Kako uskladiti interijer i zelenilo? Evo jednog divnog primjera

Svaki prostor izgleda bar deset puta bolje uz biljke i zelenilo – a kako naučiti brinuti o njima savjetuju nas dečki iz Dnevne doze biljaka na primjeru jednog divnog stana u Zagrebu kojega su uređivali tijekom lockdowna

PIŠU: Leon Božić i Tomislav Štrkalj

Za mnoge ljude njihov životni prostor postaje domom nakon što u njega unesu nešto osobno poput fotografija, suvenira s putovanja ili dragog komada namještaja. A ima li nešto osobnije od biljaka – načina da se ponovno povežemo s prirodom? Dok se udobno smjestimo u prostor ispunjen osjećajima i stvarima koje nas vesele, biljke su tu da donesu tračak onoga što smo često, barem u gradovima, ostavili iza sebe.

Uz to, ruku na srce, svaki prostor izgleda barem deset puta bolje uz taj dašak prirodne nijanse zelene boje.

Stan koji smo uredili bio je prekrasan sam po sebi, s pomno odabranim komadima namještaja, dekora i tonova boja koji si međusobno komplimentiraju, a vlasnici su bili spremni unijeti biljke jer su se osjećali kao da je taj stan prostor u kojem žele ostati.

Ima smisla, zar ne, – skupa s biljkama mogu pustiti korijenje i učiniti prostor zauvijek svojim.

DNEVNA SOBA

Krenimo od dnevne sobe – dvije tegle originalno su trebale biti postavljene zajedno, ali zbog masivnosti smo ih odlučili razdvojiti. Tako je spatifilum ili mirni ljiljan dobio svoj kutak sobe uz kamin, ali tamo neće boraviti u trenucima kada će kamin biti upaljen. Spatifilum je već desetljećima popularna sobna biljka i to često u malim izdanjima – jednostavan je za održavanje, lijepo raste i u uvjetima osrednje osvijetljenosti, a zrak čisti od toksina što ga je dovelo na popularnu NASA-inu listu biljaka čistača zraka koju već svi dobro znamo.

Međutim, često se zaboravlja da dolazi i u XXL dimenziji poput ovog spatifiluma koji s teglom doseže visinu od 150 cm.

Njegov partner u dnevnoj sobi je trenutni apsolutni hit kad je dizajn interijera u pitanju – lirasti fikus. Inače su fikusi uvijek idealno rješenje ako imate visoke stropove i želite sobno stablo, a ovaj fikus je već nekoliko sezona must-have biljka i to s razlogom – impresivni listovi dosežu 40-ak centimetara duljine.

Greška koju vlasnici fikusa često rade je prekomjerno zalijevanje, a fikusi su jedne od onih biljaka koje vole da im se supstrat lagano osuši između zalijevanja jer u svom deblu čuvaju veliku zalihu vode.

KUHINJA

U kuhinju smo smjestili još jedan fikus, ali ovaj put fikus gumijevac ili Ficus elastica. Jednako je popularan kao i lirasti fikus, a njih dvoje zajedno savršeno pokazuju raznolikost u teksturi, veličini i obliku listova unutar roda Ficus. Usput, jedna zabavna informacija – vjerojatno niste znali da je i smokva fikus? Ficus carica je azijska vrsta fikusa u čijim plodovima uživamo svako ljeto.

Međutim, nismo htjeli da biljke stoje samo u teglama pa smo jedan od zidova ukrasili Mobilane LivePicture 2 vertikalnim vrtom s ugrađenim sustavom navodnjavanja. Pod uvjetom da su biljke zdrave, ovo je jedan od onih sustava gdje nema puno posla s biljkama. Voda se ravnomjerno raspoređuje do supstrata, a kad dođe vrijeme za ulijevanje nove količine vode, okvir vertikalnog vrta izbacuje plovak koji signalizira da je voda potrošena.

LOGGIA

Ovaj stan krase dvije prekrasne lođe, jedna orijentirana prema istoku, a druga prema zapadu grada. 

Originalna zamisao za istočnu lođu bila je svojevrsni japanski vrt, ali smo originalni odabir biljaka mijenjali zbog teškoće pri nabavi biljaka tijekom lockdowna. Međutim, uspjeli smo zadovoljiti ideju o japanskom vrtu kombinirajući biljke japanski javor, japansku kuriku i mješavinu hosta u teglama raznih veličina. Budući da biljke neće biti izložene direktnoj svjetlosti tijekom ljetnih vrućina, mogli smo odabrati biljke koje vole umjerenu svjetlost i višu vlagu. Pottery Pots teglama raznih veličina postigli smo dinamičnost, a iako javor i hoste nisu zimzeleni, kurika će cijele godine ovu lođu krasiti svojim žutim i zelenim tonovima.

Već postojeće visoke tegle koje služe i kao podne lampe dopunili smo bršljanom bijelo-zelene boje, uz napomenju da se bršljan treba obrezivati kako se ne bi počeo primati za obližnje zidove i rasti uz njih.

Drugu lođu zapadne orijentacije ukrasili smo još jednim japanskim javorom, ali ovaj put crvene boje.

Crvenu boju javora popratili smo šašom i perastim koviljem koji svojim skromnijim bojama neće oduzimati od crvenila javora. S druge strane lođe smještena je crvena fotinija kao par javoru. Mladi listovi fotinije su jarko crvene boje, a kako sazrijevaju poprimaju tamno zelenu boju.

Fotinija je odličan izbor biljke ako želite oblikovati živicu, grm ili je čak uzgajati kao stablo, a iznimno je otporna na bolesti.

Teglama različitih dimenzija ponovno unosimo dinamičnost, a dodatnu dinamičnost donose ukrasne trave čiji se tanki, dugi listovi i klasovi miču pri svakom povjetarcu.

BILJKA KAO DEKORACIJA

Zračna biljka Tillandsia xerographica živi bez zemlje pa je možemo izložiti uz puno više kreativnosti nego lončanice.

Smjestili smo je u Kote Living himmeli, hrvatski proizvod inspiriran finskom tradicijom – himmeli se tradicionalno plete od slame (ovaj je od mesinga), a vjeruje se da svom vlasniku donosi sreću i blagostanje u nadolazećoj godini.

SPAVAĆA SOBA

Mnogi se boje u spavaću sobu smjestiti biljke zbog toga što biljke danju proizvode kisik, a noću u odsutnosti svjetlosti proizvode ugljični dioksid. Bez obzira na to jeste li zabrinuti oko te činjenice ili ne (a stvarno ne trebate biti), postoji biljka koja noću proizvodi kisik. To je legendarni svekrvin jezik, Sansevieria trifasciata, a dolazi u mnogo veličina pa je možete izložiti u velikoj podnoj tegli ili u maloj teglici koju ćete smjestiti na noćni ormarić.

Ovu Ter Steege mat crnu teglu cilindičnog oblika popunili smo visokom biljkom, a njene jarke žute i zelene boje u kombinaciji s tamnosivim zidom u pozadini čine pravi statement piece. 

I tako je još jedan prostor postao domom onog trenutka kad je u njega ušlo zelenilo. Zaboravite na umjetne biljke, žive biljke su real deal, samo se naučite brinuti o njima.

Za sve male i velike upite o biljkama i uređenju posjetite www.dnevnadozabiljaka.com i @dnevnadozabiljaka na društvenim mrežama, a u sljedećoj kolumni donosimo još načina kako pristupiti biljci i reći joj da je želite u svom domu.