Vrtni namještaj. Izdržljivo, udobno i u trendu

Čim malo zazeleni i zatopli, otvaramo sezonu boravka u vrtu? No, vrijeme je za novu vrtnu garnituru. Što odabrati? Koji stil? Od kojeg materijala? Što je uopće u trendu? Porazgovarali smo sa stručnjacima iz Lesnine i donosimo vam prijedloge za uređenje balkona, vrta i terasa

Ljepše vrijeme, duži dani, priroda koja se budi – znače samo jedno: došlo je proljeće i otvaramo sezonu boravka na otvorenom. No, kako stvoriti ugodnu atmosferu? Kakve vrtne garniture su uopće in? Kakvi su trendovi u uređenju terasa i balkona? Koji materijali su najizdržljiviji? Je li ista pravila vrijede za garniture na moru i na kontinentu?

Puno je pitanja i zato smo potražili savjet kod stručnjaka za vrtni namještaj u Lesnini.

– U trendu su lounge vrtne garniture koje od vašeg vrta, balkona ili terase stvaraju drugi dnevni boravak te svojim izgledom podsjećaju na njega. Obično su to setovi namještaja poput kutnih garnitura ili s trosjeda s dvije fotelje i stolićem. Visina stolića može varirati ovisno o funkciji i ovisi o tome da li će se vrtna garnitura više koristiti za jedenje ili opuštanje. U trendu su niže garniture, a primjećujemo i veliki povratak garnitura s pletenim dijelovima i debelim jastucima za sjedenje. Takve garniture predviđene su da ostaju vani tijekom cijele sezone, unatoč debelim jastucima – kažu u Lesnini.

Naime, većina današnjih jastuka na luksuznijim i kvalitetnijim outdoor garniturama napravljena je od materijala koji mogu pokisnuti. Riječ je naime, o materijalu koji se dobiva od recikliranja PET ambalaže i izvrstan je za vrtne jastuke jer ne upija vodu i ne blijedi.

Upravo te karakteristike produžavaju vijek trajanja jastucima i omogućavaju puno ležernije korištenje – bez stresa od iznenadnih pljuskova, prolijevanja po jastucima, neopreznih gostiju, prejakog sunca koje ostavlja tragove na jastucima.

No, osim debelih jastuka in je i pleteni namještaj napravljen od izdržljivih sintetičkih materijala koji također mogu pokisnuti i ne blijede.

Naime, za razliku od nekada, kada se pleteni namještaj radio od prirodnih materijala, poput jute i ratana, danas se većina pletenog namještaja radi od polipropilena i drugih vrsta plastičnih materijala koji su otporniji na atmosferilije. In je i reciklirana plastika kojom se udahnjuje novi život materijalu koji je bio odbačen.

Vrtne garniture nove generacije obično se kombiniraju s konstrukcijom od drva ili metala, što im daje iznimno atraktivan moderan izgled, a čini ih otpornim i laganim za korištenje.

Btw kada smo kod težine – naš savjet je da birate laganiji vrtni namještaj koji ćete po potrebi lakše moći premjestiti i pomaknuti.

Ako se pitate koji namještaj je najizdržljiviji, da li drveni ili metalni? Odgovor je aluminijski jer je on najotporniji na vremenske uvjete.

Danas na tržištu postoji velik izbor različitih modela. Može biti napravljen kompletno od aluminija, u kombinaciji sa drvetom, plastikom ili sa specijalnom tkaninom. Prednost je što ne iziskuje nikakvo održavanje, dugovječan je i ne hrđa pa je pogodan za kontinentalna područja, ali i more.

Ako pak radije birate drveni namještaj, onda svakako birajte tikovinu. To je najotpornije drvo na vremenske uvjete, a iznenadit ćete se koliko je lagano i izdržljivo. Kada ga kupite obavezno ga namažite uljem za drvo koje će ga zaštititi od vanjskih utjecaja.

Plastični namještaj opcija je za sve one kojima je prioritet lako održavanje, a posebno je zahvalno za more, bez opasnosti od hrđe i nagrizanja od soli.

No, kao što smo rekli, kao i u interijeru, tako i u eksterijeru – cilj je stvoriti ugodan ambijent, a ne samo odabrati kvalitetan komad namještaja.

Dakle, kao i u dnevnom boravku, u trendu je da i vanjska garnitura za sjedenje ima tepih,  ugodnu rasvjetu, biljke, dekoracije…

Kako bi vam malo pomogli u stvaranju outdoor oaze pripremili smo vam naš top 15 favorita iz Lesnine za uređenje balkona, lođe, terase ili vrta.

Točne dimenzije, materijale i cijene, možete saznati na linkovima ispod slike.

LOUNGE GARNITURA VENERONA, LESNINA (LINK)
LOUNGE FOTELJA VENERONA, LESNINA (LINK)
VISEĆA FOTELJA APULIEN, LESNINA (LINK)
VRTNA GARNITURA NEMO, LESNINA (LINK)
LOUNGE KREVET VENERONA, LESNINA (LINK)
VRTNI SET VIGO, LESNINA (LINK)
LOUNGE GARNITURA CAMEO, LESNINA (LINK)
LOUNGE GARNITURA UDANE, LESNINA (LINK)
LOUNGE GARNITURA AMORE, LESNINA (LINK)
LOUNGE FOTELJA ALISA, LESNINA (LINK)
TEPIH ZA UNUTARNJU I VANJSKU UPORABU PALM, LESNINA (LINK)
TEPIH ZA UNUTARNJU I VANJSKU UPORABU MILO, LESNINA (LINK)
TEPIH ZA UNUTARNJU I VANJSKU UPORABU COTE D’AZUR, LESNINA (LINK)
DEKORATIVNA LANTERNA s LED ŽARULJOM, LESNINA (LINK)
GRIJAČ ZA TERASU GLOW, LESNINA (LINK)