Stol koji pokazuje što je zapravo dobar dizajn

Dobar dizajn zaista u sebi ima ono nešto – da li je to pamet, inteligencija, duhovitost, smjelost, hrabrost, pročišćenost, održivost, inžinjerstvo… ili sve zajedno? Danas vam pričamo priču o Boa stolu i divnom predstavljanju u Interi

Nedavno sam bila u Interi na predstavljanju danskog dizajnerskog brenda HAY. Predstavljanje je bilo sjajno, izvrsno posjećeno, inspirativno i ono najvažnije – podsjetilo nas je na ono što je esencija dobrog dizajna.

Naime, danski HAY jedan je od suvremenih danskih brendova nastao na ideji da je dobar dizajn svačije pravo. Zato su od samog početka suosnivači i kreativni direktori Mette i Rolf Hay posvetili suradnji s najboljim dizajnerima svoje generacije iz cijeloga svijeta kako bi stvorili visokokvalitetne proizvode koji će biti dostupni širokoj publici.

Njihovi proizvodi ujedinjuju umjetnost, modu, arhitekturu, ali i podsjećaju na ono što je bit dobrog dizajna – ne samo estetika, nego funkcionalnost, svrhovitost, stvaranje ljepšeg i boljeg svijeta koji nas okružuje.

Dobar dizajn zaista u sebi ima ono nešto – da li je to pamet, inteligencija, duhovitost, smjelost, hrabrost, pročišćenost, održivost, inžinjerstvo… ili sve zajedno?

Robert Gašpert

Slušam predavanje Anne Skou Seiersen, account menadžerice projekata i veleprodaje HAY-a i dobivam odgovor – dobar dizajn uistinu u sebi ima sve to i ono što nažalost često zaboravljamo – inovaciju.

Robert Gašpert

I zato me oduševio Boa Table, konferencijski stol koji u sebi skriva inovaciju, inteligenciju, održivost…

– Nadahnut tradicionalnom japanskom izradom od bambusa, Boa Table dizajnera Stefana Dieza suvremeni je pogled na tipologiju konferencijskih stolova. Naime, konferencijski stolovi uvijek su glomazni i teški te vrlo nezgrapni za distribuciju. Dostava takvih stolova jako je skupa i nezgrapna i postoji jako puno ograničenja i izazova oko konferencijskih stolova zbog njihove duljine i težine. Stol Boa, potpuno je drugačiji od svih ostalih konferencijskih stolova. Cjevasti okvir vrlo je lagan i jednostavan za manipulaciju, a u potpunosti je izrađen od Hydro CIRCAL aluminija, nastalog od najmanje 75% recikliranog otpada koji se ekstrudira korištenjem obnovljive energije. Aluminij se pretvara u fleksibilne industrijske aluminijske profile koji se savijaju pružajući vrlo lagan, a izdržljiv okvir stola. Uz to, to aluminijski okvir može se nadopuniti utičnicama i priborom za pohranu kablova i sve to čini ga još više prilagodljivim brojnim situacijama i korisnicima. S obzirom da je sustav modularan, stol se može praktički u nedogled nadograđivati i rasti – 2, 4, 10, 20 sjedećih mjesta… a uvijek imati 4 noge. Prilagodljive ploče stola dostupne su u linoleumu, laminatu, drvu ili staklu, s okvirima dostupnim u više boja i veličina – objasnila je Anna Skou Seiersen, account menadžerica projekata i veleprodaje HAY-a.

 

Uživajte u ovom divnom videu, a onda vas puštam da vidite kako nam je bilo ovih dana u Interi. Btw ovo je bio i povod da Intera proslavi treći rođendan na novoj na novoj lokaciji, u ulici kralja Držislava u centru Zagreba.

– Ovim smo eventom probili led i ugodno nas je iznenadio tako veliki odaziv, kako kolega iz struke, tako i naših vjernih kupaca. To nam samo potvrđuje činjenicu da postoji velik interes za ovakvim događanjima. Želja nam je i ubuduće organizirati slična druženja i pobliže predstaviti ključne proizvode koji su obilježili recentni te moderan dizajn 20. stoljeća. Kako sljedeće godine obilježavamo 30. godina Intere, sigurni smo da ćemo se najkasnije tada ponovo vidjeti – istaknuli su Nataša Trbović i Vladimir Mikić, suosnivači Intere.