom je iste boje?