Milano 2024. Prostoria predstavila nove garniture

In su potpuno drugačije sofe od onih kakve imamo kod kuće. Jedan od brendova koji je predstavio tu novu generaciju (retro) garnitura je i hrvatska Prostoria

U Milanu je počeo sajam kojeg svi najviše iščekujemo i koji pokazuje nove trendove i tendencije. Već na prvi pogled vidljivo je da su na pomolu drugačiji trendovi u sferi namještaja i potpuno drugačije garniture, pod jakim utjecajem 60-ih, 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća. Taj novi trend predstavila je i Prostoria s novim garniturama koje su dizajnirali Numen/ ForUse i Neisako.

– Cijela ova kolekcija sofa i fotelja Buffa je hipertrofija jastuka. Vidljiv  je odmak od klasičnog pravokutnog oblika i zaokret prema mekanoj, zaobljenoj liniji radi stvaranja sofe koju ne treba pripitomljavati ili obogaćivati jastucima. Buffa je naglašenog skulpturalnog izgleda, s dodatkom hirovitosti utjelovljene u „rogovima“ dvorske lude i mekim oblinama, a istovremeno je iskonsko mjesto za otpuštanje i hvatanje daha; zaobljena, taktilna i luksuzna.

Čak je i rukonaslon ujedno i naslon za glavu, ergonomski oblikovan tako da podržava tijelo u ležećem položaju i tjera krutu stvarnost. Sofa se može kombinirati s raskošnim kutnim elementom koji daje veću dubinu sjedenja. Dio kolekcije je i foteljica koja se može izdvojeno koristiti. Fotelja postoji u 3 verzije, s fiksnom bazom i rukonaslonima te s okretnom bazom sa i bez rukonaslona. U istoj kolekciji dostupan je i tabure koji se može odvojeno koristiti ili kao produžetak fotelje – objašnjavaju u Prostoriji.

Ljubiteljima klasika zasigurno će se svidjeti fotelja Rei koja na poseban način slavi jednu vrlo važnu damu za povijest dizajna Ray Eames.

– Rei je Prostorijin odgovor na klasičnu lounge fotelju, a postignuće je profinjene jednostavnosti i lakoće oblika. Oblikovana da bude žarišna točka u prostoriji, fotelja Rei određuje prostor oko sebe kao područje osobnog rituala. Nadahnuta je razigranošću free jazza, ali utemeljena u duhu funkcionalnog modernizma. Rei utjelovljuje formalnu napetost između krutosti i plastičnosti svojim elegantnim oblikom. Ime Rei je u podjednakoj mjeri naklon Ray Eames i Rayu Charlesu, ali i divovskoj oceanskoj manti. Fleksibilna i zaobljena školjka od savijene šperploče, suprotstavljena je mekanim jastucima različite visine s pridruženim tabureom, i dodatno briše i tako nejasnu granicu između doma i ureda, odnosno privatnog i javnog – objašnjavaju u Prostoriji.

I treći novitet predstavljen na sajmu u Milanu u hali 24 je kolekcija Omnia.

Omnia također napušta konvencionalnu geometriju kombinacijom kvadrata i kružnog oblika. Zajedno s bogato dimenzioniranim presvlakama i posebno dizajniranim podkonstrukcijama za preciznu raspodjelu težine i prilagodljivost različitim položajima, njegov dizajn jamči udobno i ugodno iskustvo sjedenja.

Upoznajte nove garniture…