Počele prijave za Open House of Slovenia

Open House Zagreb bio je totalni hit. Jedva čekamo idući. No, u međuvremenu možemo posjetiti Open House of Slovenia, odnosno poznati arhitektonski festival Otprte hiše Slovenije koji će se održati idući vikend od od 12. do 14. travnja

Ljubitelji arhitekture, idući vikend vidimo se u Ljubljani. Naime, od 12 do 14. travnja počinje festival Otprte hiše Slovenije i po petnaesti put zaredom otvoriti vrata novih i obnovljenih arhitektonskih projekata i važnih objekata kulturne baštine diljem Slovenije.

– Arhitektura se ne smije zatvoriti u svoj svijet, mora biti otvorena široj javnosti i poticati raspravu o prostoru među ljudima. Tu vidim središnju misiju festivala Open House of Slovenia koji zainteresiranoj publici svake godine nudi mogućnost ulaska i izravnog doživljaja raznolikih visokokvalitetnih arhitektonskih praksi. Arhitektura nisu samo zidovi, arhitektura je prostor između, to je život koji se odvija u tim prostorima – rekao je arhitekt Dean Lah, jedan od članova žirija.

JAN PIRNAT

Program ovogodišnjeg festivala između prijavljenih projekata odabrao je stručni žiri koji čine četiri stručnjaka iz područja arhitekture i dizajna: Blaž Budja, Maša Cvetko, Dean Lah, Maja Stamenković.

Bit će izloženo gotovo 70 projekata diljem zemlje. Moći ćete ući u privatne stanove, obiteljske kuće, obrazovne i kulturne ustanove te poslovne i turističke objekte. Pod vodstvom arhitekata, u Ljubljani ćete moći vidjeti stambenu četvrt Dolgi Most II, Središte četvrti Golovec i Biotehnološko čvorište Nacionalnog instituta za biologiju. Vrata će otvoriti dva renovirana potkrovlja (Hedonističko potkrovlje i Renovacija mansarde) koja su se novim dizajnom prilagodila potrebama modernog življenja i dobila više dnevne svjetlosti. U Štanjelu možete sudjelovati u stručnom razgledavanju lokalne galerije primijenjene umjetnosti Lokal i Hiši v Štanjelu. U Gorenjskoj ćete moći ući u Kuću za odmor Šumica i Drvenu kuću za inventivnu obitelj. U sklopu festivala moći će se razgledati i Dječji vrtić Bohinj te Pokrivanje ostataka crkve sv. Ivana Krstitelja u Žičkoj kartuziji i privremenom lapidariju koji su ove godine ušli u uži izbor za EU Mies Award 2024.

LUIS DIAZ

Festival OHS pridružuje se obilježavanju 140. obljetnice rođenja značajnog slovenskog arhitekta Ivana Vurnika. U festivalskom programu neka će vodstva stoga biti posvećena i predstavljanju njegovih djela.

Ove godine OHS festival odvija se pod nazivom Arhitektura novih mogućnosti i ističe problematiku uključivanja svih ljudi i interesnih skupina u izgrađene i dizajnirane društvene prostore. Bavi se pitanjima jednakih mogućnosti i novih mogućnosti življenja, rada, obrazovanja, postojanja i razvoja cjelokupnog društva, svih živih bića i prirode s ciljem pronalaženja odgovora o suživotu koji dobra arhitektura može omogućiti, potaknuti i zaštititi. Ova pitanja predstavljaju najvažnije izazove, koji se ne mogu riješiti samo arhitektonskim idejama bez podrške socio-ekonomske i socijalne politike. Međutim, arhitektura je medij koji svojom fizičkom adresom može ponuditi mogućnosti ili čak osnažiti pojedinca. Ističući temu inkluzije i pristupačnosti, festivalski prostori postaju i nositelji iskustva koja nadahnjuju sudionike da postanu „branitelji“ pravednijeg i inkluzivnijeg društva.

MIRAN KAMBIČ

Program festivala istaknut će različite tematske projekte koji promiču pristupačnost i omogućuju razvoj zajednice. Festival će također sadržavati vodstva i radionice namijenjene različitim ciljnim skupinama.

Podržavajući načela jednakih mogućnosti, OHS Festival postaje ne samo festival koji slavi arhitektonsko stvaralaštvo i očuvanje baštine, već potiče promišljanje i dijalog o našoj zajedničkoj predanosti pravdi, slobodi i solidarnosti.

MIRAN KAMBIČ

Od veljače 2023. Otvorene kuće Slovenije dio su projekta Open House Europe koji povezuje 13 europskih gradova i Sloveniju. Projekt ima za cilj potaknuti inkluzivniju raspravu o arhitekturi kao zajedničkom europskom identitetu i osnažiti građane da zagovaraju kvalitetno projektirano izgrađeno okruženje. Promiče pristupačnost i ističe dobre prakse u arhitekturi koje odgovaraju na suvremene ekološke i društvene izazove.

MIRAN KAMBIČ

Cjelokupni program festivala Open Houses of Slovenia 2024 objavljen je na internetskoj platformi OHS. Prijave za obilaske i vodstva su obavezne.

Posjetitelji se mogu prijaviti za obilaske na web stranici OHS-a od 3. travnja 2024. nadalje.

BLAŽ BUDJA