Lijep elegantan prostor pomaže ozdravljenju. So true.

U nekim prostorima osjećamo mir. Smiraj. Olakšanje… pronalazimo put. Danas vas vodim u multikulturalni psihološki centar Adagio koji je napravljen u nekadašnjoj monumentalnoj kapeli

Adagio. Polako. Korak po korak. Dan po dan. Pronalazimo put. Zdravlja, mira, olakšanja, sreće… Svatko od nas ide svojim putem. No, ponekad je potrebna pomoć da bi lakše pronašli ispravni put.

Danas vam pokazujem jedan multikulturalni psihološki centar u Amsterdamu koji me potpuno oduševio. Centar se nalazi u monumentalnoj kapeli ‘De Nieuwe Sint Jacob’ koja je nekoć bila dio mentalne ustanove te izgledala posve drugačije.

Za preuređenje i dizajn interijera bio je zadužen arhitektonski ured Bureau Fraai koji je prostor učinio profinjenim, elegantnim, svečanim…

Ordinacija se razlikuje od drugih psiholoških ordinacija time što svojoj multikulturalnoj klijenteli nudi tretmane na jezicima koji nisu nizozemski, s posebnim naglaskom na latinske jezike. Njezin interijer, također, je različit od onog što smo navikli kada je u pitanju mentalno zdravlje.

Mnoštvo svjetla, stakla, transparentnost, otvorenost…

Naime, arhitekti iz studija Bureau Fraai prilikom prvog posjeta lokaciji bili su zadivljeni kvalitetom prostora i obiljem svjetla u prostoru. Upravo to željeli su zadržati novom rekonstrukcijom i pretvoriti ga u gostoljubiv i udoban za klijente i osoblje.

Sačuvali su i restaurirali sve što je bilo važno za ovaj prostor te dodali suvremene detalje koji ne opterećuju prostor.

Središnji prostor visine 13 metara u kojem se nalaze orgulje izvorno je korišteno kao kapela, a sada čini srce ordinacije. Obodno u nekadašnjim brodovima kapelice u kojima su bile smještene blagovaonice mentalne institucije, sada u sobe za tretmane.

Između svaka dva stupa nalaze se dvije sobe za tretmane, od kojih svaka ima “vlastiti” vitraž. Prozirne zavjese stvaraju privatnost u ovim sobama za tretmane, a ostaju dovoljno prozirne da uđu svjetlost i da stupovi budu vidljivi.

Uredski prostor, uključujući prostor za ručak i kuhinju za osoblje, nalazi se u srcu zgrade. S transparentnim postavljanjem i suptilnom upotrebom zeleno-sivih boja, novi dizajn stvara skladnu i ugodnu atmosferu u kojoj se bogata povijest spomenika poštuje, prihvaća i još uvijek je opipljiva.

Monumentalni prostor stoga je maksimalno otvoren i transparentan, a nove intervencije što je moguće manje zadiru u postojeće elemente. Zeleno-sivi podni uzorak koji prikazuje razigrani labirint uveden je kako bi središnjem otvorenom prostoru dao ljudsko mjerilo i jedinstveni identitet. Ovaj uzorak, napravljen od kružnih pločica tepiha zelene boje, predstavlja proces tretmana koji ordinacija nudi kako bi pomogla ljudima da “pronađu put natrag”.

Više o projektu možete pročitati na stranicama arhitektonskog ureda Bureau Fraai. Fotografije potpisuje Flare Department.